Ravioli lasagne – Fastfood Friday

Deze ravioli lasagne valt wat mij betreft zeker onder de noemer comfort food, vandaar dat het recept ook een plekje heeft verdiend op Fastfood Friday. Een klassiek lasagne recept wordt natuurlijk gemaakt met lasagnevellen, maar door de toevoeging van gevulde ravioli krijgt dit gerecht een unieke twist die het nog smaakvoller maakt. Deze variant is daardoor absoluut een favoriet!

Het recept voor deze ravioli lasagne is geïnspireerd op mijn go-to lasagne recept en bevat alle componenten die ik een must vind in een goede lasagne: een rijke saus, heerlijke pasta, romige bechamel en een toplaag van kaas. Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren met het recept. Kies vooral de ravioli die jij het lekkerst vindt; er is namelijk al enorm veel variatie in vullingen. Ook de overige ingrediënten kun je makkelijk aanpassen. Hier zijn alvast een paar suggesties voor basisingrediënten die ook heel goed werken in deze lasagne van ravioli:

Lasagne van ravioli: snel en veelzijdig

Het leuke aan een lasagne van ravioli is dat het snel en eenvoudig te maken is. Doordat je in plaats van lasagnevellen al gevulde pasta gebruikt, hoef je minder losse ingrediënten toe te voegen en ben je sneller klaar. Daarnaast kun je eindeloos variëren met de smaak: denk aan ravioli gevuld met ricotta en spinazie voor een zachte, romige smaak of juist een variant met bolognesesaus voor een stevigere, rijkere lasagne. Met een paar kleine aanpassingen maak je van deze lasagne van ravioli elke keer weer een uniek gerecht.

Verse pasta vs gedroogde pasta

Voor dit ravioli lasagne recept heb ik gekozen voor verse ravioli, de variant die je in het koelschap van de supermarkt vindt. Koelverse pasta is namelijk een stuk sneller gaar dan gedroogde pasta en daardoor hoef je de pasta niet voor te koken voordat je deze verwerkt in de lasagne van ravioli. Kun je geen koelverse ravioli vinden of vind je deze te duur, dan is gedroogde ravioli een prima alternatief. Kook gedroogde ravioli wel even voor: kijk op de verpakking hoe lang de pasta nodig heeft om te garen en trek zo’n 5 minuten van die tijd af om de pasta voor te garen. De rest van het garen gebeurt in de oven.

Ravioli lasagne

Lasagne

Lasagne opwarmen

Ik krijg vaak de vraag of gerechten eventueel al van tevoren gemaakt kunnen worden en zo ja, hoe het daarna opgewarmd moet worden. Lasagne is voor mij vergelijkbaar met soep of stoofschotels: een dag later smaakt het eigenlijk nog lekkerder. Dus ja, ook deze ravioli lasagne kun je heel goed al van tevoren klaar maken. Je kunt voor twee dingen kiezen:

  1. Maak de lasagne van te voren klaar maar bak hem nog niet af. Laat het gerecht in plaats daarvan helemaal afkoelen, dek af met plasticfolie en zet het daarna weg in de koelkast. Wanneer je gaat eten schuif je de lasagne 25-30 minuten op 180 graden Celsius in de oven.
  2. Heb je leftovers en wil je de lasagne weer opwarmen, dan werkt het eigenlijk hetzelfde. De ravioli lasagne moet gewoon nog een keer 25-30 minuten de oven in. Omdat de kaaslaag bovenop echter al een keer gebakken is, is het verstandig om de schaal de eerste 15 minuten af te dekken met aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de lasagne van ravioli verbrandt.Ben je iemand die graag voorbereid te werk gaat? Dan kun je deze ravioli lasagne ook invriezen. Zo blijft hij ongeveer drie maanden goed.

Ravioli lasagne: experimenteren maar!

In de eerste alinea gaf ik je al de tip om lekker te variëren met de vulling. Je kunt in principe ieder ravioli recept van Ohmyfoodness omzetten in een lasagne van ravioli. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan! Denk bijvoorbeeld aan ravioli gevuld met gegrilde groenten voor een vegetarische variant, of een vulling met truffel en paddenstoelen voor een extra luxe touch. Heb je liever iets pittigs? Probeer dan eens ravioli met chorizo of spicy kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos, en je kunt helemaal je eigen draai geven aan dit recept. Laat je mij weten welke jij hebt uitgeprobeerd?

lasagne met ravioli

4.72 van 7 stemmen

Ravioli lasagne

Ben je dol op klassieke lasagne maar zou je wel eens willen variëren met het recept, dan is deze ravioli lasagne een leuk alternatief.
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen in de koelkast, 3 maanden in de vriezer

Benodigdheden

  • ovenschaal van ongeveer 20x25 cm

Ingrediënten

Lasagnesaus

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 g Italiaanse groentenmix
  • 800 ml tomato frito of gezeefde tomaten
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 el verse basilicum - fijngehakt
  • peper en zout

Bechamel

  • 30 g ongezouten roomboter
  • 30 g bloem
  • 300 ml melk
  • 30 g Parmezaanse kaas - geraspt
  • peper en zout

En verder

  • 500 g koelverse ravioli
  • 1 bol mozzarella - in plakken

Instructies

  • Verhit een ruime pan op het vuur en bak hierin het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de ui glazig ziet.
  • Doe dan de tomatenpuree in de pan en bak 2 minuten mee. Voeg de Italiaanse groenten toe en bak dit tot de groenten zacht worden.
  • Schenk de tomato frito in de pan en voeg het paprikapoeder, oregano, basilicum, peper en zout toe. Roer goed door en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Smelt voor de bechamel de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak deze al roerend mee tot een zanderige textuur ontstaat.
  • Schenk al roerend de melk in de pan en kook het geheel tot de saus wat dikker wordt.
  • Voeg de geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout toe en roer goed door tot de kaas helemaal gesmolten is.
  • Schep een lepel van de lasagnesaus in de ovenschaal en verdeel een kwart van de ravioli hier overheen. Schep daar weer een lepel saus bovenop, gevolgd door een laagje ravioli. Herhaal deze stap tot je alle pasta hebt gebruikt en eindig met een dun laagje lasagnesaus.
  • Verdeel de bechamel over de lasagne en leg hier de plakken mozzarella bovenop.
  • Schuif de ravioli lasagne 25-30 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is en de pasta gaar is.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: fastfood friday, lasagne, makkelijke maaltijd, ovengerecht, ovenschotel, pasta uit de oven, pastaschotel, ravioli, ravioli lasagne

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pasta uit de oven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close