Ga terug
+ servings
citroentaart recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Citroentaart met blauwe bessen

De perfecte zomertaart voor dit seizoen is toch wel deze citroentaart met blauwe bessen. Met een vlaai-achtige bodem en een vulling van smeuïge citroencustard, heb je al gauw een knappe én lekkere taart te pakken.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Rijzen + opstijven4 uur
Totale tijd5 uur
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: blauwe bessen, citroencurd, citroentaart, vlaaivulling
Servings: 1 taart (25cm)

Equipment

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • vlaaivorm (25 cm doorsnede)
  • 2 vellen bakpapier
  • blindbakvulling
  • steelpannetje
  • satéprikker

Ingredients

Taartdeeg

  • 50 g ongezouten roomboter - zacht
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 300 g bloem
  • snuf zout

Citroencustard

  • 400 ml gecondenseerde melk
  • sap van 2 citroenen
  • zeste van 1 citroen
  • 1 eidooier

Blauwe bessen topping

  • 150 g blauwe bessen (diepvries, niet ontdooid)
  • sap van 1 citroen
  • 25 g kristalsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl vanille-aroma

Instructions

  • Doe de boter en de suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit even op. Voeg het ei en de kokosmelk toe en mix beide ingrediënten mee.
  • Doe de gist, bloem en het zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig deeg. Leg de bal deeg in een ingevette kom en laat het deeg 2 uur op een warme plek rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven-en onderwarmte en bekleed de vlaaivorm met een vel bakpapier.
  • Rol het vlaaideeg uit tot een dunne, ronde plak van ong 2-3mm dik en bekleed de vlaaivorm hiermee. Snijd overhangende stukken deeg weg.
  • Leg het tweede vel bakpapier op het vlaaideeg en stort de blindbakvulling in de vorm. Bak de taartbodem 10 minuten voor in het midden van de oven.
  • Haal de blindbakvulling en het bakpapier van de taartbodem af.
  • Klop de ingrediënten voor de citroencustard goed op en schenk dit in de taartvorm.
  • Doe de blauwe bessen, citroensap, suiker, maizena en vanille-aroma in een steelpannetje en verwarm dit tot de blauwe bessen zacht zijn en de saus dikker is geworden.
  • Schep de blauwe bessen saus in de citroencustard en swirl dit met een satéprikker door de custard.
  • Bak de taart nog eens 20 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen op het aanrecht en nog eens 2 uur opstijven in de koelkast.