Wil je iets geinigs horen? Deze courgette lasagne met ricotta pakte nog véél beter uit dan ik hem van tevoren had bedacht en daar was ik zelf een beetje verbaasd over. Natuurlijk ga ik er bij het schrijven van ieder recept vanuit dat het eindresultaat lekker gaat zijn, maar op een of andere manier was ik alsnog positief verrast toen ik de courgette lasagne proefde.
Ik durf dan ook rustig te vertellen dat ik deze hele schaal in mijn eentje heb leeg gegeten. Natuurlijk niet in één sessie, dat lukt zelfs mij niet, maar ik had er geen enkel probleem mee om de lasagne te eten voor de lunch en twee keer als avondeten op te warmen.
En omdat dit recept koolhydraatarm is, was dat ook helemaal niet zo erg.

Courgette lasagne recept zonder pasta
Vaak als je gaat zoeken naar een courgette lasagne recept, kom je uit op recepten waar alsnog lasagnevellen worden gebruikt en waar er vooral veel courgette door de saus zit of als extra laagje wordt toegevoegd. Daar had ik zelf niet zoveel zin in. Ik wilde dat de courgette echt het hoofdingrediënt van deze lasagne ging worden. En daarom heb ik uitsluitend courgette gebruikt voor de tussenlagen.
Er komt geen pasta aan te pas, enkel dunne plakjes courgette, afgewisseld met smaakvolle ricottalaagjes met kipgehakt. En nee, ook geen tomatensaus!
Nu doet dit gerecht je wellicht denken aan de Courgetterolletjes met ricotta en garnalen, maar daar overheerst toch ook wel de tomatensaus die onderop de ovenschaal ligt. Aan deze courgette lasagne komt geen tomatensaus te pas.
En juist het ontbreken van de tomatensaus zorgt voor een hele frisse smaak aan deze lasagne. Dat maakt hem perfect geschikt voor de warmere dagen van het jaar als je het mij vraagt.


Courgette lasagne koolhydraatarm
Ik ben zelf helemaal niet bezig met koolhydraatarm eten. Sterker nog, ik ben dól op koolhydraten (halloooo pasta!), maar toch kreeg ik afgelopen maanden steeds vaker de vraag of ik ook eens koolhydraatarme recepten kon delen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik daar niet héél erg thuis in ben, maar ik denk dat we deze courgette lasagne wel als koolhydraatarm kunnen bestempelen.
De lasagne bevat namelijk met name groenten en dierlijke eiwitten. Dit zorgt ervoor dat het gerecht minder zwaar op de maag ligt dan een traditionele lasagne, waar bovendien ook veel meer vet in zit.
Bijkomend voordeel van het niet gebruiken van lasagnevellen is ook nog eens dat deze lasagne een stuk sneller klaar is. Na 30 minuten in de oven is de courgette echt wel gaar als je deze in dunne plakken hebt geschaafd.
Doe dat in plakken schaven van de courgette vooral met een mandoline of kaasschaaf. Zo weet je zeker dat de courgette gaar is na 30 minuten.

Courgette lasagne ricotta & kipgehakt
Courgette en ricotta is een veelgebruikte smaakcombinatie hier op OMF en ik ben er dol op. Deze courgette lasagne ricotta & kipgehakt is dan ook weer een persoonlijke favoriet geworden. De laagjes ricotta zorgen voor een heerlijk romige textuur en het kipgehakt voor een lekkere smaaktwist. Het gehakt zorgt er echt voor dat dit niet een saai gerecht wordt.
Ook is het fijn dat je met de courgette lasagne direct een lekkere hoeveelheid groenten binnen krijgt. Om nog net iets meer groenten aan het gerecht toe te voegen, heb ik er ook nog een zak spinazie bij gedaan. De spinazie bak je met het kipgehakt mee, tot deze volledig geslonken is.
De gehakt-spinaziemix roer je vervolgens door de ricotta waardoor, dankzij de warmte van het gehakt en de spinazie, een soort saus ontstaat. En die hele mix is het alternatief voor de tomatensaus in een regulier lasagne recept.
Het citroensap in de ricottamix frist de hele boel een beetje op, samen met de basilicum trouwens. Dit maakt het echt een heerlijk lentegerecht. En waar ik lasagne altijd veel te zwaar vind om te eten in de zomer, zou ik daar met deze courgette lasagne geen enkel probleem mee hebben.
Ik ben benieuwd of jullie ook zo gaan genieten van dit gerecht. Laat je het me weten?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Courgette lasagne met ricotta
Benodigdheden
- mandoline of kaasschaaf
- ovenschaal 20×30
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 300 g kipgehakt
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 400 g spinazie
- 15 g verse basilicum
- 400 g ricotta
- 1 citroen (sap)
- peper en zout
- 1 bol mozzarella – gescheurd
Instructies
- Schaaf de courgettes in dunne plakken en leg deze apart.
- Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Bak het kipgehakt in een koekenpan rul en voeg hier de ui en knoflook aan toe. Fruit deze mee tot de ui zacht wordt.
- Doe de spinazie bij het gehakt in de pan en bak mee tot de spinazie is geslonken. Voeg dan ook de basilicum toe.
- Doe de ricotta in een kom en voeg hier de gehakt- en spinazie mix aan toe. Roer goed door.
- Voeg citroensap, peper en zout toe.
- Bouw de lasagne op door de plakken courgette en de ricottamix af te wisselen.
- Verdeel de mozzarella over de bovenste laag en bak de lasagne 30 minuten in het midden van de oven, tot de courgette gaar is en de mozzarella begint te verkleuren.