Hemelse Slagroom Schuimtaart

Het bakken en braden heb ik niet van een vreemde zullen we maar zeggen. Het recept voor deze hemelse slagroom schuimtaart is er namelijk eentje van mijn moeder en het werd zo onderhand wel eens tijd om dit pareltje met jullie te delen. Bij iedere feestelijke gelegenheid staat ‘ie letterlijk ‘gigantisch’ te pronken op tafel en hij is zó lekker, dat ik er altijd teveel van eet. Ben ik ineens een beetje misselijk enzo..

Twee lagen schuim

Omdat ik nog steeds niet wist hoe ik deze taart precies moest maken, heb ik laatst een kleine masterclass ingepland in moeders keuken. Ik maakte er gelijk een heel weekend in het Brabantse land van en dat kwam goed uit, want deze taart begint een avond van tevoren. Namelijk vanwege de twee enorme lagen schuim die 4 uur in de oven moeten. En dat kun je natuurlijk prima overdag doen, maar als je een timer op je oven hebt zitten, dan kan ik je zeker aanraden dit klusje ’s nachts te klaren.

Ook al kosten de twee meringue platen wat tijd, verder is deze taart heel simpel opgebouwd; schuim, slagroom, schuim, slagroom en cacao. Het is niet meer dan dat en meer heeft het ook zeker niet nodig, dit is hemels!

IMG_3432

IMG_3455

IMG_3512

IMG_3534

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

slagroom schuimtaart

3.52 van 35 stemmen

Hemelse Schuimtaart

Porties1 taart

Ingrediënten

Schuim

 • 8 eiwitten
 • 400 gram suiker
 • 4 zakjes vanillesuiker
 • snufje zout

Slagroom

 • 3 halve liters slagroom
 • 75 gram suiker

Topping

 • cacaopoeder

Instructies

 • Je kunt dus het beste de twee schuimlagen de avond van tevoren maken. Verwarm hiervoor je oven voor op 100 graden.
 • Klop met een mixer de eiwitten met de suiker, vanillesuiker en het snufje zout stijf. Begin eerst met enkel de eiwitten en voeg beetje bij beetje de suikers toe. Het opgeklopte eiwit zal een paarlemoerachtige glans krijgen en zodra je de kom op zijn kop kan houden zonder dat er iets uit valt, ben je klaar.
 • Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel het eiwit over de gehele bakplaat, in 2 rechthoekige vormen. Zorg dat er ongeveer 5 centimeter tussen de twee rechthoeken in zit.
 • Schuif voor 4 uur in de oven. Als ze klaar zijn zullen de schuimplaten licht verkleurd zijn en zie je hier en daar gekarameliseerde klontjes in het schuim zitten.
 • Het belangrijkste onderdeel van de taart is nu klaar. Je maakt hem af door de slagroom te kloppen; 3x een halve liter met per halve liter 25 gram suiker. Smeer op de eerste schuimlaag 2x een halve liter slagroom, leg daarop de tweede schuimlaag en smeer hierop de laatste halve liter slagroom. Telkens als je er een laag slagroom op gesmeerd hebt, zet je de taart even in de koelkast terwijl je de volgende halve liter slagroom klopt.
 • Maak de taart af door wat cacao over de slagroom te strooien.

Notities

 • Maak iedere keer als je een halve liter slagroom hebt geklopt de kom even goed schoon met water en maak de kom ook droog. Zo voorkom je dat er oude restjes slagroom mee gaan in de nieuwe ronde.
 • Je kunt deze taart het beste snijden met een elektrisch mes.
 • De taart is op zijn lekkerst als hij nadat hij klaar is, 2 uur in de koelkast heeft gestaan

Join the Conversation

 1. Claudia Christiani says:

  Deze maakt mijn collega altijd voor haar verjaardag. Die is echt SUPER LEKKER!!!

 2. Esther Sas says:

  Als collega van je moeder, ben ik één van de gelukkigen die de taart heeft mogen proeven!!!
  Hij is overheerlijk!!

  1. Miriam says:

   Die hemelse schuimtaart wordt nog lekkerder met aardbeien ertussen !!

 3. Stephanie | Kookles Thuis says:

  Wat leuk zo’n familierecept! Die vind ik altijd het allerleukste :)
  Deze lijkt me ook ideaal voor Kerst op een buffet tafel! Bedankt voor het delen.

 4. Margot says:

  Oh dit vind ik zoiezo heerlijk! Ik ga ‘m onthouden voor de kerst!

