Sinterklaas is weer in het land! Dat betekent dat het huis wordt versierd met pepernoten en chocoladeletters, de schoenen weer worden gezet voor de open haard, en de spanning en verwachting in de lucht hangen.
Hoe heerlijk is het om met Sinterklaasavond in plaats van een regulier diner gewoon lekker te borrelen? Dat mag op een feestdag toch! Vind ik althans wel. Speciaal voor de gelegenheid maakte ik een Sinterklaas borrelplank, gevuld met tal van zoete en hartige snacks waar je echt wel even mee doet.
Één van de grote voordelen van een Sinterklaas borrelplank vind ik dat je ‘m helemaal kunt aanpassen aan jouw gezelschap. Heeft iemand een lactose-intolerantie? Dan maak ik ook wat lactosevrije hapjes.
Is iemand vegan? Dan kies ik voor veganistische kaas. Zo kun je rekening houden met voedingsvoorkeuren, allergieën en dieetbeperkingen. Want er ligt altijd voor iedereen wat op de plank!
Het is dat wij de traditie hebben om op 5 december te gourmetten, anders had ik het wel geweten hoor.
Sinterklaas borrelhapjes
Met de Sinterklaas borrelhapjes die je op de borrelplank legt kun je natuurlijk naar hartenlust variëren. Met Sinterklaas denken we allemaal al gauw aan zoetigheid dus je zou kunnen kiezen voor uitsluitend zoete Sinterklaas borrelhapjes maken, maar aangezien ik zelf meer fan ben van hartige snacks heb ik voor deze Sinterklaas borrelplank een combinatie gekozen.
Hoe maak je een Sinterklaas borrelplank?
Het samenstellen van een Sinterklaas borrelplank is eenvoudig. Begin met een mooi dienblad of een houten plank als basis. Doordat er op de borrelplank vaak verschillende dipsausjes en smeersels staan, kan de plank wel vies worden. Houd daar rekening mee bij het kiezen van de plank.
Bij het plannen van je borrel is het ook slim om te bedenken hoeveel gasten je verwacht. Als je een groot gezelschap hebt uitgenodigd, overweeg dan om meerdere borrelplanken samen te stellen. Op die manier voorkom je dat mensen steeds om een specifiek hapje moeten vragen of voortdurend moeten opstaan om te zien wat er nog beschikbaar is. Zo maak je het jouw gasten gemakkelijk!
We hadden het al eerder over hapjes voor gasten met allergieën of dieetbeperkingen. Je kunt ervoor kiezen om een aparte plank te maken voor die gast(en). Bijvoorbeeld een veganistische borrelplank te maken en een aparte plank met vlees/vis.
Hoe zorg je ervoor dat je borrelplank er ook nog mooi uitziet? Dat is echt niet zo moeilijk! Ik geef je een paar tips om je te helpen:
- Speel met kleur: Zet eten met contrasterende kleuren naast elkaar, bijvoorbeeld groene komkommer naast helder rode tomaten. De kleuren vallen hierdoor extra op!
- Voorkom lege plekken: Gebruik nootjes, knapperige toastjes of vers fruit om gaten op te vullen.
- Weg met Plastic Bakjes: Als je smeersels en dips serveert, vermijd dan plastic bakjes. Gebruik in plaats daarvan sfeervolle schaaltjes, dat ziet er direct gezelliger uit!
Op internet staan genoeg voorbeelden van mooie borrelplanken. Ik gebruik dit ook nog vaak genoeg als inspiratie om mijn borrelplank weer op een ‘nieuwe’ manier op te maken!
Kant-en-klare borrelhapjes of zelf maken?
Hoe moeilijk of hoe uitgebreid je het maakt, kun je ook zelf bepalen. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te maken, alle lekkernijen kant-en-klaar te kopen, of zelfs een combinatie van beide te hanteren.
Haal je er plezier uit en heb je genoeg tijd? Dan is het altijd leuk om een aantal zelfgemaakte hapjes toe te voegen.
Voor mijn eigen Sinterklaas borrelplank maakte ik de keuze tussen zelf gemaakt en kant-en-klaar. Ik vond het handig om een zakje kruidnoten, een chocoladeletter en een zak strooigoed kant-en-klaar aan te schaffen. Dit bespaarde me tijd en zorgde ervoor dat ik me meer kon richten op de zelfgemaakte hapjes.
Naast de zojuist genoemde zoetigheden vind je op mijn borrelplank ook nog:
- gevulde speculaas
- cadeaupakketjes met pittige tonijnvulling
- hartige banketstaaf met kaas en gehakt
- mini mijterpizza’s
- kaasstaf-stengels
Van de eerste drie hapjes staan al recepten op Ohmyfoodness. Van de mini mijterpizza’s en kaasstaf-stengels had ik nog niet eerder recepten gedeeld, dus bij deze!
Tover een heerlijke borrelplank vól Sinterklaas borrelhapjes op tafel en pak cadeautjes uit, ik weet zeker dat je een geslaagde 5 december hebt en dat iedereen, óók de kindjes, hier gelukkig van wordt. Veel plezier!
Bewaar deze plank op Pinterest!
Dit artikel opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je de borrelplank wilt maken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kaasstaf-stengels
Ingrediënten
- 1 vel vers bladerdeeg
- 1 ei – losgeklopt
- geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Snijd het bladerdeeg in lange repen van ongeveer 1 cm breed.
- Smeer de repen deeg in met losgeklopt ei en verdeel er een beetje (niet teveel!) kaas over.
- Draai het plakje bladerdeeg een paar keer in een twist en leg deze op de bakplaat. Leg het direct in de vorm van een staf.
- Bak de kaasstaf-stengels in 12-15 minuten goudbruin.
Mini mijterpizza’s
Ingrediënten
- vers pizzadeeg
- pizzasaus
- geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Snijd het verse pizzadeeg in kleine driehoekjes en smeer deze in met tomatensaus.
- Verdeel de geraspte kaas in de vorm van een kruis over de 'mijters'.
- Bak de mini pizza's in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar.