Hoewel dit pavlova recept er op het eerste gezicht wellicht spectaculair uitziet, is het écht niet heel ingewikkeld om te maken. Geloof mij! Het recept bestaat maar uit drie onderdelen en die zijn stuk voor stuk goed uit te voeren.
Ook fijn: je kunt zowel de pavlova als de vanilleroom en de karamelschotsen al van tevoren klaar maken, zodat je tijdens het diner de taart alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten.
Vanwege de vanilleroom en de karamelschotsen, deed dit pavlova recept me enorm aan crème brûlée denken en dus besloot ik het toetje om te dopen tot crème brûlée pavlova. En zeg nou zelf: dat is toch eigenlijk het beste van twee werelden?
Laat je niet afschrikken door de lange bereidingswijze van dit recept, het aantal handelingen valt echt wel mee!
Pavlova maken
Pavlova maken doe ik vrijwel iedere Kerst. Dat komt vooral omdat iedereen in huis er dol op is en ik zelf de combinatie van schuim met lekkere toppings ook gewoon waanzinnig lekker vind. Deze crème brûlée pavlova is wel een showstopper natuurlijk en dat laat ook direct zien hoe goed je kunt variëren met een pavlova recept.
Eén van mijn andere favorieten is de Pavlovataart met rood fruit, die is heel erg leuk om te maken als je echt met een grotere groep mensen aan je kerstdiner zit.
Ben je niet zo van de milde smaken van schuim en vanilleroom, dan vind je de Chocoladepavlova met kersen wellicht een leuk alternatief.
Het fijne aan een pavlova recept als kerstdessert is dat je vrijwel alle elementen van het toetje al van tevoren kunt klaarmaken. De pavlova zelf zou je bijvoorbeeld zelfs al een dag van tevoren kunnen laten drogen in de oven zodat je hem een dag later alleen maar hoeft op te bouwen.
Zorg er wel voor dat je de pavlova luchtdicht bewaart. Het schuim is zeer gevoelig voor vocht en wordt zacht zodra het hiermee in aanraking komt. Niet op de verwarming leggen dus of dichtbij een raam. Ik verpak hem zelf in vaak met bakpapier en al in een pedaalemmerzak en leg deze tot gebruik in een keukenkastje. Wel even zorgen dat de pavlova compleet is afgekoeld voordat je hem inpakt!
Pavlova Kerst
Aangezien ik dit pavlova recept voor het kerstdiner maakte, mocht hij er van mij wel extra feestelijk uitzien. En daarom dook ik mijn mand vol eetbare decoratie, om het schuim daarmee te decoreren.
Zoals je op de foto’s kunt zien gebruikte ik eetbare gouden sterretjes, sprinkles en gouden glitters. Deze komen vrijwel overal vandaan. Het potje met gouden glitters nam ik ooit tijdens de zomervakantie mee uit Denemarken bijvoorbeeld, met het idee dat ik het ooit wel eens zou kunnen gebruiken voor Kerst. En here we are. Maar in Nederland moet je het ook ongetwijfeld kunnen vinden hoor.
Kijk in deze tijd van het jaar vooral even bij (online) taartwinkels, Xenos en Casa. Daar verkopen ze in december vaak van dit soort leuke eetbare decoraties. Budgettip: schaf deze dingen in januari aan. Dan gaan ze vol in de uitverkoop en zulke decoraties blijven eeuwig houdbaar. Alvast met het oog op volgend jaar.
Omdat je de pavlova op lage temperatuur in de oven laat drogen, kun je de decoratie vóórdat de pavlova in de oven gaat al toevoegen. Hierdoor plakt het tijdens het drogen echt vast aan het schuim en vallen de glitters, sterretjes of wat je dan ook maar gebruikt, niet van de pavlova af.
Pavlova belangrijkste ingrediënt
Een pavlova recept bestaat uit de basis natuurlijk uit opgeklopte eiwitten en suiker. Door het toevoegen van de suiker worden de eiwitten stijf en gaan ze mooi glanzen. Hierdoor kun je het schuim ook echt mooi drogen in de oven.
Maar het belangrijkste ingrediënt voor een goede pavlova is misschien wel maïzena. Twee eetlepels maïzena zorgen ervoor dat het schuim aan de buitenkant lekker knapperig is, maar aan de binnenkant nog zacht blijft. En dat is wel wat bij pavlova hoort. Dat hoort geen compleet gedroogde schuimlaag te zijn maar mag van binnen nog smeuïg zijn.
