Aardappelsalade maken met chorizo

Aardappelsalade maken hebben we op OMF natuurlijk al véél vaker gedaan. Maar op een of andere manier is het een gerecht waar ik mee blijf variëren. De aardappelsalade die ik vandaag met je deel is een stukje hartiger van smaak, wat steviger.

Ik gebruikte namelijk chorizo als een van de belangrijkste ingrediënten en maakte de ‘dressing’ op basis van aioli. Een heerlijke aardappelsalade met Spaanse vibes is het resultaat!

aardappelsalade recept

Aardappelsalade van krieltjes

Ik gebruik altijd graag krieltjes voor de aardappelsalade. Ik vind dat vaak toch net iets lekkerder dan in stukken gesneden aardappel. En bovendien serveert het ook vaak leuker, die kleine ronde aardappeltjes.

Kies bij voorkeur wel altijd voor de rauwe krieltjes die je zelf nog moet garen. Van die voorgegaarde krieltjes zijn altijd een beetje smakeloos en hebben een minder lekkere textuur als je het mij vraagt.

Eén van de allereerste keren dat ik krieltjes gebruikte voor een aardappelsalade was voor deze Lauwwarme aardappelsalade. Nog steeds een lekker recept, maar die foto’s zijn op zich wel een keer aan vervanging toe – haha! En de volgende keer zou ik die salade toch echt maken met krieltjes die ik zelf nog moet bakken in plaats van de voorgegaarde variant.

Voor deze aardappelsalade met chorizo roosterde ik de krieltjes eerst in de oven. Dat deed ik met vrij weinig poespas, de echte smaakmakers zouden er later namelijk pas bij gaan.

Grote krieltjes halveerde ik en ik spreidde alle aardappeltjes uit over de bakplaat. Beetje olijfolie erbij en dan kunnen ze voor 30 minuten op 200℃ de oven in.

Je kunt kiezen of je de aardappeltjes vervolgens helemaal laat afkoelen of dat je een (lauw)warme salade maakt. It’s up to you!

aardappelsalade krieltjes

Aardappelsalade met mayonaise als dressing

Aardappelsalades maak ik het liefst met mayonaise als (onderdeel van de) dressing. Sowieso gebruik ik mayonaise heel graag voor het maken van sladressings, voor welke salade dan ook. Dat heb je ook in mijn artikel met 5 lekkere sladressings al kunnen zien.

Ik hou van de romige smaak van mayonaise en vind dat het veel smaak toevoegt aan een salade.

Omdat we met dit recept een beetje op de Spaanse tour gaan, heb ik voor deze salade aioli als basis voor de dressing gebruikt. Of nouja, als basis… eigenlijk bestaat de volledige dressing alleen uit aioli en een beetje water om het te verdunnen. Wat mij betreft was dat meer dan prima!

De gebakken blokjes chorizo en de rode paprika voegen zelf al zó veel smaak aan de aardappelsalade toe, de dressing hoeft dan niet zo spannend te zijn.

aardappelsalade maken

Aardappelsalade met chorizo

Hoewel je chorizo natuurlijk prima ‘rauw’ kunt eten, heb ik voor deze aardappelsalade met chorizo de keuze gemaakt om de worst in blokjes te bakken in een pan. Dit deed ik samen met een in halve ringen gesneden ui.

Door chorizo te bakken wordt het vlees net iets intenser, maar minder zuur!, van smaak en de uien die meegebakken worden krijgen er ook een heerlijke smaak van.

Chorizo is een vrij vette worst, dus je kunt de blokjes gewoon in een droge koekenpan bakken. Je zult zien dat er dan al genoeg vet uit het vlees komt. Dat vet gooi je trouwens niet zomaar weg hè! Voeg dat lekker toe aan de aardappelsalade, dat zorgt alleen maar voor meer smaak.

Omdat de chorizo vrij overpowering is qua smaak, heb ik verder niet heel veel meer ingrediënten voor de salade gebruikt. Wat rauwe, rode paprika was perfect om het geheel een beetje op te frissen, net als een in ringen gesneden bosuitje.

aardappelsalade mayonaise

Zin in een ander aardappelsalade recept?

Denk je nah… ik vind deze aardappelsalade toch iets te heftig en heb je meer zin in een ander aardappelsalade recept, dan komt dat goed uit! Zoals ik al zei hebben we op OMF door de jaren heen al behoorlijk wat aardappelsalade recepten met je gedeeld. Hieronder geef ik je een paar als suggestie.

Stuk voor stuk heerlijk, maar allemaal weer compleet anders.

aardappelsalade met chorizo

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

aardappelsalade chorizo
No ratings yet

Aardappelsalade met chorizo

Deze aardappelsalade met chorizo is iets minder 'fris' dan je wellicht gewend bent. Het is een perfecte salade voor het avondeten; lekker stevig en hartig van smaak.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 55 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 500 g krieltjes
  • 150 g chorizo – in blokjes
  • 1 ui – in halve ringen
  • 1 rode paprika – in reepjes
  • 1 bosui – in halve ringen
  • 2 el aioli
  • 1 el water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃.
  • Verspreid de krieltjes over de bakplaat. Besprenkel met een beetje olijfolie en roosterde krieltjes in 35 minuten gaar.
  • Bak ondertussen de chorizo en de ui in een koekenpan, tot de ui helemaal zacht is.
  • Meng de geroosterde krieltjes samen met de chorizo, ui, paprika en bosui.
  • Roer de aioli en het water door elkaar en schep dit als dressing door de aardappelsalade.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands, Spaans
Trefwoord: aardappel, aardappelsalade, chorizo, maaltijdsalade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close