We hebben al een aantal keren een kijkje mogen nemen in het eetdagboek van iemand met een ‘bijzonder’ beroep. Vandaag lees je het verhaal van Schipper Lieke. Lieke is 33 jaar en is samen met haar partner eigenaar van een binnenvaartschip. Hiermee vervoeren zij het hele jaar rond vrachten over rivieren en kanalen. Lieke en haar man komen zo regelmatig in Nederland, Duitsland, België, maar ook Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Zij vervoeren alle ‘droge’ vrachten, hierbij moet je denken aan alles wat niet vloeibaar is zoals mais, tarwe, zand, grind, kolen of staal. Op het schip hebben zij een woning en stuurhut. In de stuurhut wordt de meeste tijd doorgebracht. Van hieruit wordt niet alleen het schip bestuurd maar het dient gedurende de dag ook als woonkamer. Lieke woont samen met haar man, zoon en hond op het schip.
Lieke neemt ons een dagje mee in haar werkdag en vertelt hoe zij het werk combineert met de eetmomenten van haar gezin.
Een eetdag in theorie
10:00 Tijd voor koffie. Mijn partner en ik drinken een bakje koffie. Als ik net boodschappen heb gedaan is er meestal nog wel wat lekkers voor erbij. Na twee weken zijn de koekjes allang op! Mijn zoon eet een ‘fruitje’ op dit moment.
12.30 Lunch. Wij eten, helemaal in de winter, warm tussen de middag. ’s Avonds is het zicht te slecht en zijn we volledig afhankelijk van een radar om op te varen. Om dan ook nog op te moeten letten tijdens het eten… niet handig! We varen gedurende de gehele dag gewoon door. Even stoppen om te eten is er niet bij. Sinds de komst van onze zoon eten we meer groenten. Voor hem bestaat een maaltijd uit 300 gram waarvan 200 gram groenten. Deze verhouding probeer ik ook voor ons door te trekken, je merkt toch dat in veel recepten de verhouding veel minder is. Ik verdubbel bij het recept standaard de hoeveelheid groenten.
16:00 Koffiepauze nummer twee. Ik houd het bij één kopje koffie per dag dus neem op dit moment een kopje thee of iets anders te drinken. Voor mijn zoon is er op dit moment of een fruitje of een koekje.
18:00 Diner. Het diner is hier de broodmaaltijd. Als ik boodschappen doe koop ik meestal een brood of 5 in, met diverse belegsoorten. Natuurlijk moet ik ook hier rekening houden met de houdbaarheid. Een aantal dingen zoals kaas zijn lang houdbaar, kipfilet en filet American bijvoorbeeld koop ik altijd op voorraad en vries extra in. Daarnaast geeft het voor de eerste periode gewoon wat lekkerdere dingen dan aan het einde.
Een eetdag in de praktijk
05:45 De wekker gaat.
06:00 Vertrek.
06:40 Eerste sluis, Wurzburg.
08:00 Tweede sluis, de kleine man kijkt heel even tv. Deze sluis heeft een mooi afvalstation zodat wij behoorlijk wat afval kwijt kunnen.
08:30 Na de sluis is het tijd voor ontbijt.
09:00 Sluis
10:00 Koffie. Na de koffie is het schoonmaaktijd. We hebben van de week geladen en hier wordt het schip weer lekker vies van. Ik ga buiten soppen.
10:30 Sluis.
12:00 Krijg ik een seintje dat het kooktijd is. Vandaag eten we de one-pot pasta champignonroomsaus met pesto. Lekker makkelijk en snel klaar.
12:15 Sluis. De pasta pruttelt langzaam door, na de sluis kunnen we dan mooi aan tafel.
12:30 Eten, we hebben zo waar even de tijd. Meestal is het even snel snel maar omdat we net uit de sluis zijn en de volgende pas over een aantal kilometer kunnen we rustig eten.
13:00 De kleine man gaat voor zijn middagdutje en ik ga weer verder met schoonmaken buiten.
13:40 Sluis.
15:00 Sluis.
16:00 Koffie. Ik ben ondertussen klaar voor vandaag met schoonmaken. Even bijkomen met een bakje koffie.
16:20 Sluis.
18:00 Sluis, precies rond etenstijd, het brood haal ik alvast uit de vriezer.
18:20 Boterhammen smeren en eten.
19:00 Sluis
19:45 Bedtijd voor de kleine man, op ons wacht de laatste sluis.
20:30 Sluis. We varen vandaag iets langer door. Een keer per week mag dat.
21:00 Na de sluis maken we vast en is het avond. Op de bank doen we een drankje en kijken we even tv.
Heel leuk om te lezen! Lijkt me best lastig om te leven met zo’n strakke planning.