Bloemkool ovenschotel met rösti

Deze bloemkool ovenschotel met rösti bleek per ongeluk een succes te zijn. Zoals het vaker gaat met recepten wist ik in de basis wat ik wilde maken, maar voegde ik daar last minute nog het een en ander aan toe. Zo was mijn doel om een bloemkool ovenschotel te maken, maar in plaats van de vrij standaard recepten met aardappelpuree die je overal kunt vinden, besloot ik een ‘dakje’ te maken van rösti.

Ware het niet dat de rösti was uitverkocht in de winkel op het moment dat ik inkopen gingen doen. Uit improvisatie besloot ik een zak Zwitserse aardappelschotel mee te nemen en dat maakte de ovenschotel misschien wel nóg lekkerder.

Met deze ovenschotel heb je in een handomdraai een volledige maaltijd op tafel staan. I-de-aal.

bloemkool in ovenschotel
gegratineerde bloemkool uit de oven

Bloemkool in ovenschotel verwerken

Van kinds af aan ben ik al dol op bloemkool. Ik vind het heerlijk om de groente gekookt te eten, te roosteren, in soepen te verwerken of om bloemkool in een ovenschotel te stoppen. Deze Geroosterde bloemkool met opgeklopte feta is bijvoorbeeld zálig, maar ook de Bloemkool Parmezaan is een absolute aanrader.

In het geval van deze bloemkool ovenschotel verwerkte ik de bloemkool in een lekker roomsausje. Bloemkool en een roomsausje is toch een match made in heaven, niet waar?

Omdat ik het gerecht enigszins licht wilde houden, niet té vet vooral, gebruikte ik zuivelspread als basis voor de saus. Dat werkte top! Door de zuivelspread te verwarmen smelt het, met een heerlijk romig sausje als resultaat. Ik koos zelf voor de zuivelspread met knoflook en kruiden, meer smaak is altijd beter naar mijn idee, maar voel je vrij om de neutrale variant te gebruiken hoor.

Verder hield ik het bloemkoolmixje vrij neutraal. Naast de zuivelspread voegde ik, uiteraaaaard, knoflook en ui toe, een beetje mosterd en hamblokjes. Een lekker Hollandse ovenschotel werd het hierdoor.

Gegratineerde bloemkool uit de oven

Bloemkool met een roomsausje of gegratineerde bloemkool, ik vind het allebei even lekker en met deze bloemkool ovenschotel heb je het beste van beide werelden.

Ik koos ervoor om de rösti, of in mijn geval de Zwitserse aardappelschotel, te mengen met een geraspte kaas voordat ik het over de bloemkool in de ovenschaal schepte. De kaas smelt lekker in de oven en de rösti wordt er extra krokant door. Héérlijk. En echt eens iets anders dan bloemkool ovenschotel met een toplaag van aardappelpuree.

Omdat de ovenschotel 40 minuten in de oven moet, is het niet nodig om de bloemkool helemaal voor te garen. Ik kook de bloemkool 5 minuutjes voor en mix het daarna met de andere ingrediënten. Dit is precies genoeg om de bloemkool in de oven verder te laten garen, zonder dat het een papperig geheel wordt.

rosti ovenschotel

Rösti ovenschotel met romige bloemkool

Je kunt twee kanten op met het maken van deze bloemkool ovenschotel. Of nouja, nog wel meer maar als je het net zo makkelijk wilt aanpakken als ik, dan kies je voor een zak rösti of Zwitserse aardappelschotel uit de vriezer.

Rösti bestaat enkel uit grof geraspte aardappel, in de Zwitserse aardappelschotel gaat naast aardappel ook nog ui, ham en blokjes kaas. Allemaal ingrediënten die perfect passen bij de rest van de ovenschotel, dus kijk vooral naar wat je kunt vinden in de supermarkt.

De hele inhoud van de zak kun je gewoon bevroren over de bloemkoolmix verdelen. Doordat de ovenschotel 40 minuten de oven in gaat, heeft de rösti meer dan voldoende tijd om te ontdooien en gaar te worden. De geraspte kaas waarmee je de rösti mengt zorgt bovendien voor een lekker knapperig korstje. Ideaal, zo hoef je niet al te ver vooruit te denken met het maken van de ovenschotel en kun je dit prima op een doordeweekse dag doen. Terwijl de schaal in de oven staat dek jij vast de tafel of laat je de hond uit. Van zulke gerechten kan ik geen genoeg krijgen.

En heb je nou nog een beetje over; bewaar de rest van de ovenschotel dan in de koelkast. Daar blijft het zeker nog drie dagen houdbaar. Opwarmen doe je dan in de oven: ongeveer 20-25 minuten op 180 graden Celsius. Invriezen kan uiteraard ook.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

bloemkool rosti ovenschotel
No ratings yet

Bloemkool ovenschotel met rösti

Deze bloemkool ovenschotel met rösti bleek een per ongeluk succes te zijn. Ik wist dat ik een bloemkool ovenschotel wilde maken, maar de rösti werd een last-minute toevoeging. En dat pakte perfèct uit!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 ovenschaal (20×30 cm)

Ingrediënten

  • 1 bloemkool – in roosjes
  • 1 ui – gesnipperd
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 200 g hamblokjes
  • 200 g zuivelspread knoflook & kruiden
  • 1 tl mosterd
  • 300 g rösti of Zwitserse aardappelschotel (diepvries)
  • 100 g Jong Belegen kaas – geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten voor.
  • Verhit ondertussen in een koekenpan een beetje olie en fruit hierin de ui en knoflook aan, tot de ui zacht is.
  • Voeg de hamblokjes toe aan de knoflook en de ui, samen met de zuivelspread en mosterd. Roer goed door en verwarm dit tot de zuivelspread is gesmolten.
  • Schep de gekookte bloemkoolroosjes bij de andere ingrediënten in de pan en schep alles goed om. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Schep de bloemkoolmix in de ovenschaal.
  • Meng de rösti en geraspte kaas met elkaar en verdeel dit over de bloemkool in de ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal 40 minuten in de oven, tot de bloemkool helemaal gaar is en de kaas is gesmolten.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: bloemkool uit de oven, bloemkoolschotel, hollandse maaltijd, makkelijke maaltijd, ovenschotel, rösti

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close