Toen ik op Instagram een foto deelde van deze geroosterde sjalotboter kreeg ik zo’n 10x de vraag wanneer ik het recept ging delen. Het liefst deel ik recepten die ik maak altijd zo snel mogelijk, maar tegelijkertijd werk ik ook graag vooruit. Dat moet ook wel, want anders zou ik onder constante druk staan.
Daarbij was het, toen ik dit recept maakte echt nog geen zomer weers, dat is inmiddels wel anders natuurlijk! Dus hè hè, eindelijk is daar dan dit recept voor jullie.
Sjalot of ui roosteren
Voor de boter rooster je eerst de sjalotten in de oven. Sjalot of ui roosteren doe je bij voorkeur in de schil; zo voorkom je dat de binnenkant zwart blakert en wél lekker zacht wordt.
Ik heb voor deze boter de sjalotten gehalveerd en die met balsamico-azijn, olijfolie en twee teentjes knoflook 45 minuten in de oven gehad. Hierdoor werd de ui boterzacht met hier en daar wat zwartgeblakerde puntjes. Dat laatste is niet erg, dat zorgt voor smaak!
Heb je geen sjalotten in huis, dan kun je voor dit recept ook prima (rode) ui gebruiken hoor; ik zal daar niet al te moeilijk over doen ;-)
Je gaat overigens zometeen zien dat ik van 1 sjalot de schil mee blend in de boter. Dit zorgt voor meer smaak, maar ik kan me voorstellen dat je dit een beetje gek vindt. Ik heb een behoorlijk sterke foodprocessor, dus van het schilletje merk je in de uiteindelijke boter helemaal niets. Heb jij een minder sterke foodprocessor, laat de schil dan gewoon weg.
Meer lekkere boters voor deze zomer
Deze geroosterde sjalotboter mag alvast op je to make lijstje voor aankomende zomer. Want zeg nou zelf, wie wil er nou geen vers stokbrood met een lekkere boter bij de barbecue? Toch? Ik verslind echt rustig een paar broden per maand hoor.
Gelukkig vind je op OMF al veel meer lekkere boters en deze zijn allemaal tóp voor aankomende zomerperiode. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande recepten?
Onderstaande brooddips zijn ook geniaal:
- Muhammara
- Geklopte feta met geroosterde tomaatjes
- Geklopte ricotta met geroosterde aardbeien
- Hummus & geklopte fetadip
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Geroosterde sjalotboter
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- foodprocessor of hakmolen
Ingrediënten
- 5 sjalotten – gehalveerd (met schil)
- 2 el balsamico azijn
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook – geplet
- 250 g ongezouten roomboter – zacht
- 1/2 tl grof zout
- 1/2 tl gedroogde tijm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Meng de sjalotten met de azijn, olijfolie en teentjes knoflook en verspreid dit over de bakplaat.
- Rooster de sjalotten in het midden van de oven tot ze zacht en licht geblakerd zijn.
- Verwijder de schil van de sjalotten en doe deze samen met schil van 1 sjalot, de teentjes knoflook, boter, zout en tijm in een foodprocessor.
- Maal het geheel fijn tot de sjalot niet meer herkenbaar is en de boter lekker smeuïg is.