Atjar Ketimoen

Kun je het je nog herinneren dat ik een poosje geleden maar liefst 23 komkommers thuisgestuurd kreeg? Nu wist ik me met de eerste tien wel raad, maar op een gegeven moment is de inspiratie toch wat ver te zoeken. Een manier om komkommer (en andere groenten) goed te kunnen bewaren is door ze in te maken. Van de restanten komkommers maakte ik dan ook Atjar Ketimoen, een topper uit de Indonesische keuken en heel eenvoudig om te maken. Het fijne is dat je deze atjar niet zo ver van te voren hoeft te maken waardoor je het lekker snel kunt gebruiken.

Wat heb je nodig?

  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 5 eetlepels natuurazijn
  • 3 eetlepels palm-/rietsuiker
  • snufje zout

1. Snijd de komkommer in plakjes en snijd de plakjes vervolgens in vieren. Hak de rode peper fijn en snipper de sjalot.

2. Doe de gesneden groenten samen in een schone pot.

3. Doe de natuurazijn in een pannetje en voeg hier de suiker aan toe. Laat de suiker op laag vuur in de azijn smelten. Voeg hierna een snufje zout toe.

4. Laat het azijnmengsel een paar minuten afkoelen.

5. Schenk de azijn vervolgens over de groenten in de pot. Draai de pot dicht en zet weg in de koelkast.

De Atjar Ketimoen kun je direct serveren maar in een pot ook prima een poosje bewaren in de koelkast. Je zult merken dat de pot in eerste instantie heel vol lijkt te zitten, maar naar mate de Atjar langer staat krimpt de inhoud van de pot. Dit doet verder niet af aan de smaak.

Atjar Ketimoen

Join the Conversation

  1. Heerlijk. Atjar past overal bij <3

  2. Ja, dit blijft lekker!

  3. Oh, had er nog nooit van gehoord!

  4. Agnes says:

    Dit ziet er heerlijk uit! Mijn vader is gek op komkommer in zuur dus ik wil dit graag voor hem maken. Hoe groot moet de pot ongeveer zijn? Ik heb namelijk nog een leeg jampotje hier staan, maar die heeft vast niet genoeg inhoud?

    1. Ik gebruikte zelf een mayonaise pot, dan kun je het een beetje vergelijken. Het is wel zo dat de inhoud heel veel lijkt wanneer je het in de pot stopt, maar zodra het er een paar uurtjes in zit, slinkt het enorm. Anders even in etappes toevoegen :)

      1. Agnes says:

        Dankjewel! :D

  5. Sanne says:

    Grappig, een soortgelijk recept heb ik gekregen bij een kookworkshop in Thailand en is idd erg lekker bij een heerlijke Thaise maaltijd. Weet jij of ik dit ook kan bewaren in de pot en voor hoe lang?

    1. Dankzij het azijn is het heel lang houdbaar! Ik geloof dat wij er hier een week of vier mee hebben gedaan.

  6. Gert-Jan Kamphorst says:

    Het is natuurlijk wel handiger om de komkommer eerst overlangs in vieren te snijden. En daarna pas de plakjes snijden. Dat gaat wel een heel stuk sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close