Een nieuw recept om aan je sushi repertoire toe te voegen: sushi van de bakplaat! Begin je bij het zien van de foto’s niet spontaan te kwijlen? Ik doe dat in ieder geval wel weer want mán wat was dit lekker en wat is het leuk om sushi op zo’n manier te serveren. Hoewel je technisch niet meer van sushi mag spreken denk ik…
Misschien had ik dit recept ook wel een sushi plaattaart kunnen noemen, want ik daar lijkt het wel wat meer op. Zet de plaattaart in zijn geheel op tafel zodat iedereen er een stuk van kan nemen of snijd in stukjes als lekker borrelhapje.
Aftoppen kan naar hartenlust, ik gebruikte een mix van Hollandse garnalen en surimi en voegde daar wat andere smaakmakers aan toe.
Sushi uit de oven
Sushi maak je doorgaans natuurlijk helemaal niet klaar in de oven, maar deze sushi uit de oven is wel écht een hit.
Om te beginnen kook je de sushi rijst gewoon zoals je gewend bent. In plaats van deze direct te verwerken als sushi, spreid je de rijst uit over een bakplaat. Tip: leg een vel bakpapier op de bakplaat zodat je de hele plaattaart er straks makkelijk af kunt tillen.
Verdeel wat nori vellen over de rijst zodat het vocht van de topping niet compleet in de rijst trekt en verdeel daar vervolgens de toppings overheen. Je zult merken dat de nori in de oven wat gaat krimpen, dus je mag best wat meer gebruiken zodat de rijst compleet bedekt blijft.
De sushi van de bakplaat is het makkelijkst te eten met mes en vork of natuurlijk met stokjes. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de plaattaart in stukken te snijden en deze op te pakken met in repen gesneden vellen nori. Dan wordt het echt lekker finger food.
De lekkerste sushi recepten op Ohmyfoodness
Ik ben dól op sushi dus inmiddels staan er al veel meer lekkere sushi recepten op Ohmyfoodness. Laatst experimenteerde ik bijvoorbeeld nog met het maken van Krokante sushi wafels, hartstikke lekker en ergens lijkt dat wel een beetje op deze sushi uit de oven.
Wil je meer variatie, dan vind je onderstaande recepten misschien ook leuk!
- Krokant gefrituurde sushi
- Sushi sandwich met gebakken Smac
- Vegan sushi stacks met ‘tonijn’
- Krokante sushi uit de Airfryer
- Sushi snacks
- Sushi salade
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Sushi van de bakplaat
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
Sushirijst
- 250 g sushirijst
- 350 ml water
- 3 el rijstazijn
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
Toppings
- 2 vellen nori
- 200 g surimi
- 100 g Hollandse garnalen
- 1 tl Sriracha
- 3 el mayonaise
- 1 el sojasaus
- 1 tl (geroosterde) sesamolie
- 1 tl limoensap
En verder
- 1 bosuitje – in ringen
- 1 el furikake
- 1/2 limoen – in plakken
Instructies
- Doe de sushirijst en het water in een pan en breng het geheel aan de kook.
- Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Kook 10 minuten voordat je het vuur weer uitdraait. Laat de deksel nog minimaal 15 minuten op de pan.
- Verwarm in een steelpannetje de rijstazijn, suiker en zout tot de suiker helemaal is opgelost. Schep het mixje daarna door de sushirijst.
- Verwarm de oven voor op 200℃.
- Verspreid de sushirijst over de bakplaat en leg de nori vellen op de rijst.
- Schep de surimi, garnalen, sriracha, mayonaise, sojasaus, sesamolie en limoensap door elkaar en verspreid dit over de nori.
- Bak de sushi plaattaart in het midden van de oven voor 15 minuten.
- Haal uit de oven en verdeel de bosui, furikake en plakjes limoen over de taart en serveer direct.