Een paar maanden geleden deelde ik een recept om zelf Char Siu te maken en toen vroeg ik me al af: kun je ook Char Siu kip maken? Ik zette het idee op mijn to-make lijstje en ging onlangs aan de slag.
Ik gebruikte dezelfde zoete marinade als voor het varkensvlees, maar deze keer gebruikte ik drumsticks. Dit betekende weliswaar dat de bereidingswijze iets anders werd maar spoiler alert: de smaak is FANTASTISCH.
Sterker nog… heel misschien vind ik deze Char siu kip nog lekkerder dan het originele recept. Jup, dat zei ik echt!
Zoete kip marinade
Hoe lekker ziet die glanzende kip eruit op de foto? Fijn hè! De zoete kip marinade smaakt zoals ‘ie eruit ziet: gruwelijk lekker. Plakkerig, zoet… echt een smaakbommetje.
Voor deze Char Siu kip geldt hetzelfde als voor de originele Char Siu: neem even de tijd om de marinade in te laten trekken. Dat komt de smaak van het vlees écht ten goede.
In het recept hieronder heb ik een hele nacht als leidraad gegeven, maar mocht je daar geen tijd voor hebben dan raad ik je wel aan om minimaal twee uur aan te houden. De kip zolang laten marineren doet ook wonderen voor de kleur.
Die marinade gooi je niet weg als ‘ie goed is ingetrokken in het vlees. Schenk het restant marinade over in een steelpannetje en kook dit een minuut of tien in zodat het wat dikker kan worden. Tijdens het grillen van de kip smeer je de kip iedere 10 minuten in met de marinade. Op deze manier wordt het vlees echt lekker plakkerig.
Ik ben dol op kip omdat het echt zo’n veelzijdig stukje vlees is als ze zeggen. Naast deze zoete Char Siu kip vind je nog meer lekkere gemarineerde kip recepten op OMF. Wellicht vind je onderstaande recepten ook een aanrader!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Char siu kip
Benodigdheden
- ziplockbag of kom
- bakplaat met bakpapier
- steelpan
- kwastje om in te smeren
Ingrediënten
- 500 g drumsticks
Char siu marinade
- 75 g hoisin saus
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 75 ml Shaoxing wine
- 75 g honing
- 3 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl Chinese vijfkruidenpoeder
- 3 teentjes knoflook – geraspt
- 1/2 tl rode kleurgel of 1 el bietenpoeder
Instructies
- Doe de drumsticks in de ziplockbag of in een kom.
- Roer alle andere ingrediënten door elkaar en schenk de marinade bij de kip. Wrijf even goed in en laat de kip afgedekt een nacht in de koelkast marineren.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Haal de kip uit de marinade en leg de kip op de bakplaat.
- Schenk de rest van de marinade in een steelpannetje en kook dit 10 minuten in zodat het wat dikker wordt.
- Schuif de kip voor 40 minuten in het midden van de oven. Smeer de kip iedere 10 minuten in met de ingedikte marinade.
Yumm ziet er heerlijk uit! Heb je misschien ook een vervanging voor de shaoxing wine? Wegens bepaalde redenen consumeer ik liever niks meer met alcohol, maar ik zou dit recept wel erg graag willen maken.
Ik zou dan drie eetlepels rode wijnazijn (zit geen alcohol in) proberen ter vervanging.
Dankjewel voor je reactie en voor de tip =)