Handige kruidenpot van Rosti Mepal

Al veel vaker hebben jullie op OMF over mijn haat/liefdeverhouding met verse kruiden kunnen lezen. In Operatie Basilicumplant bijvoorbeeld, maar ook in Project Indoor kruidentuintje. Om eerlijk te bekennen is het me nog nooit gelukt om echt heel succesvol een kruidenplantje in leven te houden. Na enkele weken werden de blaadjes slap, raakten ze uitgedroogd of verschenen er kleine bladluisjes. Waardoor het kwam? Tot op de dag van vandaag weet ik niet. Wellicht een kwestie van teveel en te vaak water geven, of misschien wel veel te weinig. Toen ik enkele weken geleden benaderd werd door Rosti Mepal met de vraag of ik hun kruidenpot wilde proberen, was ik dan ook best enthousiast. Zou dit dan eindelijk de manier zijn waarop ik mijn kruidenplantjes in leven kan houden? Ik vond het in ieder geval de moeite waard om te proberen!

Rosti Mepal kruidenpotDit is ‘em. Het bijzondere aan deze kruidenpot van Rosti Mepal is dat de pot bij wijze van zelf kan nadenken. Klinkt vreemd en dat is het eigenlijk ook, maar aan de andere kant wel hartstikke handig. De pot bestaat uit twee onderdelen: onderin een compartiment waar je water in doet en daar bovenop staat een pot waar je de plant in zet. De twee compartimenten worden met elkaar verbonden door middel van een touwtje, een zogenaamd hydrokoord.

De kruidenpot van Rosti Mepal heeft namelijk een hydrosysteem dat ervoor zorgt dat de kruiden net dat beetje water opnemen dat ze nodig hebben. Zo voorkom je dus mijn probleem van het teveel of te weinig water geven.

Rosti Mepal kruidenpotKijk, zo werkt het. In het bovenste deel van de pot zet je het potje met kruiden zoals je het in de winkel koopt. Je kunt de kruiden dus inderdaad in het zwarte plastic potje laten zitten, geen gesmeer met grond. Het hydrokoord steek je door de daarvoor bedoelde opening in de aarde van het kruidenplantje. Vervolgens vul je het watercompartiment met water. Wanneer je de pot op het watercompartiment zet zal het koord in het water komen te hangen. Via dit touw zuigt het kruidenplantje een hoeveelheid water op dat het nodig heeft.

Er hangen dus een aantal voordelen aan deze kruidenpot. Sowieso hoef je niet meer na te denken over de hoeveelheid water die je de kruidenplanten geeft, zo kan het nooit teveel of te weinig zijn. Daarnaast hoef je er ook niet aan te denken om het plantje water te geven, aangezien dat watercompartiment al gevuld is. Wel moet je één à twee keer per week het water even bijvullen, maar hé.. dat is al een stuk beter dan iedere dag!

Rosti Mepal kruidenpot

Zo staat mijn plantje erbij. Zoals je ziet is de pot ook helemaal niet lelijk. Sowieso is hij verkrijgbaar in meerdere kleuren, maar wit past eigenlijk overal bij. Op het moment van schrijven heb ik de kruidenpot ongeveer een week of vijf getest, ruim voldoende om er een goed oordeel over te geven.

Ik moet eerlijk bekennen dat de pot en ik in het begin nogal wat struggles hadden. Ik had het idee dat de grond ondanks het water onderin de pot alsnog erg droog bleef en na een week gingen de blaadjes hangen. Hm, niet hetgeen waar ik op zat te wachten. Na even mailcontact te hebben gehad bleek dat de pot wel op een zonnige plek moest worden geplaatst, bij voorkeur voor het raam. Daar zou de fout hebben gelegen. Hoewel de plek waar ik de pot had geplaatst niet heel donker was, kon direct zonlicht het kruidenplantje niet bereiken.

Nadat ik de pot in de vensterbank had geplaatst bleek het al veel beter te gaan. De blaadjes bleven helder groen en gingen zeker niet hangen, het watercompartiment hoefde ik maar eens per week bij te vullen en verder had ik geen omkijken meer naar mijn basilicumplantje. Ideaal!

Het lijkt erop dat zelfs na vijf weken mijn basilicumplantje het prima gaat blijven doen, iets dat ik met mijn alles-behalve-groene-vingers zelf niet had kunnen doen. Wat mij betreft is de kruidenpot van Rosti Mepal dus echt een aanrader voor een ieder die er net als ik nog nooit in is geslaagd om een kruidenplantje levend te houden.

De kruidenpot van Rosti Mepal is in diverse kleuren via de webshop verkrijgbaar voor € 6,99.

Join the Conversation

 1. Con leche says:

  Dit zou echt een uitkomst voor mij kunnen zijn. Mijn kruidenplantjes blijven ook echt nooit in leven…

 2. Eveline says:

  Geweldige uitkomst. Ik heb hem ook! Super handig.

 3. Sabrina says:

  Klinkt wel heel goed! Handig!

 4. MySimplySpecial says:

  Wat handig en ook best prima geprijsd!

 5. Nuria says:

  Ik heb deze ook thuis maar het lukte me alsnog om mijn plantje dood te laten gaan!

  1. Sabine Author says:

   Hmm… Dat is misschien ook een kunst? ;)

 6. Anne-Marie says:

  Zou het me hiermee dan toch gaan lukken een basilicumplantje langer dan een week of vier in leven te houden?

  1. Sabine Author says:

   Wie weet! Als het mij lukt… ;)

 7. Irene says:

  Ik heb dit potje nu een half jaar. En ik ben er erg blij mee.
  Wat ik wel gemerkt heb is dat niet iedere kruiden dezelfde hoeveelheid water nodig heeft. Zo doet de basilicum het goed door het reservoir altijd vol te blijven houden. Maar rozemarijn, oregano en bieslook hebben snel een teveel aan water en gaan dan toch dood.

 8. Daisy says:

  Kan je het potje ook gebruiken om kruiden te kweken met zaadjes ?

  1. Sabine Author says:

   Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik denk het wel! De aarde wordt gewoon van onderaf bevochtigd dus ik neem aan dat dit moet lukken. Leuk experiment!

 9. Hi!
  Ziet er mooi uit! Ik denk dat het in leven houden voornamelijk te maken heeft met de hoeveelheid aarde. De plant haalt niet genoeg voeding uit de aarde die hij heeft om langer te leven. Ik verpot mijn plantjes en kruiden altijd naar een grotere bak en ze blijven (bijna ;)) altijd leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close