Het was een experiment, deze pecannotentaart met appel. Ik deelde een kleine sneak peek via Instagram en zei daarbij: “of dit wordt geniaal… of het mislukt compleet”. En zo stond ik er ook een beetje in.
Er popte een poos geleden een idee bij me op voor deze pecan pie appeltaart. We zijn bij ons thuis allemaal dol op appeltaart, maar ik vind het ook altijd leuk om ermee te variëren. Een basis appeltaart is natuurlijk lekker, maar door ingrediënten eraan toe te voegen of dingen anders te doen, kun je maar zo op iets geniaals stuitten.
En toen ineens dacht ik: zou het lekker zijn om de pecan-karamel topping van een pecan pie, over appeltaart heen te schenken?
En dus zat er maar één ding op: testen maar! En aangezien jullie nu het recept lezen, kunnen we wel concluderen dat het experiment een hit werd.
Appeltaart met pecannoten
Ik heb al behoorlijk wat appeltaart variaties gemaakt, maar deze appeltaart met pecannoten was voor het eerst.
Ik voeg niet heel vaak noten aan taartrecept omdat mijn kindjes er niet heel dol op zijn, maar persoonlijk vond ik het echt een hit. Het zachte van de appel, het krokante van het deeg en het knapperige van de noten is echt perféct.
Flinke dot slagroom op een taartpuntje en klaar is het lekkers voor bij de koffie.
Waar je even op moet letten is dat pecannoten in de oven vrij snel kunnen verbranden. Helemaal in dit recept waarin ze gemengd zijn met stroop en suiker. Om te voorkomen dat je zwarte pecannoten krijgt, heb ik de eerste helft van de baktijd de taart afgedekt met aluminiumfolie. Zo krijgen het deeg en de appels al wel de kans om te garen, maar verbranden de noten dus niet.
Hou na het verwijderen van de aluminiumfolie de taart goed in de gaten. Het zou zonde zijn als de noten op het laatste moment alsnog verbranden.
Pecan Pie appeltaart
Ik maakte nu pecan pie appeltaart, maar als je de appels uit het recept weglaat, maak je in feite een traditionele pecan pie zoals hij in Amerika ook wordt gemaakt. Ook zonder appel is de taart hartstikke lekker, maar dit is een leuke twist.
Op OMF heb ik al veel vaker pecan pie recepten gedeeld. Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Pecan pie recept met boterkoek – echt een bómmetje maar oh zo lekker in combinatie met het smeuïge van de boterkoek;
- Pecan Pie cakerol – een ietwat feestelijker recept waar je mooie plakjes van kunt snijden voor bij de koffie;
- Pecan Pie Bars – mierzoet en vooral een beetje ‘rommelig’, maar daardoor niet minder lekker.
Je zult in het recept zometeen zien dat ik niet heel veel suiker aan de appelvulling heb toegevoegd. Normaal gesproken zou ik iets meer gebruiken, maar omdat de pecan-karamel topping voor genoeg zoetigheid zorgt en de karamel tussen de appels door sijpelt, heb je niet veel suiker nodig. De karamel houdt de appelvulling ook goed bij elkaar, waardoor je mooie puntjes kunt snijden van de pecannotentaart.
Voor deze keer schaafde ik de appel overigens in dunne plakjes. Dit deed ik met behulp van mijn foodprocessor, want anders vond ik het veel te veel werk. Mocht je het sneller vinden werken omdat je bijvoorbeeld geen foodprocessor hebt, mag de appel ook in blokjes worden gesneden.
Pecan-karamel topping
Ik dacht eerst altijd dat een pecan-karamel topping heel lastig was om te maken, maar sinds ik de boterkoek maakte die ik net deelde, heb ik een méga makkelijke topping bedacht. Je hoeft er namelijk geen karamel van de maken, maar mixt een aantal ingrediënten door elkaar die in de oven vanzelf karamel worden.
De stroop en suiker zorgen voor een heerlijk plakkerige karamelsaus.
Ondanks dat deze karamel niet ’traditioneel’ is, wordt ‘ie alsnog héél erg heet. Laat de pecannotentaart met appel dus goed afkoelen nadat deze is gebakken in de oven, voordat je er punten van snijdt. Het zou zonde zijn om je tong te branden.
Bewaar de pecannotentaart afgedekt in de koelkast. Dankzij de zoete pecan-karamel topping blijft de taart zeker 4 – 5 dagen goed.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pecan Pie appeltaart
Benodigdheden
- plasticfolie
- deegroller
- taartvorm (30 cm)
- vel aluminiumfolie
Ingrediënten
Zoet taartdeeg
- 300 g bloem
- 150 g boter – in blokjes
- 100 g poedersuiker
- 1 ei
- snuf zout
Appelvulling
- 5 Elstar appels – in dunne plakjes
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
Pecan pie topping
- 150 g keukenstroop
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 50 g boter – gesmolten
- 200 g ongebrande pecannoten
- snuf zout
Instructies
- Begin met het maken van het taartdeeg. Doe hiervoor de bloem, boter, poedersuiker en een snuf zout in een kom en werk de boter met je vingers door de bloem, tot een kruimelig deeg.
- Voeg dan het ei toe en kneed het geheel tot een egaal deeg. Verpak in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Vet een taartvorm in of bekleed met bakpapier.
- Rol het taartdeeg uit tot een grote plak van ongeveer 2 mm dik. Bekleed de taartvorm met het deeg en snijd overhangend deeg weg.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Meng de appels met de basterdsuiker en kaneelpoeder en verspreid de appels over de taartbodem.
- Klop voor de pecan pie topping de keukenstroop, donkerbruine basterdsuiker, eieren en gesmolten boter op en spatel hier de pecannoten doorheen. Voeg er een snuf zout aan toe.
- Schenk de pecan pie topping over de plakjes appel in de taartvorm.
- Dek de taartvorm af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in het midden van de oven.
- Haal na een half uur het alumiunfolie van de taart af en bak de taart nog eens 20-30 minuten gaar, tot de appel zacht is en het taartdeeg bruin kleurt.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem serveert.
Hoi Sabine,
Zie ik het goed dat je de appel niet schilt?
Klopt! Als je de appel in zulke dunne plakjes schaaft dan kan de schil er prima aan blijven.