Een appel cobbler is een typisch Amerikaans dessert van warme appel met daar overheen een laagje gebakken beslag. Je zou het kunnen vergelijken met een appel crumble, maar qua textuur is het wel écht iets anders.
Ook de appellaag onder het deeg is wat meer zoals die van een appeltaart: zacht en meer één geheel dan losse stukjes appel.
Appel cobbler is ontzettend eenvoudig om te maken en heerlijk om te eten met een bolletje ijs of een toef slagroom. Tijd voor een recept!
Appels uit de oven
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet zo dol ben op warm fruit. Dus als ik een recept met appels uit de oven maak, laat ik het eindresultaat altijd afkoelen.
Deze appel cobbler eet ik het liefst koud en appeltaart vind ik warm ook niet heel erg lekker dus ook die gaat een poosje de koelkast in voordat ik ‘m eet.
Omdat de bovenlaag van de appel cobbler niet krokant is, maakt het niet zoveel uit of je het dessert laat afkoelen of warm eet. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat!
Waar ik normaal gesproken zou aanraden om appels niet te schillen, vind ik appels uit de oven het lekkerst zónder schil. Het schilletje gaart toch nooit zo lekker mee als de binnenkant van appels en persoonlijk vind ik het een vervelende structuur geven als de schil eromheen blijft zitten.
In het schillen en in blokjes snijden van de appel gaat dan ook de meeste tijd zitten, maar omdat je verder geen deeg hoeft te kneden en geen springvorm hoeft te bekleden, is de cobbler redelijk snel klaar.
Ben je benieuwd naar de andere recepten met appel uit de oven? Probeer deze dan ook eens!
- Blooming appels met ijs
- Appel-peren crumble met speculaas
- Appeltaart met pumpkin spice
- Appeltaartnacho’s met vanilleslagroom
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Appel cobbler
Benodigdheden
- ovenschaal 20×25 cm
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
- 6 appels – geschild en in blokjes
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl vanillearoma
- 2 el bloem
- sap van 1/2 citroen
Cobbler beslag
- 125 g bloem
- 200 g kristalsuiker
- snuf zout
- 2 tl bakpoeder
- 75 g boter – gesmolten
- 150 ml melk
- 1 tl vanille-aroma
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet de oven schaal in.
- Meng de appels met de lichtbruine basterdsuiker, kaneelpoeder, vanille-aroma, bloem en het citroensap en verspreid de appelblokjes in de ovenschaal.
- Klop voor het cobbler beslag alle ingrediënten tot een klontvrij beslag.
- Schenk het beslag over de appelblokjes in de ovenschaal en bak de appel cobbler in het midden van de oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de cobbler warm of koud en met een bolletje ijs of een tof slagroom.
Net gemaakt, zeker een aanrader! Inderdaad net even anders dan een crumble, maar ontzettend lekker. Voor mij persoonlijk juist wel warm, en mét vanilleijs inderdaad.. jum!
Welke appels kan je het beste gebruiken hiervoor?
Elstars zijn altijd goed.
Thanks..