Gevulde champignons uit de Airfryer

#partner

In samenwerking met Russell Hobbs

Spoiler alert: dit is het lekkerste bijgerecht voor het kerstdiner dat je gaat tegenkomen vandaag. Deze gevulde champignons uit de Airfryer waren zó lekker en zo makkelijk om te maken, dat ik ze direct op mijn eigen kerstmenu heb gezet.

Ik trok mijn Russell Hobbs Satisfry Dual Basket Airfryer hiervoor weer uit de kast en ik leg je zo uit waarom juist deze Airfryer zo ideaal is om te gebruiken.

Gevulde champignons zijn wat mij betreft altijd een goed idee, maar deze versie is er eentje die ook meteen op jouw kerstmenu mag landen. Grote kastanjechampignons gevuld met een romige mix van Boursin, Parmezaan, peterselie en natuurlijk de fijngesneden champignonsteeltjes. En het mooiste? Je maakt ze gewoon in de Airfryer. Dat betekent: binnen 10 minuten klaar en geen gedoe met bakplaten in de oven (want die zit altijd al vol tijdens het koken voor het kerstdiner, toch?).

Gevulde champignons uit de Airfryer

Gevulde champignons Boursin

De vulling van deze champignons kan eigenlijk niet misgaan. De Boursin is zo’n smaakmaker in de vulling, dat je verder eigenlijk weinig anders nodig hebt. Het geeft direct die volle, romige smaak waar niemand nee tegen zegt, zeker niet in combinatie met champignons. Voeg daar wat Parmezaanse kaas aan toe en peterselie en klaar ben je.

Wat ik zelf altijd doe, is de champignonsteeltjes fijnsnijden en even kort meebakken met ui en knoflook. Het is natuurlijk zonde om de steeltjes weg te gooien en ze zorgen juist voor wat meer textuur in de verder romige vulling.

Het fijne aan dit recept is dat je er heel makkelijk mee kunt variëren. Denk aan een beetje citroenrasp voor wat frisheid, grofgehakte walnoten voor crunch of, als je het kerstmenu wat luxe wilt maken, een druppeltje truffelolie. Truffelolie en champignons zijn natuurlijk goud.

Maar eerlijk is eerlijk: deze basisversie heeft eigenlijk niets extra’s nodig.

Gevulde champignons als bijgerecht voor Kerst

Als je op zoek bent naar een kerstbijgerecht dat weinig tijd kost maar wel overheerlijk is, dan zit je met gevulde champignons sowieso goed. Ze passen bij bijna ieder hoofdgerecht en je kunt ze zonder stress voorbereiden. Maak de vulling van tevoren, vul de champignons al vast en bewaar ze in de koelkast tot je ze nodig hebt. Tijdens het diner stop je ze 10 minuutjes in de Airfryer en klaar ben je.

Nog een voordeel: gevulde champignons zijn ideaal bij een tafel vol andere gerechten. Of je nu kiest voor kalkoen, een vegetarische Wellington, gevulde rollade of een simpele pasta, deze champignons vallen altijd in de smaak.

En omdat ze in de Airfryer zo snel garen, kun je ze precies op het juiste moment serveren. Geen oven die al vol zit, geen gedoe met meerdere bakplaten. Gewoon 10 minuten wachten tot ze bovenop licht bruin kleuren en daarna direct op tafel zetten.

Gevulde champignons Boursin

Gevulde champignons uit de Airfryer

Een van de redenen dat dit gerecht zo ideaal maakt voor het kerstdiner, is dat je het kunt klaarmaken in de Airfryer. Champignons behouden namelijk hun structuur veel beter in de Airfryer dan in de oven. Ze worden niet zompig, verliezen minder vocht en krijgen dankzij de circulerende hete lucht een mooi krokant laagje bovenop de vulling.

Voor dit recept maak je gebruik van grote kastanjechampignons. Die hebben meer smaak dan witte champignons en blijven wat steviger tijdens het bakken. Ook kun je ze makkelijker vullen omdat de hoed wat dieper is. Zorg dat je de steeltjes er netjes uithaalt zodat er genoeg ruimte ontstaat voor de romige Boursin-vulling.

Een kleine tip: zet de champignons altijd met de open kant recht omhoog en duw de vulling goed aan, zodat er tijdens het bakken niets over de rand borrelt. En gebruik het liefst een Airfryer met een anti-aanbaklaag, zodat de champignons niet blijven vastplakken aan het rekje/mandje.

Russell Hobbs Dual Basket Airfryer

Voor dit recept heb ik mijn Satisfry Dual Basket Airfryer van Russell Hobbs maar weer eens tevoorschijn gehaald. Ik blijf erbij dat zo’n Airfryer met twee mandjes ideaal is, zeker als je het apparaat wilt gebruiken voor bij het kerstdiner.

Zo kun je in deze specifieke Airfryer de gevulde champignons bijvoorbeeld klaarmaken in het ene mandje, terwijl je in het andere mandje een ander bijgerecht bereidt. Ideaal toch? Scheelt je weer wat pannen op het vuur.

Een aantal andere voordelen van de Satisfry Dual Basket Airfryer:

  • De Airfryer heeft twee mandjes die je met de ‘Sync’ functie op elkaar kunt laten aansluiten. Zo kun je er gemakkelijk voor zorgen dat beide gerechten tegelijk klaar zijn, ook al hebben ze een andere bereidingstijd – handig hè?
  • De anti-aanbak crisp platen laten overtollig vocht wegdruipen waardoor de gevulde champignons niet nat worden. Bovendien plakken ze door de anti-aanbak laag ook niet vast aan de plaat.
  • De onderdelen van deze Airfryer zijn vaatwasbestendig, dus na het koken mik je zo alles in de vaatwasser.

En lucky you, want speciaal voor de feestdagen heb ik weer een vette kortingscode voor je op deze Airfryer. Met de code SABINE20 krijg je 20%(!) korting op de aanschafprijs als je bestelt via deze link. Dus mocht je nog een kerstcadeautje zoeken, is dit je kans.

De code is geldig t/m 28 december 2026, dus wacht niet te lang.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gevulde champignons Airfryer recept
No ratings yet

Gevulde champignons uit de Airfryer

Ik denk dat dit een van de lekkerste bijgerechten voor Kerst is die ik tot nu toe met je heb gedeeld. Gevulde champignons met Boursin, Parmezaan en champignonsteeltjes. En dat klaargemaakt in de Airfryer, waardoor ze binnen 10 minuten op tafel staan – ideaal.
Porties4 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • Russell Hobbs Dual Basket Airfryer

Ingrediënten

  • 400 g kastanje champignons (groot formaat)
  • 1/2 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 150 g Boursin Knoflook & Fijne kruiden
  • 15 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 1 el verse peterselie – fijngehakt
  • peper en zout

Instructies

  • Verwijder het steeltje van de kastanjechampigons en snijd deze fijn.
  • Bak de steeltjes samen met de ui en knoflook in een koekenpan tot de ui helemaal zacht is. Laat de vulling iets afkoelen.
  • Roer de Boursin, Parmezaanse kaas, peterselie en de gebakken champignonsteeltjes door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de champignons met het mengsel en verdeel ze over de mandjes van de Dual Basket Airfryer.
  • Bak de gevulde champignons 10 minuten op 200℃ tot ze gaar zijn en de vulling bruin bovenop bruin kleurt. Serveer direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: airfryer, Airfryer recept, bijgerecht, gevulde champignons, kerstgerecht

Join the Conversation

  1. Zou je de champignons al kunnen vullen (in de koelkast bewaren) en als je ze nodig hebt afbakken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close