Ook een zuurtje is belangrijk om toe te voegen aan een pavlova recept. Het zuur zorgt er namelijk voor dat de eiwitten niet instorten, waardoor je hoogte kunt creëeren in de pavlova. Ik gebruikte zelf een theelepeltje citroensap in dit pavlova recept, maar je zou ook azijn kunnen gebruiken. En nee, het dessert gaat er niet van naar azijn smaken!
Harde karamel schotsen voor het pavlova recept
Mijn idee was natuurlijk het maken van crème brûlée pavlova dus op een of andere manier moest ik de krokante suikerlaag van crème brûlée nabootsen. Ik besloot dit te doen met harde karamel schotsen. Dat ziet er spectaculair en feestelijk uit, smaakt waanzinnig lekker maar is niet zo heel ingewikkeld om te maken.
Het enige dat je nodig hebt voor het maken van de harde karamel is kristalsuiker en een beetje water. Smelt de suiker met het water in een steelpannetje tot het een mooie karamelkleur krijgt.
Schenk de gesmolten suiker vervolgens uit over een bakpapiertje en verspreid dit tot een dun laagje met een siliconen spatel. Binnen enkele minuten wordt de karamel hard en kun je het in stukken breken.
Het is wel belangrijk dat je de karamel goed dun verspreidt. Doe je dit niet dan wordt de karamel alsnog hard, maar is het door de dikte van de schotsen bijna niet meer te eten. En dat is natuurlijk super zonde!
Karamel is ontzéttend gevoelig voor vocht, dus bewaar het goed luchtdicht als je het van tevoren wilt klaarmaken. Steek de schotsen ook pas vlak voor het serveren in de vanilleroom, zodat de karamel krokant blijft en niet smelt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Crème Brûlée Pavlova
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met garde
- spuitzak met spuitmondje
- bakje met deksel
Ingrediënten
Pavlova
- 6 eiwitten
- 2 tl citroensap
- 300 g kristalsuiker
- 2 el maizena
- eetbare glitters/gouden decoratie
Vanilleroom
- 50 g custardpoeder
- 1 ei
- 50 g kristalsuiker
- 500 ml volle melk
- 1 vanillestokje
Karamelschotsen
- 100 g kristalsuiker
- 20 ml water
Instructies
Pavlova maken
- Verwarm de oven voor op 100℃ boven- en onderwarmte.
- Doe de eiwitten samen met het citroensap in de kom van een keukenmachine en begin op hoge stand de eiwitten op te kloppen.
- Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker en maizena toe en klop het geheel op tot stijve pieken.
- Schep de stijfgeklopte eiwitten in een ronde vorm op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat 2,5 uur in de oven om de pavlova te drogen.
Vanilleroom
- Begin ondertussen met het maken van de vanilleroom zodat deze kan afkoelen in de koelkast. Doe de custardpoeder samen met het ei en de helft van de suiker in een kom en klop dit luchtig.
- Doe de rest van de suiker met de melk en het gehalveerde en leeggeschraapte vanillestokje in een steelpannetje en verwarm dit tot de suiker helemaal is gesmolten.
- Vis het vanillestokje uit de warme melk en schenk de helft van de melk al kloppend bij het custardmengsel.
- Schenk het geheel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Kook 2 minuten tot de room is ingedikt.
- Schenk de vanilleroom in een bakje met deksel en laat dit volledig afkoelen in de koelkast.
Karamelschotsen
- Smelt voor de karamelschotsen de suiker met het water in een steelpannetje. Roer niet door maar laat het pruttelen tot de suiker een mooie bruine kleur heeft gekregen.
- Schenk de karamel over een met bakpapier beklede bakplaat en verspreid dit met een siliconen spatel tot een dunne laag.
- Laat de karamel uitharden en breek daarna in grove stukken.
Pavlova afmaken
- Zet de pavlova vlak voor het serveren pas helemaal in elkaar. Leg de pavlova op een mooie schaal.
- Schep de vanilleroom in een spuitzak en spuit toefjes van de room over de pavlova.
- Steek de karamelschotsen in de vanilleroom en serveer de pavlova direct.