Wanneer je jouw gasten met de Kerst extra wilt verwennen is het leuk om extra uit te pakken met het diner. Hoewel gourmetten een populaire bezigheid is tijdens deze feestdagen is het ontwikkelen van een uitgebreid menu misschien nog wel leuker. De afgelopen dagen hebben we je al veel recepten laten zien en dit zullen er alleen nog maar meer worden, maar vandaag wil ik graag iets heel eenvoudigs met jullie delen: een amuse. Een amuse is een klein hapje dat je voorafgaand aan het diner serveert. Dit kan op een amuselepel maar natuurlijk ook op een andere manier. De bedoeling van een amuse is dat je het hapje in één keer kunt opeten, het mag dus zeker niet te groot zijn. Mijn amuse van eendenborst met mangochutney is zeer eenvoudig in uitvoering maar qua smaak geweldig.
Wat heb je nodig? (6 stuks)
- 6 plakjes eendenborstfilet
- mangochutney naar wens*
- rucola
De grotere supermarkten verkopen kant-en-klare mangochutney. Deze kun je vinden in het Oosterse schap en zijn vaak prima van smaak. Zelf maken kan natuurlijk ook!
1. Eendenborst kun je zelf klaarmaken maar rond de feestdagen zijn de plakjes ook in de supermarkt te koop. Ik kocht de mijne bij de Albert Heijn, maar ik ga er vanuit dat andere supermarkten (zelfs Lidl!) ze ook wel zullen hebben. Eendenborst zelf klaarmaken? In deze video van Allerhande wordt precies uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.
2. Leg op iedere lepel een paar blaadjes rucola. Niet teveel, de smaak van de rucola moet natuurlijk niet overheersen.
3. Vouw de plakjes eendenborst voorzichtig dubbel en leg ze op het bedje rucola.
4. Druppel voorzichtig op ieder plakje eendenborst een beetje van de mangochutney. Pas hier wel mee op, als je een scherpe chutney hebt overheerst de smaak al snel dus proef hem eerst goed voordat je het gebruikt.
Garneer de amuse met nog een beetje groen of gekonfijte citroenschil. Serveer met een glaasje rode of sprankelende witte wijn en een goede start van het Kerstdiner is gegarandeerd.
Ziet er vooral heel erg sjiek uit!
Leuk zo in die lepels!
Cag Sabine, dee amuse ga ik zeker maken. Even een vraagje: waar heb je die ontzettend leuke amuselepels vandaan? Lekker strak en modern, heel erg mooi!
Met vriendelijke groet,
Ans van Aalst
Oef, dat weet ik helaas echt niet meer, is al zolang geleden en volgens mij heb ik ze ooit gekregen. Sorry!