Italiaanse gehaktballetjes met pesto

Yess, ik gooi vandaag weer wat hartige borrelinspiratie jullie kant op. Of nouja, borrelinspiratie… niet per se, want Tim en ik aten deze Italiaanse gehaktballetjes met pesto gewoon als avondeten samen met broodsoldaatjes en een flinke kom soep. Moet ook kunnen! In eerste instantie was het mijn bedoeling om Italiaans Meatloaf te maken, maar op het laatste moment had ik toch niet zo’n zin meer in gedoe met de oven en wilde ik gewoon iets dat makkelijk te eten zou zijn op tafel zetten. Ik besloot er uiteindelijk dus kleine gehaktballetjes van te maken en dat was de beste beslissing ooit. Door mozzarella aan het gehakt toe te voegen, werden de gehaktballetjes supermals en zacht en door de pesto er niet door, maar overheen te doen, kwam die smaak onwijs goed naar voren. Woohoo, 10 punten voor mij voor het maken van goede keuzes – haha. Enfin, het is onnodig om te zeggen dat deze Italiaanse gehaktballetjes perfect zijn voor bij de borrel, ik weet zeker dat iedereen ze lust. Zelfs Vic, en als een dreumes van 1 iets eet, eet iedereen het – toch?

Italiaanse gehaktballetjes als lunch of diner!

Het leuke aan Italiaanse gehaktballetjes is dat je ze op zoveel verschillende manieren kunt eten. Je kunt ze serveren als snack of borrelhapje, zoals ik deze keer deed, maar ze passen ook perfect bij een bord spaghetti. Denk aan een klassieke spaghetti met tomatensaus en daarbovenop een paar van die heerlijke gehaktballetjes – comfort food op z’n best! En wat dacht je van Italiaanse gehaktballetjes in een ovenschotel? Met een laagje gesmolten kaas en een simpele salade erbij maak je een gerecht waar iedereen van smult. Het mooie van dit recept is dat je er alle kanten mee op kunt.

De geheime truc voor perfecte gehaktballetjes

Wat deze Italiaanse gehaktballetjes echt next level maakt, is de toevoeging van mozzarella. Misschien verwacht je het niet, maar door kleine stukjes mozzarella door het gehaktmengsel te kneden, krijg je een superzachte en sappige structuur. Het smelt tijdens het bakken een beetje, waardoor de balletjes bijna romig van binnen worden. En laten we eerlijk zijn, alles met gesmolten kaas is toch gewoon beter? Combineer dat met een goede pesto – ik gebruikte een klassieke groene pesto, maar een rode pesto zou ook fantastisch werken – en je hebt een gerecht waar je bord van aflikt.

Tips voor het serveren van Italiaanse gehaktballetjes

Naast het serveren van deze gehaktballetjes met soep en brood, zijn er nog meer manieren om dit gerecht te serveren. Hier een paar ideeën:

  • Maak er sliders van: Serveer de gehaktballetjes op kleine broodjes met een beetje rucola, tomaat en extra pesto. Perfect voor een feestje!
  • Als tapas: Combineer ze met andere kleine gerechtjes zoals bruschetta, caprese spiesjes of gegrilde groenten. Een Mediterrane borrelplank is altijd een succes.
  • Met pasta: Zoals eerder genoemd, zijn deze balletjes heerlijk met spaghetti of linguine. Voeg een simpele tomatensaus toe of houd het fris met een pesto-roomsaus.
  • In een soep: Heb je ooit gedacht aan Italiaanse gehaktballetjes in een minestronesoep? Het is een heerlijke twist op de traditionele soep en vult meteen goed.

Probeer pesto een keer zelf te maken!

Pesto verdient sowieso een ereplaats in de keuken. Het geeft direct een explosie van smaak en past perfect bij de Italiaanse keuken. Je kunt kiezen voor een kant-en-klare pesto – niets mis mee, vooral als je een kwaliteitsvariant kiest – maar zelfgemaakte pesto is natuurlijk helemaal heerlijk. De klassieke combinatie van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie blijft onweerstaanbaar. Probeer ook eens te variëren met ingrediënten: rucolapesto, peterseliepesto of zelfs pesto van spinazie zijn verrassend lekker.

Conclusie: een allrounder in de keuken

Wat ik zo leuk vind aan dit recept, is hoe toegankelijk het is. Het zijn geen ingewikkelde ingrediënten of lange bereidingstijden, maar toch geven deze balletjes de indruk dat je er veel werk in hebt gestopt! De combinatie van malse gehaktballetjes, smeuïge mozzarella en de frisse smaak van pesto vond ik echt een succes. Het is super makkelijk te maken, waardoor je binnen no-time een gerecht op tafel zet dat smaakt alsof het uit een Italiaans restaurant komt.

Probeer het zelf uit en laat me weten hoe je ze hebt geserveerd! Met brood, pasta of gewoon als snack – ik ben heel benieuwd naar jullie creaties. Buon appetito!

Heb je zin in meer Italiaanse recepten?

Italiaanse gehaktballetjes met pesto

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Italiaanse gehaktballetjes met pesto

No ratings yet

Italiaanse gehaktballetjes met pesto

Porties16 stuks

Ingrediënten

Voor de balletjes:

  • 300 gr rundergehakt
  • 75 gr geraspte mozzarella
  • 1 tomaat in kleine blokjes
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 ei
  • peper en zout

Voor de pesto:

  • 15 gr verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1 el geroosterde pijnboompitjes optioneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom en kneed dit even goed door.
  • Vorm vervolgens balletjes van het mengsel.
  • Verhit een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de gehaktballen rondom bruin.
  • Voeg vervolgens de pesto toe en beweeg de pan heen en weer om ieder gehaktballetje te voorzien van een laagje pesto.
  • Doe de deksel op de pan en laat de Italiaanse gehaktballetjes in 7 - 10 minuten gaar stoven.
  • Schep alles (inclusief het vet uit de gehaktballetjes en de pesto) in een kommetje. Eet de gehaktballetjes zo en gebruik brood(soldaatjes) om in de olie/pesto te dippen.

Join the Conversation

  1. Lijkt me een heerlijk recept! Heb ook altijd al ’s zelf pesto willen maken, kan ik dat ook gelijk proberen :D

  2. Daniëlle says:

    Ze klinken heerlijk! Ik ga ze vast een keer proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close