Fastfood Friday: Citroen-Meringue taart

Als sinds ik het recept voor Lemoncurd publiceerde wilde ik al heel graag een taart hiermee maken. In Amerika is Lemon-Meringue Pie altijd een grote hit en de combinatie van zure lemoncurd met zoete meringue lijkt goud te zijn. Gelukkig moest ik voor mijn verjaardag een aantal taarten bakken en eentje daarvan zou dus een taart worden met lemoncurd. Bij Pauline kwam ik een recept tegen voor Citroen-Meringue taart en dat recept leek me wel een goed uitgangspunt. Met een aantal aanpassingen hier en daar kwam ik uiteindelijk bij een voor mij perfecte taart terecht: een ietwat zurige citroenvulling met zoete meringue.

Wat heb je nodig? 

Voor het taartdeeg:

 • 225 gram patentbloem
 • 160 gram koude, ongezouten roomboter
 • 80 gram witte basterdsuiker
 • ½ losgeklopt ei
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 50 gram maïzena
 • 130 gram kristalsuiker
 • rasp van 3 citroenen
 • sap van 2½ citroen
 • 250 milliliter water
 • 3 eidooiers
 • 60 gram roomboter

Meringue:

 • 3 eiwitten
 • 100 gram kristalsuiker

1. Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg bij elkaar in een kom en kneed het net zolang tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Vet vervolgens een bakvorm/springvorm van ± 22 centimeter in met een beetje olie.

2. Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Bekleed de taartvorm met het taartdeeg en prik gaatjes in de bodem. Zet de bakvorm even in de koelkast.

3. Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Doe de citroenrasp samen met het citroensap, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje. Zet het pannetje op laag vuur en roer dit continu door tot er een dik en semi-doorzichtig mengsel ontstaat. Pauline gaf als tip dat dit dan op behanglijm zou lijken, daar ben ik het wel mee eens.

4. Haal de lemoncurd van het vuur en klop de blokjes boter er door. Voeg zodra de boter gesmolten is de eidooiers toe en blijf kloppen tot er een glad mengsel is ontstaan.

5. Verwarm de oven voor op 180°C. Schep de lemoncurd in de taartvorm en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten af.

6. Laat de taart volledig afkoelen en ga dan aan de slag met de meringue. Klop hiervoor de eiwitten stijf en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe, tot er glanzende pieken ontstaan.

7. Schep de meringue lobbig op de citroentaart en gebruik een brander om de eiwitten wat kleur te geven. Heb je geen brander? Schuif de taart dan een minuut of vijf terug in de oven, maar houd het goed in de gaten.

Lemon-Meringue pie

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Ik heb dit eigenlijk nog nooit gegeten, maar het ziet er wel erg lekker uit!

 2. Farah - Food and other Friends says:

  Ik moet zeggen dat het niet zo moeilijk klinkt…
  Maar ik heb hem vorige week gemaakt en bij mij was het toch niet zo’n succes. Ik had dan ook een ander recept uitgeprobeerd.

  Ach volgende keer beter ;). Ik vond het wel heel lekker trouwens dat zure en zoete bij elkaar.

  xx Farah

 3. Oeh klinkt heerlijk dit!

 4. Diede says:

  Oh my! Lemon curd is mijn lievelings en roep al jaren dat ik eens een lemon meringue pie wil eten of maken. Waar gaat het fout? Ik ga hem proberen!

 5. Susanne says:

  Ik heb er weleens meer naar gekeken maar het leek me zo moeilijk! Maar nu ik het zo lees valt het aardig mee. Lijkt me wel heel lekker, zoet maar ook een zuurtje erin!

 6. Sarah - Tasting Lifestyle says:

  Ik eet zeer graag meringue. De frisheid van de citroen in combinatie met de meringue zal ongetwijfeld hemels smaken!

 7. Elisa says:

  Is het normaal niet 50 gram suiker op 1 eiwit?

 8. oef heerlijk! ook deze gaat op mijn to-make lijstje:)

 9. Daphne says:

  Ik heb hem gemaakt! Jum! Ook de eerste keer dat zo’n lemon curd bij me is gelukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close