Ja hoor, deze gevulde kipfilet uit de Airfryer past perfect bij jouw goede voornemens, wedden? Hopelijk heb je een fijne jaarwisseling gehad en ben je ongeschonden uit de strijd gekomen. Ik vind januari altijd een fijne maand. Frisse start, alles staat nog open, iedere supermarkt heeft gezonde aanbiedingen… Heerlijk.
Waar je normaal gesproken recepten voor gevulde kipfilet altijd ziet met vullingen van ham en kaas, maakte ik een iets gezondere vulling. Ik gebruikte namelijk cottage cheese en broccoli. Yes, met dit recept krijg je direct wat groenten binnen en da’s fijn, toch?
Kipfilet uit de Airfryer maken
Ik was al groot fan van de Airfryer en mijn favoriete recepten heb ik allemaal in een Airfryer boek gestopt dat in maart jouw kant op komt. Maar dit recept voor gevulde kipfilet uit de Airfryer staat er niet in. Mag dus direct op je Airfryer recepten lijstje erbij!
Kipfilet uit de Airfryer maken vind ik een ideale bereidingsmethode. Ik was nooit heel erg fan van kipfilet. Vond het altijd te droog en gebruikte het liefst al-tijd kipdijfilet. Maar afgelopen jaar ben ik meer op mijn gezondheid gaan letten en verving ik die oh zo geliefde, maar helaas ook vettere, dijfilet toch vaker voor kipfilet.
En ik ben erachter gekomen dat kipfilet in de Airfryer maken zorgt voor heerlijk sappig vlees. Want dat was altijd mijn grootste hekelpunt: ik vond kipfilet altijd zo droog, bleh. Maar nu niet meer dus!
Voor dit recept wreef ik de kipfilet in met een heerlijke, maar eenvoudige dry rub. Dit zorgt direct al voor een lekkere smaak aan het vlees. En ik moet zeggen: de vulling van broccoli & cottage cheese zorgt er ook wel voor dat de kipfilet niet zo snel uitdroogt hoor.
Spray voor het beste resultaat de gevulde kipfilets nog even in met een beetje olie als je ze in de Airfryer hebt gelegd. Dan wordt de buitenkant mooi goudbruin en licht knapperig.
Hoelang moet kipfilet in de Airfryer?
Hoe lang de kipfilet in de Airfryer moet is een beetje afhankelijk van het formaat van de filets die jij hebt. Die van mij waren behoorlijk aan de grote kant, ongeveer 150-200g per stuk en 18-20 minuten was perfect om ze nèt gaar te krijgen. Want net aan gaar zijn ze nog het meest sappig. Roze mogen ze natuurlijk niet meer zijn hè, dan is de kip gewoon rauw.
Mocht je iets kleinere kipfilets hebben, begin dan met een baktijd van 15 minuten. De vulling hoeft immers niet meer gaar te worden, het gaat puur om het bakken van het vlees. Vanaf 15 minuten hou je de kip dan gewoon goed in de gaten.
Wil je 100% zeker zijn dat jouw kip gaar is en niet te ver door gaart, dan zul je aan de slag moeten met een kernthermometer. Houd een minimale kerntemperatuur aan van 70 graden Celsius. Zodra je de kip uit de Airfryer haalt zal deze nog heel iets doorgaren, dus eenmaal op je bord is ‘ie perfect!
Gevulde kipfilet met broccoli & cottage cheese
Ik wilde eens iets anders dan de standaard gevulde kipfilet met ham en kaas. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben DOL op die variatie. Helemaal als de kip dan ook nog gepaneerd wordt en gemaakt wordt tot kip cordon bleu, oef – heerlijk.
Maar het past toch niet helemaal bij deze goede voornemens-maand en momenteel ook niet bij mijn eetpatroon.
En dus koos ik voor een iets luchtigere vulling en verwerkte ik daar vast wat groenten in. Broccoli is een van mijn favoriete groenten dus die besloot ik te gebruiken als kipvulling. Kook voor dit recept de broccoli eerst gaar en snijd hem daarna in wat kleinere roosjes. Het zou wel fijn zijn als de vulling daadwerkelijk in de kip blijft en er niet uitglijdt tijdens het bakken.
Meng de afgekoelde broccoliroosjes met de cottage cheese en andere smaakmakers voor de vulling en vul hier de kipfilet mee.
Om ervoor te zorgen dat de kipfilet tijdens het bakken in de Airfryer niet openvalt, kun je de filet bij elkaar houden met een cocktailprikkertje. Deze zorgt er ook direct voor dat de vulling goed in de filets blijft zitten.
Wat te eten bij de gevulde kipfilet uit de Airfryer
En dan nu de hamvraag: wat eet je nou bij deze gevulde kipfilet uit de Airfryer? Laat ik vooropstellen dat ieder aardappel recept 7x gebakken aardappel recepten die tot onze favorieten behoren.
Je zult ongetwijfeld nog broccoli overhouden na het maken van de kipfilet vulling, dus die kun je natuurlijk hartstikke goed als bijgerecht op tafel zetten. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een klein deel van de broccoli te gebruiken voor de vulling en de rest in de oven te grillen. Of in de Airfryer uiteraard, als je daar genoeg ruimte voor hebt.
In de oven hebben broccoliroosjes ongeveer 25 minuten op 180 graden nodig. Je hoeft de broccoli dan niet voor te koken, maar zorg er wel voor dat je er voldoende olie overheen sprenkelt zodat de groente niet verbrandt.
In de Airfryer ben je met 10-12 minuten op 180 graden klaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gevulde kipfilet uit de Airfryer
Benodigdheden
- 4 cocktailprikkers
- Airfryer
Ingrediënten
Dry rub
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl gedroogde peterselie
- snuf zout
- 4 kipfilets
Vulling
- 200 g broccoliroosjes – voorgekookt
- 100 g cottage cheese
- 1 teentje knoflook – fijngehakt
- 5 g verse basilicum – fijngehakt
- 5 g verse peterselie – fijngehakt
- peper en zout
- olie voor het bakken
Instructies
- Schep alle kruiden en specerijen voor de dry rub door elkaar en smeer hier de kipfilets helemaal mee in.
- Snijd de kipfilets vervolgens via het midden open, maar niet helemaal door. Je wilt de kipfilet open kunnen vouwen.
- Snijd de voorgekookte broccoliroosjes wat kleiner en meng deze met de cottage cheese, knoflook, basilicum, peterselie, peper en zout.
- Schep de vulling op de opengesneden kipfilets en vouw de kipfilets weer dicht. Prik een cocktailprikker door de kip om de filets dicht te houden.
- Verwarm de Airfyer naar 180℃ en plaats de gevulde kipfilets in de Airfryer.
- Drizzle een beetje olie over de kipfilets en bak ze in 18-20 minuten gaar.