 5. ohladybake says:

  heerlijk zeg…wil ik zeker eens maken

 6. Maris says:

  Heerlijke taart! Bij mij in de familie wordt ook een taart gemaakt die hier heel erg op lijkt. Alleen dan niet door mijn moeder, maar door mijn vader :)

 7. Deze taart ziet er echt heel lekker uit! Ik ga hem zeker een keertje (proberen te) maken!

 8. Daniëlle says:

  Oh wauw, die lijkt mij heel lekker! Leuk die recepten uit de familie!

  1. Strous says:

   Zo ken ik m ook al 50 jaar alleen deed mijn moeder er ook nog een laag mandarijntjes uit blik op, zodat je een heerlijke frisse smaak krijgt als tegenhanger van al dat zoet

 9. Hoi ik heb hem net gemaakt maar de binnenkant is nog erg zacht, klopt dit?

 10. Dineke says:

  Hoi, deze lijkt mij lekker. Voor hoeveel personen is deze taart ongeveer?

  1. Sabine says:

   Het is een mega taart, dus met 10/12 personen kun je er zeker van eten.

 11. Marjo says:

  Taart gemaakt, super lekker, wel zelf stukjes geroosterde hazelnoot en chocolade toegevoegd, maar deze gaan we zeker vaker maken…

  1. Vivian Author says:

   Goed idee! Zelf vinden we hem zo simpel mogelijk het lekkerst. Maar wie weet doe ik die ingrediënten er de volgende keer ook eens doorheen :-)

  2. Hoi!
   Graag zou ik deze taart voor
   mijn verjaardag (11.06) willen maken omdat ik 9 eiwitten in de vriezer heb en omdat ik vaker van jouw site gekookt heb.
   Kan ik vrijdag ermee beginnen, zaterdag afmaken en zondag opdienen?
   Alvast bedankt!

   1. Sabine says:

    Ja hoor, zeker kan dat! Je kunt sowieso op vrijdag de meringue al helemaal maken. Vrijdag de rest en eventueel de taart al in elkaar zetten voor zondag. De taart wordt door ‘m te laten staan wel wat ‘chewy’, minder krokant, maar niet minder lekker.

 12. Me de Bont says:

  Taart ziet er geweldig uit!! Heb wel een paar vraagjes: hoe groot is de bakplaat waarin je de eiwit droogt en hoe dik spuit je de eiwit op?

 13. Margriet says:

  Dit noemt men in Brabant een progres-taart, we doen er dan nog wat hazelnoten door. Ikzelf bak deze al jaren, mijn vader werkte in een bakkerij, die heeft t mij geleerd.

 14. Marijn says:

  Heerlijke taart, heb ‘m al een paar keer gemaakt! Doen jullie nog iets door de slagroom (zoals klopfix) om te zorgen dat deze stevig blijft? En hoe groot maak ik de schuilplaten met 8 eieren? Ik maak ze nu denk ik te dun……

  1. Sabine says:

   Hoi Marijn, wat leuk dat je de taart al een paar keer hebt gemaakt! We doen geen KlopFix door de slagroom, juist dat zachte is zo lekker met de schuim. Met het recept hierboven maak je twee schuimplaten van ong. 35×20 cm.

 15. Het eiwit is bij mij taai en onderkant nog nat. Moet hij langer in de oven of hogere temperatuur?

  1. Sabine says:

   Het klinkt eerder alsof de suiker niet goed gemixt is met de eiwitten. Hierdoor loopt de gesmolten suiker naar de onderkant van het schuim en wordt de bovenkant taai en de onderkant nat. Vier uur drogen in de oven moet namelijk meer dan voldoende zijn.

 16. FREDDY says:

  ik vond een heerlijk lekker dessert om met mijn vrienden te delen of tussen doortje te geven

 17. Ken deze heerlijke taart ,in het verleden was dat een rage als er iemand jarig was,dan stond die taart er altijd,Zelf heb ik die ook vaak gemaakt,Op de eerste laag schuim kun je ook een dun laagje gesmolten chocolade doen,daarop van een literblik,goed uitgelekt coktailfruit doen,dan een laag slagroom,dan de 2e laag schuim erop en dat met de rest van de slagroom bestrijken rondom en bovenop en garneren met cacao of wat toefjes slagroom met in het midden wat geschaafde chocolade.De taart in de koelkast zetten en pas daags erna aansnijden,dan lukt het goed met groot licht verwarmd mes..
  Even het mes onder de warme waterkraan houden. Zelf maakte ik die taart altijd in 2 grote springvormen van 2 x 3 eiwitten met 2x 150gr suiker
  PS….Eiwitten behoren au bain marie stijfgeklopt te worden met de suiker in een kom die dus in heet water verwarmd word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close