[Editorial] Waarom ik eet hoe ik eet

Open op internet vertellen wat je eet en waarom je op een bepaalde manier eet brengt nogal wat reacties te weeg. De laatste weken word ik overspoelt met vragen en soms ook kritische opmerkingen die allemaal iets te maken hebben met mijn eetpatroon. 90% van de vragen en opmerkingen zijn positief en ontstaan uit interesse, de overige 10% van de mensen denkt het beter te weten en adviseert mij maar wat graag – ongevraagd – over mijn eetpatroon. Logisch ook, ik vraag er immers om als ik jullie zoveel kijkjes gun in mijn eetpatroon. Toch vandaag dit extra artikel, een editorial. Om een antwoord te geven op, hopelijk, al jullie vragen en te vertellen waarom ik eet hoe ik eet.

Veel gestelde vragen
Goed, reacties dus. Vragen, opmerkingen, kritische noten en ongevraagde adviezen. Een aantal van de meest gestelde vragen en gegeven opmerkingen op een rij:

 • “Jeetje, wat eet je veel vlees! Dat is toch helemaal niet gezond?”
 • “Waarom heb je er eigenlijk voor gekozen om Paleo te eten en ben je gestopt met Weight Watchers?”
 • “Is koolhydraat-arm eten niet een crash-dieet? Dat werkt toch helemaal niet?”
 • Paleo is echt weer zo’n hype…

En zo zijn er nog veel meer. Stuk voor stuk logische vragen die voor mij best lastig zijn om antwoord op te geven. Iedereen heeft immers zijn/haar eigen idee over gezond eten. En daar kom ik direct aan bij het belangrijkste punt van dit artikel: iedereen heeft zijn/haar eigen idee over eten.

Mijn profiel
Even kort mijn profiel:

Ik ben vrouw, 24 jaar oud, 1.75 meter lang, te zwaar voor mijn lengte, fulltime zelfstandig ondernemer, ik werk 40 – 50 uur in de week en ik sport 4 tot 5 keer per week. Daarnaast ben ik fulltime met eten en koken bezig. Van zondag tot en met vrijdag probeer ik dit streng en zo gezond mogelijk te doen, op zaterdag mag ik eten waar ik zin in heb en las ik een cheatdag in.

Dankzij de frequentie waarmee ik – intensief – sport heb ik automatisch al meer eiwitten nodig dan de gemiddelde persoon van mijn leeftijd die minder bezig is met sport. Eiwit is de basis van het opbouwen van spiermassa en bovendien is het een verzadigend ingrediënt. Dit brengt mij automatisch bij het volgende belangrijke punt: mijn gewicht. Al jaren ben ik aan het worstelen met mijn gewicht en ik zou dit jaar toch écht eens mijn ideale streefgewicht willen bereiken. Door meer eiwitten te eten zorg ik voor een langer verzadigd gevoel waardoor ik automatisch minder eet op een dag. Dit heeft uiteraard weer een positieve uitwerking op mijn gewicht.

Waarom Paleo en niet iets anders?
Ok, dat is duidelijk maar waarom dan Paleo en niet Weight Watchers, Dr. Frank, Sonja Bakker of iets anders? Hier kan ik heel kort over zijn: Paleo werkt voor mij! Ik heb jaren Weight Watchers, met succes!, gedaan maar uiteindelijk viel ik toch weer terug in mijn oude patroon. Het werkt niet als ik me dingen ga ontzeggen maar het werkt ook zéker niet als ik mezelf alles gun. Dat is direct het succes en de valkuil van Weight Watchers: doordat je alles mag eten voelt het niet als een dieet, maar hierdoor sla je ook weer snel door. Ik in ieder geval wel. Ik ben fan van Weight Watchers en kan het iedereen aanraden, voor mij werkt het op de lange termijn echter niet. Met Sonja Bakker en Dr. Frank heb ik eerlijk gezegd geen ervaring maar ik meen me te herinneren dat Sonja Bakker met weekmenu’s werkt? Dit werkt voor mij in verband met mijn werk dan weer niet.

