Gerechten als deze croissantbake met vanille en rood fruit zijn eigenlijk perfect om te maken als je croissantjes over hebt. Echter, altijd als ik dit soort dingen zeg krijg ik verontwaardigde berichten: “heb jij wel eens croissants over dan?!”. Dus ik zeg het nu maar vast even: ook als je de croissants vers hebt gehaald is deze croissantbake lekker om te maken – haha. Ik heb het mijn kinderen weten te verkopen als een taartje en dat snap ik wel: dankzij de vanillecustard en het fruit lijkt het ook net een toetje. Of een pudding, wat jij wil. Dikke hit voor tijdens het paasontbijt in ieder geval!
Nadat ik deze croissantbake met vanille had gemaakt vroeg ik me af of ik niet meer custard had moeten gebruiken. In eerste instantie viel het een beetje weg tegenover de croissants namelijk maar achteraf was ik er juist wel tevreden mee. De balans tussen brood, custard en fruit is nu namelijk precies goed! Het is ook de bedoeling dat de croissantbake om de croissants draait natuurlijk; niet om de vanillecustard – hoe lekker die ook is.
Denk je meh, ik ben niet zo’n fan van zoete ontbijtjes en heb meer zin in iets hartig. I’ve got your back! Op OMF vind je namelijk ook een recept voor een hartige croissantbake met brie en parmaham. Heb jij even mazzel!
Croissantbake met vanille en rood fruit
Benodigdheden
- ovenschaal van 20x25 cm
Ingrediënten
- 4-6 croissants
- 25 g custardpoeder
- 50 g kristalsuiker
- 1 ei
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 150 g gemengd rood fruit
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Verdeel de croissants over de ovenschaal.
- Maak de custard door de custardpoeder met de kristalsuiker en het ei op te kloppen. Doe de melk met het vanillemerg en het lege stokje in een steelpannetje en verwarm dit.
- Haal het vanillestokje uit de warme melk en schenk de melk al kloppend bij het custardpapje.
- Schenk het geheel weer terug in de steelpan en breng al kloppend aan de kook. Kook de custard ongeveer 2 minuten tot het wat dikker wordt.
- Schenk de vanillecustard over de croissants in de ovenschaal en verdeel het rode fruit erover.
- Bak de croissantbake 20 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen naar kamertemperatuur (of kouder als je dit lekkerder vindt) en bestrooi de schotel vlak voor het serveren met poedersuiker.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit recept heb ik al 2x gemaakt, super simpel en heerlijk! Heb er een keer chocolade druppels overheen gedaan, ook erg lekker. Ik krijg wel eens ietwat oude croissants van de bakker via to good to go, dit recept is daar ideaal voor vind ik!
Oja, dit is inderdaad een ideaal recept om oude croissants mee op te maken. Fijn dat het zo in de smaak valt bij je!