Dit gnocchi recept met truffel & parmezaan is losjes geïnspireerd op de parmezaan-truffelfriet die ik afgelopen december maakte voor Frites uit Zuyd. Dit recept deelde ik alleen op Instagram maar het is zó’n topper.
Sowieso is de combinatie van truffel en Parmezaan wat mij betreft echt een hit. Of je het nou op frietjes doet, op een broodje of in deze gnocchi.
In plaats van truffelolie of truffelzout gebruikte ik voor dit gnocchi recept truffeltapenade. Het hele gerecht ziet er hierdoor iets minder sexy uit omdat de tapenade een grijze kleur heeft, maar qua smaak is het echt top.
Recept met gnocchi
Een recept met gnocchi is inmiddels niet meer weg te denken op Ohmyfoodness. We hebben er echt al zó veel gedeeld.
Vrij recentelijk was dat nog deze Gnocchi traybake met tomaatjes en mozzarella, een leuke andere manier om een keertje gnocchi te bereiden, zo in de oven.
Mijn favoriete recepten zijn de Romige tomatengnocchi met burrata en de Gnocchi met avocadopesto en zalm in knoflookboter. Zulke smaakbommetjes allebei! Net zoals dit recept met gnocchi en truffel.
Gebakken gnocchi
Gnocchi kun je op verschillende manieren bereiden. De meest gangbare is natuurlijk gnocchi koken. Dit is ook direct de snelste manier, het kost je slechts 1 – 2 minuten tot de gnocchi komt bovendrijven en gaar is.
Zoals je hier boven al hebt kunnen zien kun je er ook voor kiezen om de gnocchi in de oven te bakken.
Voor dit recept komt de gebakken gnocchi echter uit de koekenpan.
Hoe lang gnocchi bakken?
Ik ben er járen geleden een keertje per ongeluk achter gekomen dat het maken van gebakken gnocchi eigenlijk veel lekkerder is dan gnocchi koken.
Door gnocchi te bakken krijgt het zo’n heerlijk krokant korstje terwijl de binnenkant nog zo lekker zacht blijft.
Ook voor deze gnocchi met truffel en parmezaan is het ’t allerlekkerst om de gnocchi te bakken. Omdat alle andere ingrediënt zacht zijn qua textuur, is juist dat krokante korstje een hele fijne tegenhanger.
Goed, klaar voor?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gnocchi met truffel & parmezaan
Benodigdheden
- 2 koekenpannen
Ingrediënten
- 500 g gnocchi
- 1 ui – gesnipperd
- 1 teentje knoflook – fijngehakt
- 1 el truffeltapenade
- 250 ml kookroom of slagroom
- 50 g Parmezaan – geraspt
- peper en zout
Instructies
- Verhit een lepel olie of klontje boter in een koekenpan en bak hierin de (ongekookte) gnocchi een minuut of 20 tot deze lekker bruin en krokant is geworden.
- Verhit in de andere pan ook een lepel olie en fruit hierin de ui en de knoflook aan tot de ui glazig begint te zien.
- Doe de truffeltapenade en kookroom in de pan. Voeg de Parmezaanse kaas toe en verwarm het geheel al roerend tot de kaas gesmolten is.
- Schep de krokant gebakken gnocchi bij de truffel-parmezaansaus in de pan, schep goed om en breng op smaak met peper en zout. Serveer direct.
Waar ik per toeval achter kwam, gnocchi eerst koken/stomen in een klein laagje water in een koekenpan (deksel erop). En daarna met een scheut olie knapperig bakken. Volgens mij zelfde effect, kortere bereidingstijd.