Er gaat weinig boven een klassieke boterkoek als je zin hebt in iets zoets bij de koffie. Ik HOU van boterkoek en ben dol op van die mega vette boterkoekreepjes uit de supermarkt. Sterker nog, toen ik zwanger was van mijn jongste waren precies die boterkoekreepjes een van mijn cravings, haha.
Maar soms wil je nét even iets anders. Iets met een frisse twist.
Deze boterkoek met passievrucht curd is precies dat. Hij heeft wel die volle, rijke smaak van een ouderwetse boterkoek, maar met een verrassende laag passievrucht erbovenop. Fris, tropisch en precies wat je nodig hebt om het geheel wat minder zwaar te maken.
En het mooiste? Zowel de boterkoek als de curd zijn ontzettend makkelijk om te maken.
De boterkoek met passievrucht curd is heerlijk om in punten te snijden en te serveren als taartje. Perfect voor bij de koffie, als dessert of als onderdeel van een high tea.

Ouderwets boterkoek recept
Een goede boterkoek begint bij de basics. En dat betekent: goede roomboter. Sla de budgetmerken maar over voor dit recept, al bestaat ‘budget roomboter’ eigenlijk niet eens meer, want de boter is echt de ster van de koek.
Mijn persoonlijke favorieten zijn de roomboters van Kerrygold of Le Gall. Beide zijn lekker vol en romig van smaak. Maar let op: gebruik ongezouten roomboter. Boterkoek moet zacht en zoet smaken, niet té zoutig. Voeg zelf een klein snufje zout toe om de smaken mooi in balans te brengen maar meer ook echt niet.
Ik heb de fout ooit wel eens gemaakt hoor en hoewel ik dol ben op zout eten, vond ik boterkoek gemaakt met gezouten roomboter toch net iets teveel van het goede.
De ingrediëntenlijst voor ouderwetse boterkoek is verder kort en overzichtelijk:
- 100 g witte basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 300 g ongezouten roomboter
- 300 g bloem
- Snufje zout
Mix de boter met de suiker tot een luchtige massa, voeg de bloem en het zout toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Druk het deeg uit in een ingevette boterkoekvorm (of gebruik een springvorm/bakvorm) en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.
Bak de boterkoek 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden (boven- en onderwarmte). De bovenkant mag mooi goudbruin zijn, maar de binnenkant moet nog een beetje smeuïg blijven.


Boterkoek bewaren
Boterkoek is ideaal om van tevoren te maken, want hij blijft een paar dagen lekker. Sterker nog, een dag later is boterkoek VEEL lekkerder dan op de dag zelf. De smaken hebben dan veel beter kunnen intrekken en de textuur van de boterkoek wordt een dag later perfect.
Bewaar boterkoek in een afgesloten trommel op kamertemperatuur, dan blijft hij zacht van binnen en droogt hij niet uit.
Wil je hem langer bewaren? Dan kun je de boterkoek (zonder curd) ook goed invriezen. Snijd hem in punten en vries ze los van elkaar in, dan heb je altijd iets lekkers bij de hand.
Als je de curd al op de koek smeert, bewaar het geheel dan in de koelkast en eet het binnen een paar dagen op. Maar eerlijk: de kans dat er iets overblijft is klein.
P.S: check ook deze 9x lekkere boterkoek recepten als je net zo dol bent op boterkoek als ik!

Passievrucht curd maken
De passievrucht curd is de frisse tegenhanger van de boterige koek. Hij is romig, fruitig en een beetje zuur – precies wat je wilt als tegenwicht.
Voor dit recept gebruik ik passievrucht uit de vriezer. Die vind je bij de grotere supermarkten of toko’s, vaak in kleine blokjes. Veel makkelijker (én goedkoper) dan zelf verse passievruchten uitlepelen. Laat de blokjes even ontdooien voordat je begint.
Je hebt nodig:
- 150 g roomboter
- 125 g kristalsuiker
- 1 tl citroensap
- 125 g passievrucht (ontdooid)
- 2 eieren
Verwarm de boter, citroensap en passievrucht in een pannetje op laag vuur. Klop de eieren met de suiker los in een aparte kom. Als het botermengsel warm is (maar niet kokend!), voeg je al roerend de ei-mix toe.
Blijf roeren op laag vuur tot de curd indikt tot een vla-achtige structuur. Laat volledig afkoelen voor je hem op de boterkoek schept, je zult merken dat de passievrucht curd tijdens het afkoelen ook nog wat dikker wordt.
Ben je nou niet zo van die pitjes die in de passievrucht zitten, haal de curd dan eventueel even door een zeef voordat je hem over de boterkoek smeert.

Passievrucht curd bewaren
De curd kun je prima van tevoren maken en een paar dagen in de koelkast bewaren. Doe hem in een goed afsluitbaar potje of bakje.
Let er wel op dat je hem los van de boterkoek bewaart als je beide onderdelen wilt bewaren. Anders trekt het zuur van de curd in de koek en wordt de koek zompig. Dat zou zonde zijn! Pas vlak voor serveren de curd over de boterkoek verdelen dus.
Heb je wat curd over? Smeer hem op een croissantje of meng een lepel door je yoghurt. Ontzettend lekker!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Boterkoek met passievrucht curd
Benodigdheden
- boterkoekvorm (20 cm) of springvorm
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- beslagkom en garde
Ingrediënten
Boterkoek
- 100 g witte basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 300 g ongezouten roomboter
- 300 g bloem
- snuf zout
Passievrucht curd
- 150 g roomboter
- 125 g passievrucht
- 1 tl citroensap
- 2 eieren
- 125 g kristalsuiker
Instructies
- Vet de boterkoekvorm goed in en verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
- Klop de suikers met de boter tot een romig geheel.
- Voeg de bloem en een snufje zout toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
- Duw het deeg in de boterkoekvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de boterkoek in het midden van de oven in 20 minuten gaar en laat volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de passievrucht curd. Smelt hiervoor de boter met de passievrucht en citroensap in een pannetje.
- Klop de eieren met de suiker los en schenk al kloppend de warme boter bij de eieren in de kom.
- Schenk het geheel weer terug in de pan en kook de curd al roerend enkele minuten tot het de dikte van vla heeft gekregen.
- Laat de curd volledig afkoelen voordat je deze over de bovenkant van de boterkoek verdeeld.