Het is al een hele poos geleden dat ik zelf broodjes bapao heb gemaakt. En met een hele poos geleden bedoel ik 8(!) jaar; ik maakte toen bapao met kipsaté. Het werd wel een keer tijd vond ik, zeker omdat ik de laatste tijd tijdens mijn rondjes door de supermarkt steeds vaker zin kreeg in broodjes bapao.
Deze zelfgemaakte bapao is niet helemaal volgens de officiële regels gemaakt. Dat wil zeggen: ik heb er geen bapaomeel voor gebruikt maar normale bloem. Dit omdat ik recepten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk wil maken en dat werkt toch het beste als ik ingrediënten gebruik die je in de reguliere supermarkt kunt krijgen. Lekker waren deze broodjes bapao echter wel, ik vulde ze met BBQ pork!
Bapao maken
Zoals ik al zei is het maken van bapao helemaal niet ingewikkeld. Je begint met een heel basis brooddeeg dat je slechts een uurtje hoeft te laten rijzen.
Normaal gesproken zit je bij het maken van brood met twee keer een rijstijd, bij het maken van bapao is dit niet het geval. Direct na de eerste rijs kun je de broodjes vullen met de BBQ pork en daarna kunnen ze het stoommandje in.
Als met al ben je zo’n 1,5 uur kwijt met het maken van deze broodjes. Maar het fijne is: ze laten zich prima bewaren. Bewaar de broodjes in de koelkast of vriezer en warm ze later nog een keer op.
Bapao stomen
Bapao’s zijn gestoomde witte broodjes. De makkelijkste manier om bapao te stomen is in een stoommandje zoals je hieronder op de foto’s ziet. Deze mandjes zijn bij iedere toko te koop, maar je kunt ze ook heel goed online bestellen of vinden bij winkels als Xenos en Casa.
Je plaatst het bamboe mandje op een pan waarin een (flinke) laag water kookt. De stoom van het hete water komt omhoog en de deksel van het mandje zorgt ervoor dat de stoom in het mandje blijft en voedingsmiddelen gegaard worden.
Omdat broodjes bapao tijdens het stomen behoorlijk plakken, raad ik je aan om onder ieder broodje een klein velletje bakpapier te leggen. Zo voorkom je dat de bapao gaat vastplakken aan het mandje en bovendien kun je de warme broodjes op deze manier makkelijker uit het stoommandje halen.
Mocht je een stoomoven hebben, dan kun je de bapao ook in de oven stomen. Zet de oven op 100% stomen, de bapao is dan na 15 minuten klaar.
Bapaomeel of normale bloem?
Bapaomeel is eigenlijk gewone bloem die wij ook kennen alleen nog fijner gemalen en wit gebleekt. Vandaar dat bapao ook altijd zo’n karakteristieke witte kleur krijgt. Ook heeft bapaomeel minder gluten ten opzichte van reguliere bloem. Je kunt bapao echter ook prima met patent bloem maken zoals ik heb gedaan. De textuur wordt er wel iets anders van. Broodjes bapao die gemaakt worden met bapaomeel zijn vaak net iets luchtiger, zachter en gladder. Ga je voor de real deal dan moet je even richting de toko en een zak bapaomeel kopen, bijvoorbeeld van het merk Double Rings.
Bapao uit de Airfyer of bapao uit de oven
Bapao zijn dus zachte gestoomde broodjes en om die reden kun je ze helaas niet opwarmen in de Airfryer of oven. Doe je dit, dan worden de broodjes hard en zacht en dat is natuurlijk zonde! Tijdens mijn tripje naar San Francisco heb ik echter ook baked buns geprobeerd, een Chinees gevuld broodje die wél in de oven wordt afgebakken. Dat staat nog op mijn to-make lijstje dus verwacht daar ergens volgend jaar een recept voor.
Benieuwd naar andere Aziatische snacks die ik heb gemaakt? Hierbij een aantal suggesties!
- makkelijke dimsum met garnalen
- bao’s met zoete kip
- bosui pannenkoek met garnalen
- bao’s met crispy kokosgarnalen
- shiitake dumplings
- yaki onigiri met tonijn
Tot slot, mocht je deze broodjes bapao maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Zelfgemaakte bapao met BBQ Pork
Benodigdheden
- elektrische mixer met deeghaak
- stoommandje
- bakpapier
Ingrediënten
Bapao deeg
- 1 zakje instant gist (7g)
- 1 el kristalsuiker
- 2 el neutrale olie
- 375 g patentbloem
- 175 g lauwwarm water
BBQ pork
- 250 g varkenshaas – in kleine blokjes
- 4 el barbecuesaus
- 1 el hoisin
- 1 el oestersaus
- 1 el honing
- 1 el shaoxing wine
- 1 teentje knoflook – geraspt
- snuf Chinese 5-spice
- 2 el maizena
Instructies
- Doe de ingrediënten voor het bapao deeg bij elkaar in een kom en kneed dit in 10 minuten tot een glad en stevig deeg.
- Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen.
- Maak ondertussen de vulling. Bak de blokjes varkenshaas in een koekenpan gaar.
- Roer alle andere ingrediënten door elkaar en schenk de saus bij de blokjes varkenshaas. Laat even pruttelen tot de saus is ingedikt en laat de BBQ Pork vulling vervolgens compleet afkoelen.
- Duw de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 10 gelijke stukken. Vorm een pannenkoek van het deeg, schep een eetlepel BBQ Pork in het midden en vouw het deeg vervolgens weer dicht. Vorm er een bolletje van.
- Leg iedere bapao op een velletje bakpapier en leg ze vervolgens in een stoommandje.
- Plaats het mandje boven een pan met kokend water en stoom de bapao in 20 minuten gaar.
Ziet er erg lekker uit. Maar aangezien opwarmen in de oven geen goed idee is, hoe warm je ze dan wel het beste op?
In de magnetron of weer even in het stoommandje.
Net gegeten, super lekker!
Top!