Cilbir (Turkse eieren)

Het stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken: Cilbir, oftewel: gepocheerde eieren in knoflookyoghurt, met een lekkere chili-olie. Maar er was één groot probleem: het lukte me maar NOOIT om eieren te pocheren. Al-tijd mislukten ze. In zoverre dat ik het uiteindelijk maar gewoon heb opgegeven en steevast voor zachtgekookte eieren ging.

Maar ein-de-lijk is het me in mijn 12+ jaar als ‘foodblogger’ gelukt, ik heb het eindelijk onder de knie. In deze Reel op IG deel ik mijn tips waardoor het bijna niet kan mislukken, maar verderop in dit artikel deel ik de top tips ook nog met je.

En nu ik dan eindelijk eieren kan pocheren, maakte ik ook Cilbir. Geen moment spijt gehad want dit is ZO’N lekker ontbijt!

Cilbir
Cilbir

Turkse eieren

Met Turkse eieren kun je best wel een beetje variëren. Sowieso heb ik niet echt kunnen achterhalen wat Cilbir nou authentiek Turks maakt, maar voor mij is dat juist een teken om te freestylen. Het belangrijkste is in ieder geval dat dit hartige ontbijt bestaat uit drie elementen:

  • de yoghurt
  • gepocheerde eieren
  • chili-olie

Ik gebruikte voor de chili-olie extra vergine olijfolie en mengde dit met chilivlokken, maar je kunt er ook voor kiezen om boter te smelten en daarin tegelijkertijd de chilivlokken mee te verwarmen. Op dit manier krijgt de ‘saus’ ook een hele mooie rode kleur. Dat is met het mengen van chilivlokken en olie zoals ik heb gedaan iets minder.

Maar niet minder lekker!

Je begint voor de Turkse eieren met het maken van de knoflookyoghurt. Daar bovenop mogen de gepocheerde eitjes en die maak je uiteindelijk af met de chili olie. Zelf vind ik het heerlijk om het gerecht af te toppen met groene kruiden.

knoflookyoghurt maken

Eieren pocheren

Voor het pocheren van de eieren heb ik drie top tips waardoor het bijna niet meer kan mislukken. Sinds ik deze tips toepas lukken mijn gepocheerde eieren altijd!

1. Voeg twee eetlepels azijn aan het kookwater toe. Nee, dit proef je niet aan je ei, maar het zorgt er wel voor dat het eiwit beter bij elkaar blijft.


2. Breek het ei eerst boven een hele fijne zeef. Op deze manier verdwijnt al het waterige eiwit en hou je alleen het stevige eiwit over. Met het zeefje kun je het ei ook rustig in het water laten glijden.

3. Draai met een pollepel rondjes door het water zodat je een draaikolk krijgt in het midden. Hierin kun je je eitje met behulp van het zeefje rustig laten zakken. Het ei wentelt dan rond waardoor het eiwit om de eidooier draait. Krijg je echt een perfect eitje van! Werkt alleen wel met één ei tegelijk.

Variatietips voor Cilbir

Op het moment dat ik dit gerecht maakte had ik alleen nog bieslook in huis, maar voor een volgende keer maak ik het absoluut met een mix van bieslook, peterselie en munt. Lijkt me héérlijk. Stuk getoast brood of vers Turks brood erbij en klaar is je hartige ontbijt of lunch.

Mocht je er graag iets meer groenten bij willen eten, dan is het ook een tip om avocado in blokjes te snijden en dit te mengen met verse groene kruiden en een snuf zout. Dit heb ik ook gedaan bij mijn hartige yoghurt bowl met harissa-eieren. Klinkt als een enigszins vergelijkbaar recept, maar smaakt toch wezenlijk anders dan deze Cilbir.

Turkse eieren
Turkse eieren

Knoflookyoghurt maken

Het klinkt misschien een beetje gek, eieren in yoghurt serveren met een vettige chilisaus er overheen, maar het is echt gru-we-lijk lekker. Juist het koude van de knoflookyoghurt gaat zo heerlijk samen met de gepocheerde eieren.

Als je de eieren opensnijdt vloeit de eidooier samen met de knoflookyoghurt en de olie en echt: zálig om op te dippen met vers brood.

Als basis voor dit gerecht kun je het beste een dikke yoghurtsoort gebruiken. Griekse of uiteraard Turkse yoghurt zijn het beste, maar het wil ook prima lukken met Hollandse volle yoghurt. Ik heb het zelfs al eens gemaakt met een plantaardige variant op yoghurt, kan ook prima. Niet al te ingewikkeld doen dus.

Schenk de yoghurt in een kommetje en rasp hier een teentje knoflook boven. Eén teentje is echt genoeg voor een intense knoflooksmaak en juist door de knoflook te raspen kan het goed mengen met de yoghurt. Eenmaal gemengd kun je de knoflookyoghurt in een wat dieper bord schenken waarop je de Cilbir straks serveert.

En dan is het niet meer dan een kwestie van eitjes pocheren, in de yoghurt te leggen en dit af te toppen met de chilisaus.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Turkse eieren met yoghurt
5 van 1 stem

Cilbir (Turkse eieren)

Cilbir, oftewel: Turkse eieren zijn een van mijn favoriete hartige ontbijtjes geworden. Knoflookyoghurt, gepocheerde eitjes en chili-olie. Waanzinnig lekker en vrij simpel om te maken.
Porties1 persoon
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Ingrediënten

  • 200 g dikke yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl chilivlokken
  • verse groene kruiden

Instructies

  • Doe de dikke yoghurt in een kommetje en rasp hier het teentje knoflook boven. Roer goed door en schep de yoghurt in een bord.
  • Pocheer de eitjes (zie tips in het artikel!) en laat deze uitlekken op een vel keukenrol.
  • Leg de eitjes vervolgens voorzichtig in de knoflookyoghurt.
  • Roer de olie en chilivlokken door elkaar en schenk dit over de gepocheerde eieren.
  • Maak af met verse groene kruiden.
Gang: ontbijt
Keuken: Turks
Trefwoord: cilbir, ontbijt, turkse eieren

Join the Conversation

  1. Dag Sabine, eieren pocheren kan nog makkelijker. Neem een stukje huishoudfolie en besmeer dat een een zijde met olie, Zorg dat het stukje groot genoeg is om in een soepkommetje te passen. Breek het ei dan in het soepkommetje waar het folie in is geplaatst aan de olie zijde. til het geheel voorzichtig op en draai hier voorzichtig een zakje van. Dit zakje kan je dan in een pannetje water laten zakken van minimaal 70 graden. Dat is de temperatuur wanneer een ei gaat stollen. Maak het water niet te heet ivm het huishoud folie maar dit gaat echt prima. Gaartijd ongeveer 6 minuten. haal het ei voorzichtig uit het zakje wat gemakkelijk gaat omdat je het hebt ingevet met olie. Voila je perfect gepocheerde eitje is gereed. (voordeel van deze manier is dat je ei niet naar azijn smaakt). Succes met uitproberen.

    1. Ja, dat heb ik al eens geprobeerd maar nul succes. En met deze methode smaakt het ook niet naar azijn hoor, daar gebruik je veel te weinig voor!

    2. Frank Rademaker says:

      Met deze methode heb je ook geen azijn meer nodig. Het ei maakt immers geen contact meer met het water.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close