Kedgeree met gerookte makreel

Ik krijg waarschijnlijk de Foodpolitie op mijn dak omdat ik dit gerecht Kedgeree noem. Kedgeree is van oorsprong een Indiaas rijstgerecht met kruiden en de Engelsen hebben er hun variant van gemaakt door en vis aan toe te voegen. Ik maakte een combinatie van beide en voegde daar vervolgens weer wat dingen van mezelf aan toe. Uiteindelijk smaakte deze Kedgeree met gerookte makreel me hartstikke goed en ben ik blij dat ik het wat spannender heb gemaakt door er doperwtjes en kokosmelk aan toe te voegen. Resultaat? Kruidige maar romige rijst met veel lekkers. Ideaal voor doordeweeks!

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 100 gram ongekookte rijst
 • 250 milliliter kokosmelk
 • 100 milliliter water
 • 150 gram gerookte makreel
 • 50 gram doperwtjes uit de diepvries
 • 10 cherrytomaatjes
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel kerriepoeder
 • 1 theelepel kurkuma
 • ½ theelepel cayennepeper
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • peper en zout

1. Hak de ui en het teentje knoflook fijn. Fruit deze in een beetje olijfolie aan.

2. Voeg de kerriepoeder, kurkuma en cayennepeper toe en schep dit even goed om.

3. Voeg de rijst toe samen met de kokosmelk en het water. Breng het vocht aan de kook en draai het vuur laag. Doe de deksel op de pan en kook de rijst net zolang tot het gaar is en al het vocht is opgenomen.

4. Kook ondertussen de eieren vast gaar, snijd de cherrytomaatjes in kwarten en pluk de gerookte makreel met twee vorken uit elkaar.

5. Voeg wanneer de rijst gaar is de doperwten toe en roer goed door. Doe de deksel weer even op de pan en laat de doperwten in 2 minuten gaar stomen terwijl het vuur uitstaat.

6. Schep de gerookte makreel en cherrytomaatjes door de rijst en breng op smaak met peper en zout.

7. Serveer de Kedgeree met de gekookte eieren.

Kedgeree met gerookte makreel

Join the Conversation

 1. Shiromani says:

  Ik moest echt even een paar keer lezen voor ik begreep wat er stond en toen besefte ik me dat ik het ken als kitcherie.
  Maar je hebt er een leuke variatie opgemaakt, dergelijke gerechten zijn juist zo fijn om mee te variëren. Dat is vaak wat ik mis in de Surinaams-Hindoestaanse keuken, alles smaakt altijd hetzelfde. Het is heerlijk maar vernieuwing is er zelden.

  1. Taalpolitie says:

   Je realiseert je iets of je beseft iets.
   Beseffen is geen wederkerend werkwoord

 2. Wat een leuke en eigen variatie heb je erop gemaakt, lijkt me echt heerlijk!

 3. Claudia says:

  Klopt het dat alles eigenlijk in 1 pan te maken is? Of fruit je de ui en knoflook in 1 pan en kook je de rijst met kokosmelk en water in een andere pan?

  1. Sabine Author says:

   Klopt, alles gaat in één pan.

 4. Yvonne says:

  Hoi Sabine,

  Zojuist jouw recept gemaakt. Mijn man is hobbykok en kookt eigenlijk altijd. Op dit moment zitten we in een verbouwing en kook ik tijdelijk. Vanavond dus voor het eerst een OMF gerecht van mijn hand. Helemaal leuk. Lekker makkelijk en hartstikke lekker. Mijn kokkie heeft zitten smullen. Dank!

  1. Sabine Author says:

   Ha wat leuk om te horen, dankjewel! Succes met de verbouwing.

 5. Dineke says:

  Zojuist deze gemaakt met gerookte haring,ook heeeel lekker!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close