Eén van de gerechten die vroeger regelmatig bij ons op tafel stonden met Kerst moeten toch wel varkenshaasjes zijn geweest. Gewoon in een pan gebakken maar wel overgoten met een heerlijke champignonsaus. Simpel maar doeltreffend want ik vond het altijd lekker! Dat klassieke gerecht bracht me op het idee voor deze gevulde varkenshaas. In plaats van de varkenshaasjes te serveren met champignonsaus, stopte ik er paddenstoelentapenade in, samen met nog wat andere smaakmakers vormt dit een heerlijk hoofdgerecht voor de Kerst. Ik vind gevuld vlees sowieso iets heel feestelijks hebben, wat jij?
Het fijne aan dit gerecht is dat je het prima al van tevoren kunt bereiden. Maak de rolletjes helemaal en leg ze vervolgens afgedekt in de koelkast. Haal ze 30 minuten voor het bakken uit de koelkast en je bespaart je zelf een hoop tijd en moeite op de dag zelf.
P.S. heb je nog paddenstoelentapenade over? Niet weggooien hè! Deze kun je prima nog even opbakken in een koekenpan en serveren met een stokbroodje of toastjes. Hartstikke lekker, zeker als je er een likje truffelmayonaise onder smeert.
En wil je het geheel wat grootser aanpakken, neem dan een groot stuk varkensschouder en rol dit op als een rollade. Snijd er voor iedereen dan een plak af als hoofdgerecht. Deze mini variant is daarentegen ook leuk als je van plan bent om te gaan gourmetten!
Gevulde varkenshaas
Benodigdheden
- vel bakpapier
- deegroller of vleeshamer
- hakmolentje of foodprocessor
- slagerstouw
- Koekenpan
Ingrediënten
- 400 g paddenstoelenmelange - grof gesneden
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 sjalot - gesnipperd
- 4 varkenshaasjes
- 2 el mascarpone
- 1 el mosterd
- 1 el olijfolie - of truffelolie
- peper en zout
Instructies
- Verhit een beetje boter in een koekenpan. Fruit hierin de knoflook en sjalot tot deze goed beginnen te geuren.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak deze tot ze goudbruin zijn en geslonken zijn.
- Snijd ondertussen de varkenshaasjes over de lengte net niet helemaal doormidden. Vouw ze open en leg ze tussen een vel bakpapier.
- Sla de varkenshaasjes plat tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
- Bestrooi de binnenkant van de varkenshaasjes met peper en zout.
- Roer de mascarpone en mosterd door elkaar en smeer hier de binnenkant van de varkenshaasjes lichtjes mee in.
- Doe de gebakken paddenstoelen in een foodprocessor en voeg hier de olijfolie aan toe. Maal het geheel fijn.
- Schep de paddenstoelentapenade op de varkenshaasjes en rol deze op.
- Knoop de gevulde varkenshaasjes vast met slagerstouw.
- Verhit wederom een beetje boter in een schone koekenpan en bak hierin de varkenshaasjes in 20 minuten goudbruin en gaar. Keer ze regelmatig even om.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hoi Sabine, zou deze gevulde varkenshaas ook in de slowcooker kunnen? Dankjewel!
Het kan altijd, maar houd er rekening mee dat rolletjes relatief klein zijn waardoor de kans op uitdrogen heel groot wordt. Tenzij je er een varkenshaas-rollade van gaat maken. Dan is de slowcooker wel een goed idee.