Niets is gezelliger dan met collegafoodbloggers een kerstmenu samenstellen. We zitten natuurlijk allemaal in hetzelfde schuitje en gezamenlijk met eten bezig zijn is altijd een goed idee. Toen Bosch Nina & Elise van Chickslovefood, Pauline van UitPaulinesKeuken en mij benaderde voor een kerstcampagne zeiden we dan ook volmondig ja. De rolverdeling was vrij snel duidelijk: Pauline maakte een voorgerecht, de Chicks namen het hoofdgerecht voor hun rekening en ik mocht aan de slag met een dessert. Per-fect want ik ben gek op het maken van toetjes, zeker met Kerst! Het kiezen van een geschikt dessert voor Kerst vind ik wel altijd een uitdaging. Als ik naar mezelf kijk zit ik na het hoofdgerecht knettertje vol en wil ik het liefst een licht, simpel dessert. Met het maken van deze Eton Mess ben ik daar zeker in geslaagd vind ik. Ik serveer dit dessert van vanilleroom, merengue en vers rood fruit op een bord in plaats van in een glas. Het is tenslotte feest, dus gerechten mogen er best wat feestelijker uitzien.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bosch OptiMUM
Even over de Bosch OptiMUM keukenmachine hoor. Het is altijd lastig inschatten of jullie, de lezers via de blog, ook de video’s bekijken dus ik wil graag ook hier nog even iets over deze alleskunner vertellen. Voor het maken van dit dessert had ik de Bosch OptiMUM keukenmachine te leen en holy crap wat een topapparaat. Je hebt keukenmachines, foodprocessors, weegschalen, timers en apparaten zoals deze waar je gewoon alles in één hebt. Je hebt er even wat spierballen voor nodig om het apparaat uit haar doos te tillen, maar als ‘ie eenmaal staat heb je wel wat. Ik heb zelf voor deze Eton Mess de keukenmachinefunctie getest en dat werkte top. Dankzij de enorme garde waren mijn eiwitten in no-time stijfgeklopt en ook het kloppen van de slagroom was een fluitje van een cent. Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige wat je doet met een keukenmachine. Het handige aan deze Bosch OptiMUM is de ingebouwde sensor- en timerfunctie. Zo kun je precies instellen hoe lang je bijvoorbeeld deeg wilt laten kneden. Super handig met het maken van brood of andere deeggerechten. Mocht je zelfs dat instellen van de tijd nou teveel gevraagd vinden kun je ook kiezen uit een van de vooraf ingestelde programma’s. De machine stopt daarmee automatisch wanneer het eindproduct goed is. Bijvoorbeeld wanneer eiwitten stijfgeklopt zijn. Je hoeft dus bijna niets meer te doen. Het enige dat mist is een robotarmpje dat de eieren breekt en in de kom doet, haha!
Zoals ik al zei heeft deze machine ook een foodprocessorfunctie met alle uitgebreide functies die daarbij horen. Raspen, schaven, mengen, hakken, sinaasappels persen etc. In plaats van twee apparaten (of meer) kun je het nu dus af met één. Zou dat even schelen qua keukenruimte. Misschien moet ik Tim maar lief aankijken, aangezien hij geregeld klaagt over de hoeveelheid ruimte die mijn keukenapparatuur inneemt in huis.
De Bosch OptiMUM keukenmachine is te koop voor een adviesprijs van €729,00 en uit te breiden met diverse opzetstukken.
Het Kerstmenu
Zoals ik al zei heb ik in samenwerking met Chickslovefood en UitPaulinesKeuken een kerstmenu samengesteld. Deze Eton Mess vormt het dessert, maar er zijn natuurlijk ook nog een voor- en hoofdgerecht die dik de moeite waard zijn. Mocht je zelf maar weinig inspiratie hebben dan zou je dus zo ons volledige kerstmenu op tafel kunnen toveren.
Pauline ging aan de slag met een voorgerecht. Een lekkere romige paddenstoelensoep om de honger op te wekken en eentje die nog voldoende ruimte overlaat voor het hoofdgerecht van Chickslovefood. Zij maakten een 5 or less, een super makkelijk hoofdgerecht met maximaal vijf ingrediënten die voor iedereen uit te voeren is: zalm en papillotte met crème fraîche, haricots verts, peterselie en een notenmelange. Afsluiten doe je met mijn Eton Mess waarvan ik nu heel snel het recept met je ga delen, want ik kan me voorstellen dat je inmiddels trek hebt gekregen.
Tot slot, heel fijn als je deze Kerst nog een mooi cadeau (voor jezelf, want waarom ook niet) wilt kopen is de geld-teruggeef actie van Bosch. Als je voor 8 januari een actiemodel keukenmachine, blender of foodprocessor koopt en deze registreert via de website van Bosch, ontvang je tot €100,- retour. Da’s toch weer mooi meegenomen!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bosch
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Eton Mess
Ingrediënten
Voor de meringues:
- 1 eiwit
- 50 gram kristalsuiker
Voor de vanilleroom:
- 250 milliliter slagroom
- 1 verse vanillepeul
- 100 gram mascarpone
Voor de aardbeiensaus:
- 200 gram aardbeien uit de diepvries
- 25 gram kristalsuiker
En verder:
- vers rood fruit
Instructies
Meringues:
- Verwarm voor de meringues de oven voor op 90°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Doe het eiwit in de kom van de keukenmachine en klop deze luchtig. Voeg vervolgens beetje bij beetje de kristalsuiker toe terwijl je de machine laat kloppen. Klop de eiwitten tot stijve, glanzende pieken.
- Schep het meringuebeslag in een spuitzak en spuit kleine dotjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat de meringues 60 - 90 minuten (afhankelijk van de grootte van de meringues) in het midden van de oven drogen.
Vanilleroom:
- Doe de slagroom in een kom en voeg hier het vanillemerg aan toe. Klop de slagroom lobbig. Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop het geheel tot een stevige room. Schep dit in een spuitzak.
Aardbeiensaus:
- Doe de diepvriesaardbeien samen met het kristalsuiker in een steelpannetje. Verwarm het geheel tot de aardbeien volledig zacht zijn. Pureer daarna alles tot een gladde saus.
Opmaken van het bord:
- Spuit toefjes van de vanilleroom op een bord. Verdeel hele meringues over het bord en verkruimel er ook een paar. Schep vervolgens een paar lepeltjes van de verse aardbeiensaus op het bord. Verdeel het fruit over het gerecht en serveer de Eton Mess direct.
Wauw, wat een plaatje! Bijna zonde om op te eten.
Het ziet er zo lekker uit! Mooi!
Wat een prachtig toetje zeg. Klinkt zo lekker!