De lekkerste soep voor deze wintermaanden moet toch wel paddenstoelen-truffelsoep zijn. Sowieso horen paddenstoelen/champignons voor mij echt bij de herfst en winter. En met truffel vind ik dat eigenlijk net zo.
De combinatie van paddenstoelen en truffel is goud. Ik gebruikte de smaakcombinatie al veel vaker in recepten. Denk bijvoorbeeld aan mijn Truffelrisotto met paddenstoelen, ook echt een TOPPER voor deze maanden, Bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen en zachtgekookt ei of de Frittata met Truffel, Paddenstoelen en Pecorino.
Nu voeg ik dus een heerlijk soepje aan het lijstje toe.
Hoewel de soep op zichzelf al enorm smaakvol is, maakte ik ‘m af met oude kaascroutons. Die zijn super simpel om te maken en zorgen voor een heerlijk krokantje bij de verder romige soep.
Champignonsoep maken
Champignonsoep maken is súper simpel. Echt, als er een soep is die je niet uit een pakje hoeft te halen dan is het wel champignonsoep. Of nouja, eigenlijk hoef je geen enkele soep uit een pakje te halen want iedereen kan soep maken.
Ik maak champignonsoep eigenlijk altijd op dezelfde manier, omdat ik hem dan het aller lekkerst vind.
In tegenstelling tot veel andere soepen, pureer je champignonsoep na het koken niet. En daarom is het belangrijk dat je vanaf het begin de soep al enigszins indikt. Ik doe dit altijd met een roux.
Roux is eigenlijk de basis van iedere dikke soep, saus of ragout. Het bestaat uit een mixje van gelijke delen boter en gelijke delen bloem. Je begint met het smelten van de boter en daar bak je vervolgens de bloem in aan. Op die manier wordt de saus of soep, zodra je het vocht gaat toevoegen, vanzelf al wat dikker.
Voor het maken van de champignonsoep bak ik eerst de ui, knoflook en champignons in de gesmolten boter aan voordat ik de bloem toe voeg. Op deze manier worden de champignons gecoat in een laagje bloem en wordt de soep ook vanzelf wat dikker.
Je zou de soep naderhand natuurlijk ook kunnen indikken met een maïzenapapje, maar persoonlijk vind ik de textuur van de soep dan minder lekker worden. Roux it is dus!
Als basis voor de soep gebruik ik verder kastanjechampignons. Die zijn namelijk een stuk smaakvoller dan witte champignons, wat uiteindelijk resulteert in een sterkere champignonsmaak aan de soep. Voel je vrij om een beetje te variëren hiermee hoor. Je zou ook gemengde paddenstoelen kunnen gebruiken bijvoorbeeld!
Champignonsoep met truffel
Hetgeen deze champignonsoep ècht lekker maakt, is natuurlijk de truffel. Paddenstoelen-truffelsoep wordt bij deze je favoriet, geloof mij!
De truffelsmaak wordt verkregen door het toevoegen van truffeltapenade en dat doe ik pas aan het eind. Door de truffeltapenade na het koken van de soep toe te voegen, blijft de sterke truffelsmaak namelijk overeind en dat is wat je wil.
Wel is het belangrijk dat je een truffeltapenade kiest die ook daadwerkelijk een lekkere truffelsmaak heeft. De meeste tapenades worden gemaakt van paddenstoelen en bevatten een minimale hoeveelheid truffel.
Voor de paddenstoelen-truffelsoep gebruikte ik zelf de truffel-paddenstoel tapenade van Urbani. Die is in Nederland bij verschillende supermarkten te koop en heeft een goede truffelsmaak omdat het voor 8% uit truffel bestaat. Dat klinkt alsnog weinig, maar geloof mij: je proeft het ècht! Ter illustratie: de truffeltapenade van het huismerk van Albert Heijn bevat minder dan 1% truffel.
Snelle kaascroutons maken
Ik maakte de paddenstoelen-truffelsoep af met heerlijke krokante oude kaascroutons. Die zijn súper simpel om te maken en het is een ideale manier om oud brood op te maken.
Ik vind het altijd het lekkerst om de kaascroutons te maken van oud stokbrood of Italiaanse bollen. Het brood scheur ik in grove stukken en dit meng ik in een kom met olijfolie en geraspte oude kaas. Vervolgens kies ik ervoor om de croutons in een koekenpan te bakken in plaats van in de oven. Ik vind het namelijk heerlijk als de buitenkant van de croutons lekker krokant wordt, maar de binnenkant nog een beetje zacht blijft.
Schep vooral ook de geraspte kaas die niet aan de croutons blijft plakken mee in de koekenpan. Deze gebakken kaassnippers zijn heerlijk om over de soep te strooien.
Maak de paddenstoelen-truffelsoep af met nog een beetje truffelolie en klaar is je héérlijke wintergerecht.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Paddenstoelen-truffelsoep met oude kaas croutons
Ingrediënten
Champignonsoep
- 50 g boter
- 2 uien – gesnipperd
- 4 teentjes knoflook – fijngehakt
- 800 g kastanjechampignons – in plakjes
- 2 tl gedroogde tijm
- 50 g bloem
- 1 L bospaddenstoelenbouillon
- 100 ml (kook)room
- 2 el truffeltapenade
- peper en zout
Oude kaascroutons
- 1/2 stokbrood – in blokjes
- 4 el olijfolie
- 150 g oude kaas – geraspt
Instructies
- Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
- Voeg de champignons en tijm toe en bak deze mee tot de champignons bruin en geslonken zijn.
- Voeg dan de bloem toe en bak al omscheppend 5 minuten.
- Doe dan de bospaddenstoelenbouillon in de pan. Roer alles goed door en breng de soep aan de kook.
- Leg de deksel half op de pan en kook de soep 15 minuten.
- Roer de room en truffeltapenade door de champignonsoep en breng op smaak met peper en zout.
- Meng voor de kaascroutons het stokbrood met de olijolie en gerapste kaas.
- Schep alles in een koekenpan en bak de croutons tot de knapperig zijn en de kaas krokant.
- Serveer de paddenstoelen-truffelsoep met de oude kaas croutons en maak af met een beetje truffelolie.