Deze citroentaart met blauwe bessen schrééuwt zomer. Zowel qua looks maar zeker ook qua smaak. Met een zachte vlaai-achtige bodem en een smeuïge vulling van citroencustard, mag deze taart eigenlijk niet ontbreken op je lente- of zomerbaklijst.
Het is een heerlijk frisse taart waar je zelf nog naar hartenlust mee kunt variëren. Zo zijn wij hier in huis allemaal dol op blauwe bessen en gebruikte ik dus die. Maar voel je vrij om frambozen, aardbeien of ander rood fruit te gebruiken.
Je haalt het fruit uit de diepvries, dus eigenlijk kun je alle kanten op!
Frisse Citroentaart recept
Dit frisse citroentaart recept is niet heel ingewikkeld om te maken. De meeste tijd en werk gaat zitten in het maken van de vlaaibodem. De vlaaibodem is een van mijn favoriete taarbodem-recepten en ik heb hem dan ook al in heel veel recepten gebruikt.
Je maakt het deeg met onderstaande ingrediënten:
- 50 g ongezouten roomboter – zacht
- 50 g kristalsuiker
- 1 ei
- 100 ml kokosmelk
- 1 zakje instant gist (7g)
- 300 g bloem
- snuf zout
Normaal gesproken maak ik het deeg altijd met karnemelk, maar ik had geen zin om speciaal voor dit recept een pak(je) te moeten halen. Ik had nog een groot pak kokosmelk in de koelkast staan, dus dat besloot ik te gebruiken. En dat lukte prima!
Gebruik wel echt kokosmelk, die je ook in blik kunt vinden bedoel ik dan, want met kokosdrink wordt het deeg niet fantastisch van smaak. Mocht je echter ook geen kokosmelk in huis hebben, voel je dan vrij om ieder ander soort melk te gebruiken.
Na het kneden van alle ingrediënten zul je merken dat het een vrij stevig en compact deeg is geworden. Dit hoort zo, dus schrik niet. De lucht komt er pas in als het deeg gaat rijzen en dit deeg heeft zeker 2 uur op een warme plek nodig. Je wilt dat het deeg ruim verdubbeld in volume.
Anders dan bij andere custardtaarten, mag bij deze citroentaart de vulling ook in de oven. De taartbodem heeft echter wat meer tijd nodig om goed te garen, dus we bakken de taartbodem blind voor. Hiervoor kun je blindbakbonen, gedroogde bonen of rijst gebruiken.
Leg een vel bakpapier op het deeg in de taartvorm en stort daar de blindbakvulling op. Hierdoor blijft de taartbodem mooi van vorm. Houd er rekening mee dat je de rijst of gedroogde bonen na het blind bakken niet meer kunt gebruiken om mee te koken. Bewaar ze simpelweg in een aparte pot, dan kun je het voortaan altijd gebruiken als blindbakvulling.
Citroentaart maken
Via een Amerikaanse blog kwam ik een citroencustard-vulling tegen op basis van gecondenseerde melk. En dat leek me i-de-aal. Het is namelijk super snel klaar en je hoeft niet helemaal in de weer te gaan met het verwarmen van melk, het opkloppen van eieren etc.
Voor de frisse citroenvulling doe je niet meer dan gecondenseerde melk opkloppen met citroenschil, citroensap en een eidooier. Die laatste zorgt ervoor dat de custard een beetje stolt zodat je de taart in mooie punten kunt snijden. Handig, het zou toch jammer zijn als de vulling volledig uit de taart loopt op het moment dat je hem aansnijdt, niet waar?
Schenk de vulling voor de citroentaart op de taartbodem, zodra je de bodem hebt voorgebakken.
Het enige dat we dan nog hoeven te doen is de blauwe bessen vulling maken.
Blauwe bessen recept
Voor dit recept met blauwe bessen kun je ervoor kiezen om de blauwe bessen simpelweg te verdelen over de citroentaart en de taart dan in de oven te schuiven. Hartstikke lekker en dat ziet er ongetwijfeld ook heerlijk uit.
Ik maakte echter een soort blauwe bessen jam/saus die ik door de citroencustard kon swirlen voor een nog feestelijker uiterlijk aan de taart. Bovendien worden daarmee de citroen- en blauwe bessensmaak ook echt gecombineerd in plaats van steeds slechts een hapje met één blauwe bes te hebben.
Maak het jezelf gemakkelijk en maak de blauwe bessen saus met bessen uit de vriezer. Die zijn vaak een stuk goedkoper dan verse blauwe bessen en aangezien je voor dit recept het fruit niet eerst hoeft te ontdooien, scheelt het je qua tijd niets.
Schuif de citroentaart nog even de oven in nadat je de blauwe bessensaus hebt toegevoegd en laat de taart daarna goed afkoelen. Voor het beste resultaat laat je de citroentaart nog even twee uur in de koelkast opstijven.
In de koelkast is de taart zeker 4 dagen houdbaar, dus geniet ervan zolang het kan!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Citroentaart met blauwe bessen
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- vlaaivorm (25 cm doorsnede)
- 2 vellen bakpapier
- blindbakvulling
- steelpannetje
- satéprikker
Ingrediënten
Taartdeeg
- 50 g ongezouten roomboter – zacht
- 50 g kristalsuiker
- 1 ei
- 100 ml kokosmelk
- 1 zakje instant gist (7g)
- 300 g bloem
- snuf zout
Citroencustard
- 400 ml gecondenseerde melk
- sap van 2 citroenen
- zeste van 1 citroen
- 1 eidooier
Blauwe bessen topping
- 150 g blauwe bessen (diepvries, niet ontdooid)
- sap van 1 citroen
- 25 g kristalsuiker
- 1 tl maïzena
- 1 tl vanille-aroma
Instructies
- Doe de boter en de suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit even op. Voeg het ei en de kokosmelk toe en mix beide ingrediënten mee.
- Doe de gist, bloem en het zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig deeg. Leg de bal deeg in een ingevette kom en laat het deeg 2 uur op een warme plek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven-en onderwarmte en bekleed de vlaaivorm met een vel bakpapier.
- Rol het vlaaideeg uit tot een dunne, ronde plak van ong 2-3mm dik en bekleed de vlaaivorm hiermee. Snijd overhangende stukken deeg weg.
- Leg het tweede vel bakpapier op het vlaaideeg en stort de blindbakvulling in de vorm. Bak de taartbodem 10 minuten voor in het midden van de oven.
- Haal de blindbakvulling en het bakpapier van de taartbodem af.
- Klop de ingrediënten voor de citroencustard goed op en schenk dit in de taartvorm.
- Doe de blauwe bessen, citroensap, suiker, maizena en vanille-aroma in een steelpannetje en verwarm dit tot de blauwe bessen zacht zijn en de saus dikker is geworden.
- Schep de blauwe bessen saus in de citroencustard en swirl dit met een satéprikker door de custard.
- Bak de taart nog eens 20 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen op het aanrecht en nog eens 2 uur opstijven in de koelkast.
Ik gebruik voor blind bakken, gewoon koffie bonen ……en die kun je daarna nog prima gebruiken!!