Gamba Pil Pil (pittige garnalen)

Altijd als ik op reis ga is een van de dingen die ik van tevoren doe een lijstje maken met dingen die ik per se wil eten. Toen ik naar Malaga ging, was Gamba Pil Pil een van de dingen die op het lijstje stond. Gamba Pil Pil is een van de populairste, authentieke Spaanse tapas van Malaga en ik begreep dat er best wat ‘regeltjes’ aan het gerecht zijn verbonden.

Zo dient goede Gamba Pil Pil nog kokend aan tafel bij je te worden gezet, dat je de kookbubbeltjes nog in de olie ziet zeg maar. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat niet iedere keer heb gezien, maar dat ik wèl iedere keer heb genoten van het gerecht. En dus ging ik thuis aan de slag om het zelf te maken, zodat jullie niet per se naar Spanje hoeven af te reizen om het ook te proeven.

Gamba pil pil uit de oven

Spaanse garnalen tapas

Dit Spaanse garnalen tapas recept is eigenlijk super simpel, er komt helemaal niet zoveel bij kijken. Gamba Pil Pil is niet meer dan pittige garnalen in knoflookolie namelijk. En dat maakt dat je dit gerecht heel makkelijk thuis kunt namaken.

Overigens zijn er twee benamingen voor hetzelfde gerecht: Gambas al Ajillo en Gamba Pil Pil. De meningen zijn nogal verdeeld of er verschillen tussen beide gerechten zitten. Soms wordt gezegd dat alleen aan Gamba Pil Pil nog (gerookt) paprikapoeder moet worden toegevoegd en aan Gambas al Ajillo niet. Anderen zeggen weer dat het volledig dezelfde gerechten zijn, maar dat in de zuidelijke regio’s van Spanje vooral Gamba Pil Pil als benaming wordt gebruikt en in andere regio’s Gambas al Ajillo.

Aan ons om uit te vinden of er verschillen zijn, dus de volgende keer dat ik in Spanje ben zal ik eens proberen om Gambas al Ajillo te vinden en te proeven!

Pittige garnalen in knoflookolie

Gamba Pil Pil mag best een beetje pittig zijn, maar er moeten geen vlammen uit je oren komen. In mijn recept gebruik ik dan ook een klein lepeltje chilivlokken, maar als je juist wel van pit houdt dan kun je natuurlijk ook een Spaanse peper toevoegen.

De pittige garnalen in knoflookolie maak ik heel eenvoudig klaar in een steelpannetje, dat is thuis toch de snelste manier als je het mij vraagt. Eén van de belangrijkste kenmerken van Gamba Pil Pil is dat de garnalen echt onder de olie staan, dus je hebt flink wat olie nodig om dit te kunnen maken.

Schenk de olie in een steelpannetje en doe hier de plakjes knoflook, chilivlokken en het gerookte paprikapoeder bij. Breng de olie aan de kook zodat het goed gaat borrelen, maar let er wel op dat de knoflook niet verbrandt! Dat zou namelijk zonde zijn van de smaak.

Vervolgens voeg je de garnalen toe en die hoef je alleen nog even gaar te koken in de olie. Zodra de garnalen gaar zijn haal je de Gamba Pil Pil van het vuur af en mag het direct op tafel. Zorg voor lekker brood erbij om in de olie te dippen. Ik zorgde er in Malaga voor dat er geen olie meer overbleef in het schaaltje – haha. Die olie is namelijk zó smaakvol.

Pittige garnalen

Gamba pil pil uit de oven

Gamba Pil Pil in de oven maken kan ook! Eigenlijk is dit nog beter, want het vuurvaste schaaltje kun je direct uit de oven op tafel zetten. Als het goed is borrelt de olie dan nog lekker na op tafel, hetgeen eigenlijk hoort bij deze tapas.

Dit Spaanse tapasgerecht in de oven bereiden duurt wel iets langer, omdat je de olie dus eerst aan de kook moet brengen. Vaak werkt het als je de oven voorverwarmt op 180 graden Celsius en eerst het ovenbestendige(!) schaaltje met de olie, knoflook, peper en paprikapoeder 15 minuten in de oven plaatst.

Na een kwartier borrelt de olie en kunnen de garnalen erbij. Zet het schaaltje dan nog een minuut of 5 terug in de oven, tot de garnalen gaar zijn. Serveer het loeihete schaaltje direct.

Spaanse garnalen tapas

Pittige garnalen van de barbecue

Tot slot, aangezien we in de zomermaanden zitten: de pittige garnalen op de barbecue klaarmaken kan natuurlijk ook! De bereidingswijze is eigenlijk hetzelfde als die hierboven voor Gamba pil pil uit de oven. Gebruik een gietijzeren pannetje en zorg er eerst voor dat de olie met de smaakmakers goed borrelt, voordat je de garnalen toevoegt.

Even garen en direct daarna op tafel met een knisperend vers brood. Smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gamba pil pil recept
5 van 1 stem

Gamba Pil Pil

Mocht je wel eens Gamba Pil Pil hebben gegeten, de bekende Spaanse tapas, dan kun je het bij deze ook een keertje thuis maken. Dat is namelijk súper simpel en heel erg lekker.
Porties2 – 4 personen (als tapas)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren direct serveren

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie (om in te bakken)
  • 2 teentjes knoflook – in plakjes
  • 1 tl chilivlokken
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 250 g garnalen – gepeld en schoongemaakt
  • zout
  • verse peterselie

Instructies

  • Schenk de olijfolie in een steelpannetje en voeg hier de knoflook, chilivlokken en gerookt paprikapoeder aan toe. Breng de olie aan de kook, tot de olie begint te borrelen. Pas wel op dat de knoflook niet verbrandt.
  • Doe de garnalen in de olie en laat ze in 5 minuten gaar worden.
  • Schenk de olie met de garnalen in een serveerschaaltje en strooi er zout en verse peterselie naar smaak overheen. Serveer zo snel mogelijk.
Gang: bijgerecht, borrelhapje
Keuken: Spaans
Trefwoord: gamba pil pil, gamba’s, tapas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close