Foodie valt af #10 – Alles over CrossFit

Als jullie wekelijks op maandagochtend De week van OMF lezen of mij volgen op één of meerdere social media kanalen, dan heb je het ongetwijfeld eens voorbij zien komen: CrossFit. CrossFit vormt een belangrijk onderdeel van mijn weekplanning en hoewel het totaal niet food- of travelgerelateerd is, wil ik jullie in deze editie van Foodie valt af graag iets meer vertellen over deze sport.

Wat is CrossFit?
CrossFit is een soort fitness waarbij een combinatie wordt gemaakt van gewichtheffen, atletiek, gymnastiek en cardio. De filosofie achter CrossFit is om je niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden. Je kunt je hier vast wel iets bij voorstellen. De grote stoere jongens in de sportschool trainen vaak alleen hun armspieren, qua uithoudingsvermogen lopen ze dan bijvoorbeeld weer achter.

Algehele fitheid en kracht zijn de kernwoorden van CrossFit, je traint je lichaam om steeds verder te gaan waardoor je uiteindelijk merkbaar qua conditie en kracht vooruit zult gaan.

Het leuke aan CrossFit vind ik de afwisseling en hiermee verschilt het enorm van een gewoon uur in de sportschool. Waar je in de sportschool al gauw grijpt naar de vaste apparaten of zelfs een vaste routine, is dit bij CrossFit totaal niet het geval. Iedere training is compleet anders en focust op een ander deel van jouw lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je op maandag een conditietraining hebt, terwijl je op donderdag je spieren aan het verzuren bent tijdens een krachttraining.

Wat doe je bij CrossFit?
Een uur CrossFit bestaat doorgaans uit een warming-up, een technisch gedeelte om de CrossFit bewegingen te leren (techniek is heel belangrijk om blessures zoveel mogelijk te voorkomen) en vervolgens een intensieve training, ook wel een WOD (Workout Of the Day) genoemd. De WOD verschilt dagelijks van zowel inhoud als doel. Zo heb je AMRAP’s (as many rounds as possible) waarbij het de bedoeling is om binnen een x-aantal minuten zoveel mogelijk rondes te behalen of Rounds for time waarbij het de bedoeling is om een x-aantal rondes zo snel mogelijk uit te voeren.

Tijdens een training maak je ontzettend veel gebruik van props. Denk hierbij aan medicijnballen, kettlebells, springtouwen, boxen, touwen en weight lifting bars. Met of zonder deze props maak je vervolgens voornamelijk natuurlijke lichaamsbewegingen. Push-ups en pull-ups zijn bijvoorbeeld een wezenlijk onderdeel van veel wods, maar rennen, klimmen, springen en tillen ook.

Ik kan me voorstellen dat het zo in tekst allemaal wat abracadabra is, dus ik heb een aantal video’s opgezocht die je hopelijk een indruk geven van de verschillende wods die je tegen kunt komen.

For Time 4 rounds:

 • 800 meter hardlopen
 • 40 kipping pull ups
 • 70 push ups

De bovenstaande drie onderdelen vormen samen één ronde. Bij deze wod was het dus de bedoeling om vier van deze rondes zo snel mogelijk uit te voeren.

Wellicht is het je opgevallen dat deze workout een naam heeft meegekregen? Veel wods binnen CrossFit hebben de naam van een gesneuvelde militair gekregen.

For time 4 rounds:

 • 30 meter walking lunges met een gewicht boven je hoofd
 • 30 box jumps
 • 20 wallballs
 • 10 handstand push-ups

Ook dit is een wod waarbij het de bedoeling is om vier rondes zo snel mogelijk uit te voeren.

Workouts bijhouden
Omdat CrossFit nu in Nederland aan populariteit aan het winnen is, komen er ook steeds meer mogelijkheden om je workouts bij te houden. Voor CrossFit is dit zeer belangrijk, aangezien het de bedoeling is om steeds beter te worden. Door de grote hoeveelheid aan oefeningen is het onmogelijk om steeds te onthouden hoeveel gewicht je hebt gepakt of hoeveel reps (aantal herhalingen) je hebt weten te halen. Zelf gebruik ik de app SugarWod om na iedere workout mijn resultaten bij te houden.

CrossFit

De afbeelding hierboven geeft een training weer waarin het technische deel zich focuste op Back Squats (een stang met gewichten ligt in je nek en met die stang maak je een squat). We oefenden de techniek met vier rondes van 2 herhalingen, dus iedere ronde bevatte twee back squats. Mijn beste resultaat, in de laatste ronde, bevatte een back squat met 50 kilogram op mijn nek en zoals de app laat zien was dit een PR.

CrossFit

Na de back squats volgde de wod en dat was de bovenstaande. Een AMRAP van 5 minuten (dus binnen vijf minuten was het de bedoeling om zoveel mogelijk rondes te halen) met 5 pull-ups, 10 hand release push ups (dus je handen komen van de grond wanneer je borst op de grond ligt) en 15 box jumps. Mijn resultaat in vijf minuten? 3 rondes + 5 pull-ups.

CrossFitten doe je niet bij een vereniging of club maar bij een CrossFit box. Op de website van CrossFit Nederland staan boxes waar je aan de slag kunt, maar ik weet niet 100% zeker of deze lijst up-to-date is. Google anders even op CrossFit + je woonplaats en je vindt gegarandeerd iets, mocht je na het lezen van dit artikel een goed beeld bij de sport hebben!

Resultaten?
Eigenlijk is het nu de bedoeling om mijn resultaten van de afgelopen week te bespreken, maar dit heb ik natuurlijk in de laatste update van de Paleo challenge ook al gedaan.

In verband met een aantal persreisjes op de planning en het feit dat ik te maken heb met zulke bizarre gewichtsschommelingen, heb ik besloten om voorlopig niet op de weegschaal te gaan staan. Hoewel de centimeters eraf vliegen en ik aan mijn kleding merk dat het de goede kant op gaat, lijkt mijn gewicht niet mee te werken en op de een of andere manier demotiveert dit steeds weer. En dat is natuurlijk hartstikke dom en zonde. Voorlopig dus even geen weegmomenten meer, maar meetlint-momenten.

Aankomende week geen Foodie valt af in verband met een perstrip naar Thailand!

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Het klinkt goed! Zelf combineer ik fitness met dansen. Veel plezier tijdens te persreis!

 2. Elsbet | La Vie Pure says:

  Fijn om te lezen!

 3. Susanne says:

  Wow dat ziet er zwaar uit. En 70 push-ups?! Holy…… Niet normaal haha. Lijkt me echt een uitdaging en leuk dat je zoveel afwisseling hebt. Fijn als je snel verveeld raakt!

 4. Leuk om een keer een stuk te lezen over iemand die postief over crossfit is!
  Het is gewoon top en een onwijze uitdaging vergeleken met de sportschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close