Maar waarom wel Paleo? Twee hoofdredenen eigenlijk. Mijn mede-CrossFitters zijn altijd al lyrisch geweest over Paleo. Enkelen van hun doen het al jaren met groot succes en voelen zich energieker, leveren betere prestaties tijdens het sporten en zijn kilo’s afgevallen. Deze gegevens zorgden ervoor dat ik in augustus 2014 de Paleo-challenge deed en dit beviel ons zo goed dat we vanaf 1 januari 2015 volledig Paleo zijn gaan eten. Met resultaat: ik ben centimeters kwijt geraakt, heb veel vetmassa afgebroken en er veel spiermassa voor in de plaats gekregen, ben nu na vijf weken 5,7 kilo afgevallen én ik voel me veel fitter. De tweede hoofdreden om voor Paleo te kiezen: mijn lichaam reageert simpelweg niet zo goed op koolhydraten. Brood, pasta, rijst en alle andere koolhydraatrijke producten zorgen bij mij al heel gauw voor een opgeblazen gevoel en dat is niet fijn.

Echter ben ik niet iemand die 100% Paleo kan eten en ook dit is weer dankzij lichamelijke redenen. Mijn lichaam heeft simpelweg heel af en toe wat meer vezels nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder minimaal twee keer per week brood, cruesli, spelt, quinoa of een ander tarweproduct functioneert mijn stoelgang niet naar behoren. En daarbij ben ik nog altijd verzot op chocolade, cheesecake, pizza, patat en alles wat maar slecht is dus zo’n cheatdag is voor mij ook gewoon nodig.

Waarom niet vegetarisch? Ik vind vlees veel te lekker en leef in huis met een carnivoor. Koolhydraat-arm eten een crashdieet? Wel als je nooit meer koolhydraten eet en jezelf alles gaat ontzeggen. Niet als je het doet zoals ik: koolhydraten vervangen en een cheatdag inlassen waarop je ze wel eet. Waarom tel je geen calorieën? Ik heb daar totaal geen geduld voor en bovenal geen zin in.

In feite kun je dus zeggen dat mijn voedingspatroon is gebaseerd op de Paleo-lifestyle maar dat ik het hier en daar aanpas om het succesvol voor mij te laten zijn.

Puzzelen
En dat is nou precies hetgeen waar het volgens mij allemaal om draait: je moet doen waar jij je lekker bij voelt. Ik boek successen met Paleo en voel me hier heel goed bij en hoewel ik het jullie kan aanraden om het een keer te proberen, kan het maar zo zijn dat het voor jou niet goed werkt. En daarom is het fijn dat er zoveel andere mogelijkheden zijn om gezonder te leven of om af te vallen. Experimenteer, probeer verschillende methoden, kijk bij anderen wat de uitwerkingen zijn en daag jezelf uit om het een keer te proberen, maar verwacht geen wonderen. Ieder lichaam is anders, iedereen leeft op een andere manier en op ieder potje past een deksel.

 habits

Join the Conversation

 1. anouk says:

  Ik ken Paleo helemaal niet. Ik ga er eens naar kijken. Voeding is een lastig iets want wat voor de een werkt, werkt voor de ander totaal niet. Goed dat je een richtlijn hebt maar dat je die zo aanpast dat het voor jou perfect is!

 2. Ellen says:

  Ik hou er ook niet van dat velen denken dat hun manier van gezond eten/leven DE manier is. Ieders lichaam is anders en gaat anders om met voedsel. Iedereen mag gewoon lekker doen waar hij/zij zin in heeft en zich goed bij voelt. :) We willen uiteindelijk toch allemaal hetzelfde: ons goed voelen in ons vel en in onze gedachten!

 3. Farah says:

  Wat een fijn en eerlijk artikel!
  Kan me voorstellen dat je echt niet op commentaar zit te wachten, maar mensen gaan er toch vanuit dat ze dat kunnen neerzetten omdat op internet iedereen zijn mening wil/kan geven.

