Zo’n twee weken geleden mocht ik voor OMF een week naar India en in dit eetoverzicht heb ik 40 foto’s zitten.. Dat aantal geeft denk ik direct al aan dat India een hele fijne bestemming is als het om eten gaat. Sowieso was ik al fan van Aziatisch eten (Thais!) maar de Indiase keuken heeft mij absoluut verrast. Veel curry’s, veel intense en kruidige smaken; soms ontzettend zoet en soms pittig. Heel pittig. Ik heb drie keer een maaltijd gegeten waarbij ik na iedere hap een servetje paraat had voor mijn tranende ogen en lopende neus. Maar oké! Zo leer ik gewoon steeds beter spicy te eten, niks mis mee.

Komijn en Kardemom

Twee ingrediënten die ik opvallend vaak ben tegengekomen tijdens deze reis zijn komijn en kardemom. In zo ongeveer elk zoet dessert wat ik at, van gevuld pannenkoekje tot een kommetje melk met noten en vermicelli, zaten deze kruiden verwerkt. En dan was het niet vermalen maar zat het er in de hele vorm in, dus komijnzaad en kardemom peulen. Dat zorgt eigenlijk voor een nog grotere smaak explosie doordat je ineens zo’n zaadje of peultje doorbijt. Bijzonder en soms lekker maar soms ook echt even teveel aan smaak.

Vliegtuigmaaltijden

Ik ben met JetAirways van Amsterdam naar Mumbai gevlogen en een dag na aankomst had ik nog een binnenlandse vlucht naar het zuiden van India, naar Kochi. Ik vloog alle 4 de vluchten met JetAirways en ook nog eens businessclass, wat een luxe! Zo had ik de mogelijkheid om de service van deze vliegmaatschappij te ervaren én natuurlijk de vliegtuigmaaltijden van een ander niveau te testen. Is me prima bevallen, je leest er hieronder meer over.

Dinsdag

Om half 12 ’s middags vlogen we naar Mumbai en dat betekent dat je nog een lichte lunch geserveerd krijgt. En als je business class vliegt, dan wordt je tafeltje voor je gedekt, eet je niet uit een plastic bakje en wordt er een mini peper en zout stelletje naast je bord gezet.

img_2285

Ik at een salade van baby courgette, feta, biet en sinaasappel en een beetje guacamole.

img_2299

img_2307

Mijn avondeten zag er om eerlijk te zijn op de menukaart beter uit dan dat het smaakte. Het waren twee soorten risotto met wat groenten maar enkel de middelste (met kaas) vond ik lekker. De andere met pompoen smaakte me helaas niet.

img_2309

img_2314

Maar dan afsluiten met een heerlijk toetje is prima! Dit ziet er niet lekker uit, was het wel. ‘Shahi Tukda’ heet het en het smaakte naar oliebollen. Zoals ze zelf omschrijven: deep fried bread pudding met gecondenseerde melk en op smaak gebracht met banaan en butterscotch.

img_2331

Later op de avond kreeg ik nog een late night meal: ‘Mulagapdi Aloo: Dosa’. Een pannenkoekje met gekruide aardappelen en een frisse chutney ernaast. Beetje pittig, wel lekker.

img_2338

img_2347

Woensdag

Mijn eerste ontbijt in India, in het hotel dan wel en niet heel bijzonder. Ik heb wat fruit gepakt en Indiaas brood met een pittig aardappelmengsel.

img_2348

img_2472

Lunch in Mumbai! We aten bij ‘The Bombay Canteen’ en het was goddelijk. Ik heb hier denk ik het lekkerste gegeten van de hele reis. Om zeker te weten dat ik het lekkerste van de kaart kreeg heb ik naar de favoriete recepten van de serveerders gevraagd en uiteindelijk stond er het volgende op tafel: een salade met gepofte granen en granaatappelpitjes, gefrituurde kip, garnalen gebakken in gember, knoflook en tamarinde, pulled pork en gestoomd knoflook brood. Om je vingers bij af te likken.

img_2487

img_2494

img_2500

img_2502

Toen bovenstaand gerechtje reserveerd werd, dacht ik dat het zoet zou zijn. Iets van een taartje. Maar het was toast met ei en kaas, heel lekker en zacht van smaak.

img_2570

Oké, ik at vanmiddag dan wel superlekker, maar deze ‘Duck Salad’ van restaurant The Table doet het ook aardig goed in de ranking. Dit was mijn voorgerecht en onderstaande ‘Pork Belly Bapao’ at ik daarna.

img_2575

img_2580

Donderdag

De volgende dag vloog ik naar het zuiden van India en ontbeet ik in het vliegtuig. Ik bestelde muesli met fruit en na mijn bestelling werd er nog 2 keer aan me gevraagd of ik warme of koude melk bij mijn muesli wilde. Ehm. Gewoon yoghurt graag? Dat begrepen ze niet helemaal en toen ik zag dat ik cornflakes kreeg in plaats muesli, begreep ik waar het mis was gegaan. Ook prima. Mikken we daar de yoghurt in.

