Een paar jaar geleden zat ik er helemaal in: de geklopte feta-fase. Alles werd toen tot een smeuïge feta-dip gepureerd en voor ieder feestje, borrel, barbecue maakte ik wel een fetadipje.
Lekker als spread op toast, als dip bij de borrel of als frisse toevoeging bij het avondeten. En een keer iets anders dan kruidenboter, hoe lekker dat ook is!
En ook al heb ik inmiddels alweer tientallen andere dips en smeersels gedeeld, vandaag voeg ik gewoon weer een nieuwe favoriet toe aan mijn repertoire. Deze zomerse geklopte feta met komkommersalade is namelijk zó fris, zó smaakvol en zó makkelijk, dat ik ‘m je niet wil onthouden.
Het is het perfecte bijgerecht voor een zonnige dag. Lekker om te serveren bij de barbecue, als frisse dip op een borrelplank of gewoon met wat goed stokbrood of knapperige toastjes.

Geklopte feta dip maken
Geklopte feta klinkt misschien als iets dat je alleen in een hip restaurant krijgt, maar eigenlijk is het niet meer dan feta fijnmalen met een paar smaakmakers tot een romige, smeuïge dip. Easy peasy en als je het eenmaal hebt gemaakt weet ik zeker dat je dit vaker gaat doen.
Voor deze versie combineer ik feta met ricotta, wat zorgt voor een zachtere smaak en een fluweelzachte structuur. Want je wilt namelijk GEEN korreltjes meer in de dip zien.
Je doet simpelweg de feta, ricotta, citroensap en een teentje knoflook in een hakmolentje of foodprocessor en laat het geheel draaien tot je een gladde, luchtige dip hebt. Even proeven, eventueel nog wat peper erbij, en klaar ben je.
Wil je de dip wat lichter maken? Voeg dan een klein scheutje olijfolie toe of een eetlepel Griekse yoghurt. Liever wat meer pit? Een snufje chili flakes of wat citroenrasp doet wonderen.
Net zo dol op geklopte feta als ik? Probeer deze recepten dan ook eens!
- Geroosterde bloemkool met opgeklopte feta
- Opgeklopte feta met citroen en knoflook
- Geklopte feta met geroosterde tomaatjes
- Hummus & geklopte fetadip


Ricotta feta dip
De combinatie van feta en ricotta is wat deze geklopte feta net wat anders maakt dan veel andere recepten. Feta is van zichzelf vrij zout en stevig van structuur, maar door het te combineren met romige ricotta ontstaat een heerlijk smeuïg geheel. Het resultaat is een luchtige, zachte dip met precies genoeg pit.
Vers is deze dip het aller lekkerst trouwens. Aangezien het je hooguit 5 minuten kost om te maken, raad ik je aan om de feta dip lastminute te maken. Je kunt de komkommersalade die bovenop gaat eventueel al wel van tevoren maken, dan hoef je op het laatste moment alleen alles nog samen te brengen.

Feta dip bewaren
Geklopte feta kún je echter wel prima van tevoren maken, mocht het zo toevallig beter uitkomen. In de koelkast blijft het minstens drie dagen goed als je het luchtdicht bewaart. Let er dus wel op dat de structuur in de koelkast wat steviger wordt. Roer de dip eventueel even los met een lepeltje water of olijfolie voordat je het serveert.
Tip: maak gerust een dubbele portie. Deze dip is namelijk ook heerlijk op een broodje, als spread in een wrap of als basis onder geroosterde groenten. En als je restjes hebt (al is die kans klein), gebruik het dan als dressing voor een pastasalade. Zo lekker!

Komkommersalade met feta
Om deze zomerse dip helemaal af te maken, top ik ‘m af met een komkommersalade. Die voegt iets fris en knapperigs toe, waardoor de dip nog meer tot zijn recht komt. Zeker als je hem serveert bij de barbecue is dit echt een perfecte tegenhanger van al dat warme en gegrilde.
De salade is eenvoudig: komkommerblokjes, bosui, veel verse kruiden, olijfolie en een kneepje citroen. Wat deze salade extra lekker maakt, zijn de kruiden. Denk aan munt, basilicum, dille en tuinkers. Die combinatie zorgt voor een frisse smaak die perfect samengaat met de zoute feta.
Meng de ingrediënten pas vlak voor het serveren met elkaar, zo blijft alles lekker fris en knapperig. Strooi de salade royaal over de geklopte feta en serveer het geheel met een goed stuk brood of wat pita’s van de grill.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Geklopte feta met komkommersalade
Benodigdheden
- hakmolentje of foodprocessor
Ingrediënten
Geklopte feta
- 150 g feta
- 100 g ricotta
- 1 teentje knoflook – gepeld
- sap van 1/2 citroen
Komkommersalade
- 1/2 komkommer – in blokjes
- 2 bosuitjes – in ringen
- 15 g verse basilicum
- 5 g verse munt
- 5 g tuinkers
- 5 g verse dille
- sap van 1/2 citroen
- 2 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Doe de feta, ricotta, knoflook en citroensap in het hakmolentje en maal het geheel fijn tot een smeuïge dip.
- Smeer de geklopte feta uit over een bord.
- Schep alle ingrediënten voor de komkommersalade door elkaar en schep deze bovenop de geklopte feta.
- Serveer de dip met vers brood of toastjes.