Wist je dat stoofpeertjes uit de slowcooker maken echt de makkelijkste manier van stoofperen bereiden is?
Ik vind stoofpeertjes zelf erg lekker, maar ik bewaar het vaak uitsluitend voor Kerst. Mijn moeder is er namelijk dól op, dus eigenlijk maak ik voor ieder kerstdiner wel een portie stoofpeertjes. In mijn Vega Slowcookerboek heb ik een recept voor slowcooker stoofpeertjes opgenomen en die deel ik vandaag met je, hier op OMF. Ik kan me voorstellen dat jij het namelijk ook een ideaal recept vindt voor Kerst!
Met dit recept kun je de slowcooker gewoon al het werk laten doen, terwijl jij je focust op de andere gerechten voor het diner. Bovendien zijn de stoofpeertjes heel makkelijk van tevoren bereiden, waardoor je er helemaal geen omkijken meer naar hebt op de drukste momenten tijdens de feestdagen.
Het recept hieronder is vrij klassiek, dat wil zeggen: ik gebruik rode wijn. Maar verderop in het artikel geef ik je een aantal variatietips, waaronder een suggestie om de stoofpeertjes zonder alcohol te maken.
Stoofperen in de slowcooker maken
Stoofperen in de slowcooker maken is net zo makkelijk als ieder ander slowcooker recept: je stopt alle ingrediënten in de pot en de slowcooker doet zelf het werk voor je.
Ik heb vaker van mensen gehoord dat hun stoofpeertjes niet gaar worden in de slowcooker, maar ik heb daar zelf nooit last van gehad. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat de stoofpeertjes echt onder het kookvocht staan.
Ik maakte zelf onderstaand recept in een 6L slowcooker en daarin kon dat makkelijk. Mocht je echter een kleinere slowcooker hebben, dan kan het zijn dat je de stoofpeertjes moet stapelen. Heb je juist een grotere slowcooker, dan kan het zijn dat je iets meer vocht moet toevoegen. Aan het recept zelf verandert er verder niet zoveel, zolang je ervoor zorgt dat de stoofpeertjes volledig onder de wijn/druivensap staan.
6 uur voor stoofpeertjes is bij mij altijd meer dan genoeg geweest om de peertjes lekker zacht te krijgen, maar jij kent jouw slowcooker het beste dus hou ze gewoon goed in de gaten. Te lang garen kan in een slowcooker niet gauw, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.
Slowcooker stoofperen zonder wijn
In het recept zie je me een beetje rode wijn gebruiken. Ik vind een beetje rode wijn namelijk onmisbaar bij echt lekkere stoofperen, maar deze slowcooker stoofperen zijn ook heel goed zonder wijn te maken. Het ‘nadeel’ van stoofpeertjes uit de slowcooker is dat de alcohol niet zo goed verdampt in tegenstelling tot stoofperen uit een normale pan. Je proeft de rode wijn dus wel echt in dit recept.
Vind je dit niet lekker of wil je simpelweg geen alcohol gebruiken, vervang de 250 ml rode wijn dan voor meer druivensap. Voor een meer intense smaak kun je ook rode bessensap gebruiken of een mixje van bessen- en druivensap.
Mijn motto met stoofperen is eigenlijk dat ieder rood-fruitdrankje wel goed is, dus experimenteer gerust!
En mocht je het leuk vinden, dan zou je ook Witte stoofpeertjes kunnen maken! Vervang dan de rode wijn voor witte wijn en gebruik appelsap in plaats van druivensap. Leuke variatie voor de Kerst!
De lekkerste stoofperen recepten
Met het recept hieronder maak je 10 stoofpeertjes. Nu vinden wij stoofperen erg lekker, maar 10 stuks krijgen we nooit op. Gelukkig kun je de stoofpeertjes ook voor heel wat andere recepten gebruiken! Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Winterse vlaflip met stoofpeertjes
- Oliebollen met stoofpeertjes en kaneelsuiker
- Stoofpeertjes in bladerdeeg
- Bavette rollade met stoofpeertjes
- Stoofperentaartjes met vanilleroom en kaneelijs
- Vanillevlaai met stoofperen
- Stoofperensalade met geitenkaas en spek
Stoofpeertjes kun je heel makkelijk al van tevoren klaarmaken, dus mocht jij je slowcooker tijdens de feestdagen nodig hebben, maak de stoofpeertjes dan vast de dagen van tevoren klaren. Bewaar de peertjes luchtdicht in de koelkast, dan blijven ze zeker 4 dagen goed.
Vergeet de saus die overblijft niet in te koken met maïzena, die saus is héérlijk om te serveren bij de stoofpeertjes of te gebruiken als basis voor een saus bij een vleesgerecht.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Stoofpeertjes uit de slowcooker
Benodigdheden
- slowcooker
Ingrediënten
- 10 Gieser Wildeman stoofperen
- 250 ml rode wijn
- 750 ml druivensap
- 50 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 vanillestokje – gehalveerd
- 2 steranijs
- 2 kaneelstokjes
- 2 kruidnagels
Optioneel
- 1 el maïzena
- 2 el water
Instructies
- Schil de stoofperen met een dunschiller en zet ze in de pot van de slowcooker.
- Roer de rode wijn, het druivensap en de basterdsuiker door elkaar en schenk dit bij de stoofpeertjes in de pot.
- Doe het vanillestokje, de steranijs, kaneelstokjes en kruidnagels bij de stoofperen in de pot en gaar de peertjes 6 uur op Low of 4,5 uur op High.
- Mocht je het lekker vinden dan kun je het sap inkoken en indikken. Dat gaat zo: schenk het sap van de stoofperen in een steelpannetje en laat het op hoog vuur tot de helft inkoken.
- Maak een maïzenapapje van 1 el maïzena en 2 el water. Voeg het maïzenapapje toe aan het ingekookte sap en kook al roerend nog zo’n 5 minuten door, tot de saus dik is geworden.