Butterscotch pudding klinkt misschien een beetje old school, en het staat niet vaak bij ons op tafel. Maar dit butterscotch pudding recept met een heerlijke karamel is perfect als feestelijk dessert tijdens de feestdagen. Het combineert de rijke, romige smaken van pudding met de intense zoetheid van butterscotch en een zelfgemaakte karamelsaus.
Het fijne aan dit dessert is dat je alleen maar eenvoudige ingrediënten nodig hebt die je bij iedere supermarkt kunt vinden. Bovendien kun je de butterscotch pudding al van tevoren klaarmaken, wat je weer tijd bespaart op de dag van serveren. Ideaal, toch?
Butterscotch pudding maken: makkelijker dan je denkt
Het maken van butterscotch pudding is helemaal niet ingewikkeld. Zoals ik al zei, heb je voornamelijk basisingrediënten nodig: slagroom, melk, donkerbruine basterdsuiker, eieren en maïzena. Klinkt niet al te ingewikkeld, toch?
De maïzena en eieren zorgen ervoor dat de pudding goed opstijft in de koelkast en de zijdezachte structuur krijgt die zo kenmerkend is voor een goede butterscotch pudding. Eigenlijk is pudding een iets dikkere custard. Als je custard kunt maken, dan kun je dus zeker weten dit butterscotch pudding recept met karamel ook maken.
Wat is Butterscotch?
We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens van Butterscotch gehoord, maar wat is het nou precies? Butterscotch ken je wellicht als variant op de Boterbabbelaar of Zeeuwse babbelaar: een hard snoepje dat gemaakt wordt van boter, suiker en zout. Butterscotch is officieel ook een hard snoepje, maar minder hard dan een toffee. Gevalletje: je moet het gegeten hebben om het te snappen, haha!
Butterscotch is een suikergoed waarvan de belangrijkste ingrediënten bruine suiker en boter zijn. Heel vroeger werd Butterscotch zelfs met stroop gemaakt, maar dat is toch iets minder lekker als je het mij vraagt. In dit recept spelen donkerbruine basterdsuiker en boter de hoofdrol om die kenmerkende butterscotch smaak te creëren. Samen met een snufje zout krijg je die heerlijke zoet-zoute balans die het zo bijzonder maakt. Deze butterscotch pudding biedt dan ook diezelfde diepe smaak die je van traditionele butterscotch verwacht.
De lekkerste karamelsaus
Alles wordt lekkerder met een goede karamelsaus en ik gebruik al járen hetzelfde recept. Die is heel eenvoudig en wordt gemaakt met maar drie ingrediënten: kristalsuiker, water en slagroom.
Pas op tijdens het toevoegen van de slagroom: hoe groter het temperatuurverschil tussen de verhitte suiker en de slagroom, hoe meer het goedje begint te bubbelen. Haal bij voorkeur de slagroom dus al iets van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zo krijg je een gladde, zijdezachte saus die perfect past bij je butterscotch pudding.
Ik heb deze karamelsaus al gebruikt voor verschillende andere desserts, zoals mijn stroopwafelcake, en het smaakt ook geweldig over deze butterscotch pudding!
Denk je nou, YES – dit pudding recept smaakt echt naar meer? I’ve got your back want op Op Ohmyfoodness hebben we een uitgebreid aanbod aan toetjes die net zo lekker zijn als deze butterscotch pudding. Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Chocoladepudding met slagroom (het old school recept)
- Pandan Panna Cotta met kokoskaramel
- Pecan caramel creamcheese dip
- Nigella’s sticky toffee pudding
Tot slot, mocht je deze butterscotch pudding maken maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pudding met Butterscotch & karamelsaus
Benodigdheden
- 4 glaasjes/kommetjes
- thermometer
Ingrediënten
Voor de pudding
- 250 ml slagroom
- 300 ml volle melk
- 150 g donkerbruine basterdsuiker
- 3 el water
- 1/2 tl zout
- 50 g ongezouten roomboter
- 1 tl vanille-extract
- 1 el whiskey – optioneel
- 3 eidooiers
- 2 el maizena
Karamelsaus
- 175 g kristalsuiker
- 50 ml water
- 125 ml slagroom
Instructies
- Doe de slagroom en de melk samen in een pannetje en verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
- Doe de donkerbruine basterdsuiker, het water, zout en de roomboter in een ander pannetje. Breng aan de kook en kook net zolang tot de suiker helemaal is gesmolten en het goedje een temperatuur van 116 graden Celsius heeft bereikt.
- Schenk de warme room bij de butterscotch in de pan en roer even goed door. Voeg de vanille en eventueel de whiskey toe.
- Klop de eidooiers met de maizena tot een lichtgeel papje.
- Schenk de Butterscotch-mix bij het eipapje in de kom en schenk vervolgens alles terug in de pan.
- Breng de pudding aan de kook en roer constant door tot de pudding dik wordt.
- Schenk de Butterscotch pudding in de glaasjes, dek af met plasticfolie en laat de pudding minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
- Doe voor de karamelsaus de kristalsuiker samen met het water in een steelpannetje.
- Breng het geheel aan de kook, roer NIET in de pan!
- Laat het geheel pruttelen tot het goedje een hazelnootkleur krijgt en je de karamel ruikt.
- Voeg dan voorzichtig al roerend de slagroom toe en roer het geheel door tot de ingrediënten goed zijn gemengd.
- Laat de karamelsaus afkoelen tot kamertemperatuur; de saus wordt dan ook wat dikker.
- Schenk de afgekoelde karamelsaus over de pudding in de glaasjes. Voeg eventueel ter garnering nog een lepel lobbig geklopte slagroom toe.
Hi Sabine, kan ik de pudding inclusief karamelsaus al van te voren maken of raad je aan de karamelsaus op moment van serveren toe te voegen?
Je kunt de hele pudding al klaarmaken, inclusief karamelsaus. Laat wel de karamelsaus iets afkoelen voordat je ‘m over de pudding schenkt.