Fastfood Friday: Citroen boterkoek met witte chocolade en rood fruit

Klaar voor een ULTIEME zomerse boterkoek? Komt ‘ie dan: deze citroen boterkoek met witte chocolade en rood fruit moet je zo snel mogelijk maken.

Ik ben gék op boterkoek en kan er dan ook eindeloos veel variaties mee verzinnen. Deed ik ook al voor OMF want zo staan er onder andere al recepten voor een boterkoek met karamel, een boterkoek met speculaas en verschillende boterkoek taartjes online. Ik ben altijd al fan geweest van boterkoek omdat het super makkelijk te maken is, en omdat het gewoon ongelofelijk lekker is. Het liefst lekker zacht, dus mocht je deze repen in de koelkast bewaren, laat ze dan even goed op kamertemperatuur komen. Nog lekkerder.

Hoe dan ook, ik bedacht weer een nieuwe variant. Deze keer met witte chocolade bovenop, en daarop weer gevriesdroogd rood fruit. Ideaal als je er toch een fruitig tintje aan wil geven, maar niet echt met vers fruit kan of wil werken. Ik bedoel, het kan natuurlijk prima; verse aardbeien en frambozen hierop. Maar de houdbaarheid is dan een ander verhaal en dan wordt het toch ook meer een taartje. Deze citroen boterkoek met witte chocolade en rood fruit blijven wel even houdbaar, mits je ze zo lang kunt bewaren ;-)

In het recept hieronder gebruik ik een rechthoekige bakvorm, maar mocht je een boterkoekvorm bij de hand hebben dan kun je die natuurlijk ook prima gebruiken. Een vierkante bakvorm of zelfs een springvorm kunnen ook allebei prima. Niet te moeilijk doen in ieder geval, want daar houden we niet van!

Gevriesdroogd rood fruit kun je overigens op heel veel plekken vinden; wij zijn fan van deze aangezien daar een fijne mix van soorten fruit in zit.

citroen boterkoek met witte chocolade en rood fruit

4.67 van 3 stemmen

Citroen boterkoek met witte chocolade en rood fruit

We variëren op OMF heel graag met boterkoekrecepten zoals je hebt kunnen merken. Deze citroen boterkoek met witte chocolade en rood fruit is een ultiem zomerse variant als je het ons vraagt. Een feestje op je bord en in je mond.
Porties16 repen
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Waar te bewaren In een afgesloten bak in de koelkast.
Hoelang te bewaren 4 dagen.

Benodigdheden

  • Bakvorm van 28x18cm (kocht ik bij de Albert Hijn)

Ingrediënten

Boterkoek

  • 350 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 275 gram suiker
  • 12 gram vanillesuiker
  • 375 gram bloem
  • rasp van 2 citroenen
  • een snuf zout
  • 1/2 ei losgeklopt

Topping

  • 400 gram witte chocolade
  • 25 gram gevriesdroogd rood fruit

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Mix de roomboter met de suikers tot een romige massa. Dit gaat het makkelijkst als je hiervoor een mixer gebruikt.
  • Voeg dan in etappes de bloem, het citroenrasp en het zout toe en mix mee. Wanneer je een mooi egaal deeg hebt verdeel je het in de met bakpapier beklede bakvorm. Giet het losgeklopte ei erover en verdeel dit met de bolle kant van een lepel. Schuif in de oven voor 35-40 minuten.
  • Smelt wanneer de boterkoek klaar is, de witte chocolade au bain marie.
  • Wanneer de boterkoek afgekoeld is giet je de witte chocolade erover. Breek het gevriesdroogde fruit in stukken en verdeel het over de witte chocolade. Druk het er met je handen een beetje in en laat opstijven in de koelkast.
  • Wanneer de chocolade hard is snijd je de boterkoek in repen.
Keuken: Hollands
Trefwoord: boterkoek, citroen, koekrepen, rood fruit

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

citroen boterkoek met witte chocolade en rood fruit

Join the Conversation

  1. Juliette says:

    Oeh dit ziet er lekker uit! Helaas hoorde ik vandaag in de AH dat zij het gevriesdroogde fruit niet meer in hun assortiment hebben. Heb je nog een andere tip? Online betaal je meer aan verzendkosten dan voor het fruit zelf. Groetjes Juliette

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close