Vorige week was ik door Nature’s Pride uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun fabriek. Nature’s Pride ken je misschien wel van hun eetrijpe avocado’s en mango’s, maar wat ik niet wist is dat ze nog véél meer tropische vruchten en groenten importeren. Ik reed met een blanco mindset richting Maasdijk want wat zou je moeten verwachten van een fabriek, maar wauw wat was ik onder de indruk! Ik vond het zo tof om te zien hoe Nature’s Pride ervoor zorgt dat avocado’s en mango’s ook daadwerkelijk eetrijp in de winkels komen te liggen dat ik besloot om jullie ook nog even mee te nemen aan de hand van dit artikel. Een beetje leesstof op de zaterdagmiddag, moet kunnen toch?
Nature’s Pride
Nature’s Pride, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Nature’s Pride is gespecialiseerd in het importeren, exporteren, rijpen, verpakken en distribueren van exotische groenten en fruit. Het bedrijf haalt haar groenten en fruit van over de hele wereld vandaan en let daarbij heel goed op seizoenen. Is het avocado-seizoen in Chili ten einde? Dan gaan we toch naar Spanje om daar de lekkerste vruchten vandaan te halen! Nature’s Pride haalt haar producten momenteel uit meer dan 50 landen.
In de supermarkt heb je de producten van Nature’s Pride misschien wel eens zien liggen, ze zijn vooral bekend vanwege de Eat Me avocado’s en mango’s, vruchten die eetrijp zijn en die je dus niet meer thuis hoeft te rijpen. Maar het bedrijf importeert nog veel meer en stiekem is het jammer dat we hier niet meer van zien in de supermarkt. Denk aan passievruchten, baby-ananasjes, de pittigste pepertjes, eetbare bloemen en fruitsoorten waar je nog nooit van hebt gehoord.
Ik zal jullie verder niet vervelen met achtergrondinformatie over het bedrijf, maar mocht je dit interessant vinden dan kun je het allemaal terugvinden op hun website.
Nog even een grote thumbs up voor Nature’s Pride: het bedrijf produceert op jaarbasis zo’n 850 ton afval maar door dit op een ecologisch verantwoorde manier te verwerken, voorzien ze hier op jaarbasis 35 huishoudens van stroom mee. Yes!
Het rijpen van avocado’s en mango’s
Ervoor zorgen dat avocado’s en mango’s eetrijp in de winkels komen te liggen brengt nogal wat werk met zich mee. Je hebt er vast zelf ook wel ervaring mee: je koopt een zachte avocado en zodra je hem wilt gebruiken blijkt ‘ie al bruin te zijn van binnen. Of juist andersom: je koopt een harde avocado in de hoop dat je hem later in de week kunt gebruiken, maar op de dag zelf blijkt de vrucht alsnog niet rijp te zijn. Irritant! Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat het heel wat voeten in de aarde heeft om de vruchten goed te laten rijpen. Het rijpproces van avocado’s en mango’s is nagenoeg hetzelfde, dus ik leg het verhaal even uit aan de hand van avocado’s.
Het begint ergens op de wereld op een avocadoplantage waar de avocado’s nog snoeihard geplukt worden. Het is belangrijk dat de vruchten op precies het juiste moment geplukt worden zodat ze niet al rijp in Nederland aankomen. Vervolgens worden de avocado’s bij Nature’s Pride gekeurd, hierbij wordt gekeken naar de ‘droge massa’ van de vrucht. Eenmaal goedgekeurd gaan de avocado’s door naar de rijpruimtes. Afhankelijk van de toestand waarin de vrucht zich bevindt en het moment waarop de avocado’s rijp dienen te zijn voor export worden ze in cellen gelegd. Het klimaat van de cellen kan worden beïnvloed van buitenaf waardoor voor een zo natuurlijk mogelijk rijpproces wordt gezorgd. De luchtvochtigheid en de temperatuur zijn van groot belang, dit is dan ook vrijwel het enige dat gereguleerd wordt. Het enige wat er nog meer aan te pas komt is Ethileen. Dit is een natuurlijk stofje dat de avocado zelf ook al afstoot (want de vrucht is zelfrijpend). Nature’s Pride zorgt er door toevoeging van extra Ethileen echter voor dat alle avocado’s gelijkmatig gerijpt worden. Zo voorkomen ze dat de bovenste laag mooi rijp is en de onderste laag nog snoeihard.
Het gehele rijpproces duurt ongeveer een dag of vijf. Na rijping worden de avocado’s nogmaals getest door middel van een steekproef. De rijpmeester is verantwoordelijk voor deze laatste test.
Wanneer alle avocado’s goedgekeurd zijn worden ze verpakt en per vrachtwagen naar de detailhandelaars gereden.
Het rijpproces van de mango’s is nagenoeg hetzelfde. Wat nog wel even goed is om te vermelden is dat alle eetrijpe mango’s zijn voorzien van een Fair For Life sticker. Dit betekent dat een extra € 0,07 cent per doos naar de teler gaat die dit weer kan gebruiken voor een sociaal project. Een CSR medewerker van Nature’s Pride ziet er op toe dat dit geld goed besteed wordt.
Leuke weetjes
Tijdens mijn bezoek aan Nature’s Pride ben ik meer te weten gekomen over avocado’s en mango’s dan ik had gedacht. Een aantal leuke weetjes op een rij:
- De smaak van avocado’s is heel erg afhankelijk van het land waar ze vandaan komen. Zo vond ik de avocado’s uit Chili bijvoorbeeld veel smaakvoller dan die uit Spanje. Een goede supermarkt zet erbij waar de avocado’s vandaan komen!
- Wist je dat er net als bij appels ook heel veel verschillende soorten mango’s zijn? Bij Nature’s Pride rijpen ze voornamelijk de soorten Kent en Keitt, waarbij Keitt een stuk luchtiger en frisser van smaak is dan de Kent. Kent vind ik dan weer erg geschikt voor het maken van Sticky Rice met mango. Jum!
- De kleur van een mango of avocado heeft niets te maken met de smaak van de vrucht. Zie je een bruine en een groene avocado in de winkel liggen, dan kunnen ze net zo lekker zijn van smaak.
- Wist je dat je rijpe avocado’s het beste in de koelkast kunt bewaren? Het rijpproces wordt op deze manier vertraagd waardoor je de vruchten langer kunt bewaren.
En tot slot een leuk nieuwtje: omdat Nature’s Pride anti-foodwaste zo hoog in het vaandel heeft starten ze vanaf mei dit jaar met de productie van eetrijpe mangostukjes. Hier worden de wat minder mooie (en dus niet geschikt voor export) mango’s voor gebruikt. Hoera!
Thanks Nature’s Pride voor deze super informatieve ochtend! En zorg er nu maar voor dat jullie exotische vruchten ook in de supermarkten komen te liggen!
Wat interessant! Ik bewaar mijn avocado’s inderdaad altijd in de koelkast aangezien ik maar eens per week boodschappen doe.
Interessant! Ben dan ook gek op avocado ;)