Super Healthy Sunday: Geroosterde kikkererwten

Echt gezond snacken kan best nog wel eens lastig zijn. Hoewel ik laatst nog een recept met jullie deelde voor gezonde havermoutkoekjes, vind ik het met hartige dingen veel lastiger om iets lekkers te maken dat borreltjesnootjes of chipjes kan vervangen. Al een poosje had ik geroosterde kikkererwten op mijn to-make lijstje staan. Naar horen zeggen zou dit namelijk de perfecte substitute zijn voor nootjes. Ze zijn knapperig, zitten bomvol smaak en zijn zo lekker te maken als je zelf wil. Eindelijk had ik laatst tijd om ze te maken en die kans greep ik dan ook met beide handen aan. Omdat ik gebruik maakte van gedroogde kikkererwten duurde het even voordat ik ermee aan de slag kon, je kunt voor het gemak ook kiezen voor kikkererwten uit blik. Deze kun je namelijk direct verwerken.

Kikkererwten
In Nederland komen we niet veel mensen tegen die op regelmatige basis kikkererwten eten, het is een product dat we vooral heel veel terug zien in de Mediterraanse keuken. Zonde is het wel, ze vormen namelijk de basis van een zeer gezonde maaltijd of in dit geval een snack. Kikkererwten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Gedroogde kikkererwten vergen meer bereidingstijd en moeite, maar zijn wel een enorme bron van vezels. Met 325 calorieën per 100 gram, waarvan 20 gram eiwit, slechts 3,5 gram vet en 9,5 gram vezels is het met recht een verzadigend product te noemen. Fijn om te eten dus, het zorgt ervoor dat je langere tijd vol zit. Kikkererwten bevatten daarnaast veel ijzer, zink en Vitamine B en stoffen die helpen met een goede nachtrust en ontgifting van de lever. Het verwerken van kikkererwten hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Maak zelf bijvoorbeeld Falafel, een kikkererwtensalade of een stoofpotje met pompoen en kikkererwten.

Wat heb je nodig?

 • 200 gram gedroogde kikkererwten
 • ½ theelepel uipoeder
 • ½ theelepel knoflookpoeder
 • 1 ½ theelepel Pimentón
 • ½ eetlepel olijfolie

1. Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een pannetje met ruim voldoende water. Zorg ervoor dat het water zo’n 3 centimeter boven de kikkererwten komt te staan. Laat de kikkererwten een hele nacht in het water weken. Gebruik je kikkererwten uit een pot, ga dan verder met stap 3.

2. Giet de kikkererwten de volgende dag af en spoel ze nogmaals goed om. Breng ze vervolgens in een laagje water aan de kook en laat ze 20 minuten zachtjes doorkoken tot ze zacht worden.

3. Verwarm de oven voor op 200°C.

4. Doe de kikkererwten in een kom en meng hier de specerijen en de olijfolie door. Schep het geheel goed om zodat alle erwtjes voorzien zijn van een kruidig laagje.

5. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg hier de kikkererwten op. Rooster ze vervolgens 15 minuten in het midden van de oven.

6. Haal na een kwartier de erwtjes uit de oven en schep ze om. Schuif de bakplaat vervolgens nogmaals 10 – 15 minuten terug in de oven en rooster de erwtjes tot ze knapperig zijn.

geroosterde kikkererwten

Join the Conversation

 1. Tiff - The CineFiles says:

  Hmmm! Zo fijn als lekkere dingen ook nog gezond zijn!!

 2. MySimplySpecial says:

  Ik heb dit een keer geprobeerd, maar toen was het niet echt een succes. Misschien moet ik het nog maar eens proberen met jou aanwijzingen.

 3. milou says:

  Ik heb dit ook een keer gemaakt en of het was niet goed gelukt, of ik vind het gewoon niet lekker haha!

  Ik ga dit recept ook maar eens proberen dan weet ik het! ;)

 4. Dit ziet er zo lekker uit! Ik heb ’s avonds vaak trek in wat hartigs, maar dan kom je altijd uit op snacks met een overload aan kruiden. Ga dit eens proberen.

 5. Peggy says:

  Hmmm, dat ga ik eens proberen, kan niet slecht zijn. En zal veel beter zijn dan mijn chips waar ik toch wel wat aan verslaafd ben. Misschien geraak ik daar een beetje vanaf hiermee …

 6. ah zo’n recept zag ik ook het een kookboek van donna hay maar dat was met venkelzaad en laten ze die juist niet verkopen bij onze supermarkt…
  ik heb wel de kikkerererwten al in huis en jouw kruiden. het wordt dus nu echt tijd om het uit te proberen. ik ben benieuwd. want zou een gezonde hartige snack echt lekker zijn?!

  1. Sabine Author says:

   Leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close