Jungletaart voor Vic’s verjaardag (naked carrotcake)

Mag ik even een moment voor dit: mijn kleine grote man wordt vandaag alweer 3. DRIE JAAR. Hoezo gaat de tijd zó snel? Ik heb het idee alsof Vic gisteren nog een klein baby’tje was, maar inmiddels is Cody er natuurlijk ook alweer bijgekomen. Idioot om allemaal te bedenken, sommige herinneringen (de bevalling bijvoorbeeld, pff) zijn nog zo levendig waardoor ik het me niet kan voorstellen dat het alweer drie jaar geleden is dat Vic werd geboren. Enfin, ik wilde voor deze mooie dag natuurlijk graag een verjaardagstaart voor hem maken al moet ik eerlijk bekennen dat Vic deze taart vandaag niet krijgt te eten, ik maakte hem al een tijdje geleden namelijk. Vic heeft deze jungletaart natuurlijk wel geproefd en hij vond hem héél lekker. Niets tekort gekomen haha.

Ik vind het heerlijk om taarten te bakken maar ik hou er niet zo van om aan de slag te gaan met fondant en andere decoraties, dus voor deze gelegenheid maakte ik een ‘naked carrotcake’. Normaalgesproken smeer je een carrotcake natuurlijk helemaal af met roomkaasglazuur, maar voor deze taart heb ik ervoor gekozen om de cake nog zichtbaar te laten zijn. Ik hou van die naked cake trends. Het ziet er tof uit maar het is ook nog eens een stuk makkelijker omdat je niet zo secuur te werk hoeft te gaan, haha.

Roomkaasglazuur klontvrij maken
Ik maakte Vic’s verjaardagstaart met mijn favoriete carrotcakerecept en recept voor roomkaasglazuur. Tijdens het bakken deelde ik op Instagram al even dat het mij nóóit lukt om het glazuur in een keer klontvrij te krijgen. Gelukkig zijn daar wel trucjes voor, zo zet ik de kom met glazuur gewoon boven een pannetje met warm water en verwarm ik het au bain-marie. Op deze manier verdwijnen alle klontjes en krijg je een prachtig glad glazuur dat je nog wel even in de koelkast stevig moet laten worden. Ik voeg aan mijn carrotcake nooit noten toe in verband met Tim zijn notenallergie, maar voel je vrij om er een flinke hand walnoten aan toe te voegen als je dit wel lekker vindt.

Het bakken van de cakelagen
Als ik een laagjestaart maak, bak ik de cakelagen altijd apart om ervoor te zorgen dat ze allemaal even hoog zijn. Ik heb vaker één cake gebakken en deze vervolgens in plakken gesneden, maar het wordt toch nooit zo netjes dan wanneer ik de cakelagen apart bak. Deze jungletaart bestaat uit drie cakelagen, elk gebakken in een springvorm van 24cm doorsnede. Wil je het net zoals ik aanpakken, stort dan in iedere springvorm 500-510 gram van het taartbeslag – gebaseerd op het recept hieronder natuurlijk! -, dan weet je zeker dat alle drie de cakelagen min of meer hetzelfde zijn.

Decoratie
Tot slot nog even over de decoratie en dan ga ik écht het recept met je delen. De decoraties van deze taart zijn niet eetbaar. Bovenop staan gewoon speelgoedfiguurtjes die je heel goedkoop kunt krijgen bij een speelgoedwinkel of Action. Ter aankleding gebruikte ik verder nog verse rozemarijn, niet om op te eten uiteraard, en sprinkles van Funcakes. De exacte sprinkels die ik heb gebruikt is de Medley Voetbal waar ik handmatig de donkere voetbalschoentjes uit heb gevist. Wat je al niet over hebt voor je kind… ;-) Sprinkles van Funcakes zijn onder andere verkrijgbaar bij Deleukstetaartenshop.nl.

P.s: deze taart is het allerlekkerst als je hem even een nachtje in de koelkast laat staan. De cake wordt dan wat natter en het glazuur stevig waardoor je mooie punten van de taart kunt snijden.

Jungletaart (naked carrotcake)

Jungletaart (naked carrotcake)

Jungletaart (naked carrotcake)

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Jungletaart (naked carrotcake)

4.60 van 5 stemmen

Jungletaart (naked carrotcake)

Porties1 taart (24 cm, 3 lagen)

Ingrediënten

Voor de carrotcake:

 • 4 eieren
 • 400 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 300 ml zonnebloemolie
 • 400 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 tl kaneelpoeder
 • 2 tl koek- en speculaaskruiden
 • snuf nootmuskaat
 • snuf zout
 • 200 gr wortel - geraspt

Voor het roomkaasglazuur:

 • 225 gr roomboter - op kamertemperatuur
 • 300 gr poedersuiker
 • 600 gr naturel roomkaas - A-merk, bijv. Philadelphia, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180ºC (boven- en onderwarmte) en vet drie springvormen goed in. Bekleed de bodems van de springvormen met bakpapier.
 • Klop voor het carrotcakebeslag de eieren met de suiker luchtig. Voeg vervolgens de zonnebloemolie toe en klop het geheel nog even op.
 • Voeg alle droge ingrediënten toe en spatel het geheel tot een klontvrij cakebeslag.
 • Doe tot slot de wortel in de kom en spatel deze door het cakebeslag.
 • Verdeel het beslag evenredig over de springvormen. Bak de carrotcakes in het midden van de oven in 35 minuten gaar. Check met een satéprikker of de cakes helemaal gaar zijn en laat ze volledig afkoelen.
 • Maak terwijl de cake afkoelt het roomkaasglazuur. Klop hiervoor de boter met de poedersuiker romig.
 • Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop het geheel tot een klontvrij glazuur. Zet het glazuur in de koelkast zodat het stevig kan worden.
 • Snijd een klein laagje van de bolle kant van cakes af zodat je mooie rechte plakken krijgt.
 • Smeer één plak carrotcake aan de bovenkant in met roomkaasglazuur en leg hier een volgende cake op. Herhaal deze stap nog twee keer en eindig met een laag roomkaasglazuur.
 • Smeer het glazuur dat aan de zijkanten van de taart naar buiten komt met een spatel langs de zijkant van de taart.
 • Decoreer de naked carrotcake naar wens.

 

Join the Conversation

 1. Michelle says:

  Praktisch vraagje, hoe hoog is de taart in totaal? Dan weet ik ongeveer in welke doos hij moet passen ☺️

  1. Sabine Author says:

   Ik geloof dat hij een centimeter of 15 hoog was.

 2. Schrooten says:

  Hallo,
  Voor hoeveel personen is deze taart ongeveer?

  1. Sabine Author says:

   Hier kun je zeker 12-14 stukken van snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close