Citroentaart met blauwe bessen
De perfecte zomertaart voor dit seizoen is toch wel deze citroentaart met blauwe bessen. Met een vlaai-achtige bodem en een vulling van smeuïge citroencustard, heb je al gauw een knappe én lekkere taart te pakken.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Rijzen + opstijven4 uur uur
Totale tijd5 uur uur
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: blauwe bessen, citroencurd, citroentaart, vlaaivulling
Servings: 1 taart (25cm)
Taartdeeg
- 50 g ongezouten roomboter - zacht
- 50 g kristalsuiker
- 1 ei
- 100 ml kokosmelk
- 1 zakje instant gist (7g)
- 300 g bloem
- snuf zout
Citroencustard
- 400 ml gecondenseerde melk
- sap van 2 citroenen
- zeste van 1 citroen
- 1 eidooier
Blauwe bessen topping
- 150 g blauwe bessen (diepvries, niet ontdooid)
- sap van 1 citroen
- 25 g kristalsuiker
- 1 tl maïzena
- 1 tl vanille-aroma
Doe de boter en de suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit even op. Voeg het ei en de kokosmelk toe en mix beide ingrediënten mee.
Doe de gist, bloem en het zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig deeg. Leg de bal deeg in een ingevette kom en laat het deeg 2 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 180℃ boven-en onderwarmte en bekleed de vlaaivorm met een vel bakpapier.
Rol het vlaaideeg uit tot een dunne, ronde plak van ong 2-3mm dik en bekleed de vlaaivorm hiermee. Snijd overhangende stukken deeg weg.
Leg het tweede vel bakpapier op het vlaaideeg en stort de blindbakvulling in de vorm. Bak de taartbodem 10 minuten voor in het midden van de oven.
Haal de blindbakvulling en het bakpapier van de taartbodem af.
Klop de ingrediënten voor de citroencustard goed op en schenk dit in de taartvorm.
Doe de blauwe bessen, citroensap, suiker, maizena en vanille-aroma in een steelpannetje en verwarm dit tot de blauwe bessen zacht zijn en de saus dikker is geworden.
Schep de blauwe bessen saus in de citroencustard en swirl dit met een satéprikker door de custard.
Bak de taart nog eens 20 minuten in het midden van de oven.
Laat afkoelen op het aanrecht en nog eens 2 uur opstijven in de koelkast.