img_2626

En eenmaal op de bestemming aangekomen had ik alweer behoorlijk trek en was een goede lunch meer dan welkom. Op de kaart zag ik een uitgebreide omschrijving staan bij ‘Kerala Sadhya’, een traditioneel vegetarisch gerecht dat normaal uit 20 curry’s bestaat maar hier hebben ze het aantal teruggebracht naar 8 curry’s en dat was meer dan genoeg. Er zaten een paar héle (te) pittige tussen en een paar die ik wel lekker vond. In het midden staat het dessert, dat werd dus direct al geserveerd. Ik weet niet wat het was, maar het was heel vies. Deze schaal is zoals je wellicht begrijpt, niet helemaal leeg gegaan.

img_2678

Voor het avondeten stond er een diner buiten de deur gepland, als onderdeel van ons programma georganiseerd door YourWay2Go. Ik verwachtte een restaurant, we aten bij deze lieve mensen thuis. Kleine verrassing maar daarom nog leuker! Terwijl wij een rondleiding kregen in het huis van dit gezin, stond moeder de vrouw te zwoegen in de keuken.

img_2705

img_2711

En dit toverde ze op tafel. Garnalencurry, bloemkool met peper en ui, kokosrijst met rozijnen en cashewnoten, kip met aardappel en vis. Let even op het hartje in het midden.

img_2717

Na: Een soort pudding van melk, eieren, suiker en vanille.

img_2722

Vrijdag

Mijn favoriete ontbijt, muesli met yoghurt en vers fruit. En een mangosapje.

img_2830

Een lunch is er vandaag niet echt van gekomen.. De bedoeling was dat ik even wat te eten kocht bij een supermarktje of bij de bakker daarnaast, maar toen mijn oog viel op een vitrine vol met dit soort gebakjes, vergat ik spontaan mijn lunch. Ik nam uitgebreid de tijd om de lekkerste en mooiste variaties uit te kiezen en ik zocht hier ook nog even naar wat typisch Indiaas snoep. Jep, hier vond ik de ‘overheerlijke’ rijstballen voor Sabine.

img_2838

img_2840

img_2841

img_2842

Het gekke in India vond ik dat je in hele drukke en niet al te schone straten kon lopen, en als je dan 2 keer linksaf sloeg stond je ineens voor een heel tof restaurant. Tof als in, dat zou zo in Amsterdam kunnen zitten. Zo aten we deze avond bij ’51-Xandari Harbou’. Een prachtig industrieel restaurant, gelegen aan het water. Ik at een super lekker voorgerecht van gevuld filodeeg met gekruide kip. Het hoofdgerecht bestond uit rijstpannenkoekjes met een gele viscurry en het nagerecht verdient absoluut 2 foto’s. Een goddelijke brownie met een bolletje ijs en een kannetje zoete chocoladesaus, geserveerd op een sizzling plaat.

img_2846

Zaterdag

Weer mijn favoriete ontbijtje om de dag mee te starten. Vandaag vertrekken we per bus naar Alleppey, naar een houseboat waar we zullen overnachten.

img_2885

img_2891

En eenmaal aan boord van die houseboot krijgen we bijna direct onze lunch geserveerd. Weer een tafel vol aan overheerlijke gerechten; rijst, curry (sambar) met aardappel, bonensalade, ananas curry (lekker!) en een frisse wortel salade.

img_2894

Nagerecht: een melk met vermicelli, noten en rozijnen. Heel zoet, met kardemom en komijn. De smaak deed me denken aan carrot cake.

img_2901

En toen stond er wat later op de middag ineens gebakken banaan met komijn voor onze neus, lekker tussendoortje!

img_2912

Het avondeten was weer uitgebreid en bestond deze keer uit aardappelen, rijst, gestoomde groenten, stoofvlees, okra, een hartig pannenkoekje en een gele curry met kip.

img_2916

Zondag

Een lekker ontbijt op de boot, geen muesli maar toast met (mier)zoete jam, verse ananas, een gebakken ei en een heel lekker pannenkoekje gevuld met banaan, kokos en jawel, kardemom en komijn.

img_2965

Vandaag vloog ik eerst vanuit Kochin eerst terug naar Mumbai en aan boord kreeg ik deze lunch geserveerd. Indiaas brood met een curry met aardappel en vers fruit.

img_2972

En als je je reis naar India mag afsluiten in de business lounge van Mumbai Airport, dan knal je natuurlijk alle taartjes die er maar staan op je bordje. Deze twee waren zó lekker! Chocolade mousse/cake en frambozen/appel cake. Perfect met een glas champagne. Want hé, we reizen natuurlijk wel in stijl.

Join the Conversation

  1. Jaimyskitchen says:

    Jammie, die thali ziet er heerlijk uit!
    Mis wel een aantal dingen, heb je ook paneer gehad?
    Dat is zó lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close