  Mooi dat je nu zo’n uitleg geeft over hoe of wat. Ik denk dat mensen je gewoon als voorbeeldfunctie zien en dan willen ze natuurlijk uitleg over je eetpatroon ;).

  Ik vind het trouwens wel knap dat je paleo eet. Heb het zelf nog nooit geprobeerd.

 4. Francisca says:

  Tof artikel! Ik moet eerlijk zeggen dat ik eerst paleo maar gek vond maar ik raakte enorm enthousiast toen ik jouw stukjes las over hoe goed je je erdoor voelde tijdens je paleo callenge. Ik ga daarom in maart zelf ook een maand paleo eten en ben nu al koolhydraten gedeeltelijk aan het vervangen door meer groenten en vlees, en dat gaat al heel goed. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen! Ik hoop dus wel dat er nog meer recepten online komen op je site die paleo proof zijn :)

 5. Felicia says:

  Goed artikel! Duidelijk uitgelegd en absoluut waar dat je zelf moet uitzoeken wat voor jouw lichaam wel en niet werkt.

 6. Lotte says:

  Hier Lotte weer die op het anderw artikel had gereageerd! Jeetje wat een onwijs duidelijk en fijn artikel/antwoord! Ik hoop niet dat je je bekritiseerd voelde ofzo door mijn vragen, dat was niet de bedoeling! Ik wilde inderdaad gewoon het waarom weten achter jouw lifestyle. En dit had je niet beter kunnen uitleggen:) zoals ik in mijn andere reactie schreef ben ik heel erg voor eten waar je je goed bij/door voelt. En deze manier doet dat voor jou, super om te horen:) dankjewel voor je reactie!

 7. Deirdre says:

  helemaal mee eens! Ik volg een paleo/gok dieet. Bij het gok dieet eet je kha en 1 uur per dag mag je kh eten (even snel uitgelegd). Dit werkt ook voor mij!

 8. Marjolein says:

  Helemaal mee eens. Het kan ook alleen werken als je iets doet waar je je goed bij voelt. En ik als echte carnivoor vind al dat vlees ook wel lekker.

 9. Margot says:

  Handige en interessante post! Ik vind het vooral interessant hoe voor iedereen iets anders werkt en hoe je er zelf achter moet komen wat voor jou de beste keuzes zijn.

 10. Kelly says:

  Super goed bezig Sab! Wat fijn dat je iets gevonden hebt dat zo goed bij je past =) Leuk om zo’n persoonlijk artikel te lezen ook

 11. Joyce says:

  Goed artikel! Ik vind het heel fijn dat jij gewoon vermeld wat je eet en niet perse je levensstijl probeert op te dringen. En daarnaast vind ik je site en artikelen altijd heel fijn om te lezen omdat ik een beetje een soortgelijk voedingspatroon aanhoud. Lekker hoog in de eiwitten en laag in de koolhydraten en merk echt dat ik meer energie heb. Dus ga vooral lekker zo door! :)

 12. Anne-Marie says:

  Super! Echt super! Duidelijke uitleg en inderdaad: je moet doen wat voor JOU het beste voelt. Niet wat anderen willen voor jou.

  Je bent een ontzettende inspiratie op etensgebied voor mij. Mijn vriend en ik willen al een jaar lang Paleo gaan eten en doen dit ook al regelmatig, maar eerlijk gezegd heb ik gewoon te weinig inspiratie omdat ik teveel vast zit in aardappelen en brood in mijn routine. Door jouw artikelen hebben we enorm veel geleerd (en we blijven constant bij leren!) en we zijn jou dan ook ontzettend dankbaar! Keep it coming ;-)

  Binnenkort gaan we ook flink wat Paleo kookboeken inslaan, suggesties zijn van harte welkom ;-) haha

 13. Sabrina says:

  Ah interessant om te lezen! Fijn dat je manier van eten van nu goed werkt voor je!

 14. Rozemarijn says:

  Mooi verteld! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close