Chocoladerotsjes met kruidnoten & pretzels

Ik geloof dat ik door de jaren heen alle denkbare Sinterklaas recepten wel een keer heb gedeeld, maar dit jaar voeg ik deze chocoladerotsjes met kruidnoten & pretzels er nog even aan toe. Deze zoete snack is heel leuk om samen met kinderen te maken en is ook ideaal om diverse restjes snoepgoed mee op te maken.

Je hebt vast wel eens van die half aangebroken zakken kruidnoten liggen waar nog net te weinig in zit om echt een schaaltje mee te vullen; die zijn dus perfect om in deze chocoladerotsjes te verwerken.

Ik hield de rotsjes redelijk simpel omdat de pretzels die ik gebruikte voor het recept al genoeg smaak hadden, maar voel je vrij om andere dingen toe te voegen aan de rotsjes. Denk aan strooigoed, marshmallows, stukken chocoladeletter… Ga lekker los!

Chocolade rotsjes

Kruidnoten rotsjes maken

In ons huis zijn we dol op kruidnootjes en toch liggen er al maanden onaangebroken zakken in de snoeplade. Wellicht waren we er dit jaar gewoon te vroeg bij. Normaliter haal ik kruidnoten echt pas in huis als Sinterklaas bijna aankomt, maar deze keer hadden we begin september al een zak verorberd geloof ik.

Niet handig, maar gelukkig zijn de kruidnoten ideaal voor het maken van kruidnoten rotsjes. Voor de chocoladerotsjes met kruidnoten gebruikte ik mini kruidnootjes. Die werden dit jaar verkocht als ‘nieuw product’, maar eigenlijk smaken ze gewoon hetzelfde als Schuddebuikjes. Die kun je dus ook prima gebruiken voor dit recept!

Maar heb je nou net als ik, diverse (on)geopende zakken in de la liggen: hak dan de grotere kruidnoten gewoon in stukken en leg die op de bakplaat. Werkt net zo goed hoor! Ook kruidnoten met een smaakje kun je prima gebruiken voor de chocoladerotsjes.

De pretzels die ik voor dit recept gebruikte zijn trouwens de salted caramel pretzels met chocolade van McVitie’s. Heel lekker zijn die! Breek de pretzels in grove stukken en meng deze met de kruidnootjes, zodat ook de pretzels herkenbaar blijven in de chocoladerotsjes.

Aan één zakje pretzels heb je precies genoeg voor het maken van 10 chocoladerotsjes, maar mocht je de zakjes in de bonus hebben kunnen kopen, dan kun je bijvoorbeeld ook mijn Chocolade pretzel & pindakaas cheesecake of Chocoladereep met Oreo, Pretzels en witte chocolade maken.

chocoladerotsjes met kruidnoten

Zelf kruidnoten maken voor de chocoladerotsjes

Toegegeven: dit is een heel erg foolproof recept maar wil je het wat uitgebreider aanpakken, dan kun je ook zelf de kruidnoten maken voor deze chocoladerotsjes. Dat geeft ze een net wat andere smaak en textuur, want zelfgemaakte kruidnoten zijn vaak wat brosser en minder hard vind ik. Dit is mijn favoriete recept voor zelfgemaakte kruidnoten.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • 40 gram koude roomboter
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk

Zeef boven een kom de suiker, speculaaskruiden, het zout en het zelfrijzend bakmeel.

Snijd de boter in kleine stukjes en voeg samen met de melk toe aan de droge ingrediënten. Kneed alles tot een samenhangend deeg, het moet een stevige bal kunnen vormen. Laat het deeg vervolgens verpakt in plastic folie zo’n 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 175˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Draai kleine balletjes van het deeg (maximaal zo’n 1 cm doorsnee). leg ze op de bakplaat en druk ze een klein beetje plat.

Bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten gaar en bruin. Als je ze uit te oven haalt zijn ze nog zacht, maar als ze volledig zijn afgekoeld zijn ze lekker knapperig.

Als je de kruidnootjes luchtdicht verpakt, zijn ze zeker een week te bewaren!

chocoladerotsjes

Chocoladerotsjes met kruidnoten bewaren

Het recept voor deze chocoladerotsjes is een lekker lui recept. Dat wil zeggen: ik smelt gewoon de chocolade en schenk dit over de hoopjes kruidnoten en pretzel. Hierdoor smelt de chocolade wel weer zodra je de rotsjes wilt eten, dus bewaar ze ten alle tijden luchtdicht in de koelkast. Wees niet bang, de kruidnoten en pretzels blijven gewoon lekker krokant.

Omdat de rotsjes voor vrijwel 100% bestaan uit suiker, zijn ze prima een week houdbaar. Maar zo lang redden ze het echt niet.

Ook lekker na Sinterklaas!

Zoals ik al zei, zijn de chocoladerotsjes ook ideaal om te maken als je de nodige restjes snoep, koek of andere snacks te verwerken hebt. En dat maakt ze ook heel handig om te maken na Sinterklaas, als je niet kunt wachten om de kruidnoten de deur uit te werken en er kerstkransjes voor in de plaats wilt hebben,

In plaats van de chocolade in onderstaand recept, kun je ook stukken chocoladeletter in een pannetje smelten. Dit heb ik ook gedaan voor mijn Mini chocoladecheesecakes van chocoladeletters en de chocolademelk van chocoladeletters. Wees daar vooral niet te voorzichtig mee, je kunt prima een mixje maken van pure, melk en witte chocolade hoor.

En heb je nou behoefte aan een aantal variatierecepten, probeer dan ook onderstaande recepten eens te maken:

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kruidnotenrotsjes
5 van 1 stem

Chocoladerotsjes met kruidnoten & pretzels

Deze chocoladerotjes met kruidnoten & pretzels zijn ideaal om halflege zakken kruidnoten of ander strooigoed mee op te maken. Verslavend lekker en goed te bewaren.
Porties10 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Waar te bewaren luchtdicht in de koelkast
Hoelang te bewaren 6 dagen

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 100 g chocolade pretzels
  • 50 g mini kruidnootjes
  • 200 g melkchocolade
  • snuf zout

Instructies

  • Breek de pretzels in grove stukken en meng deze met de mini kruidnootjes.
  • Verdeel de mix in 10 hoopjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Smelt de chocolade in een steelpannetje en schep een flinke lepel van de gesmolten chocolade over de hoopjes pretzel/kruidnoten.
  • Strooi een klein snufje zout over de gesmolten chocolade en plaats de bakplaat minimaal 2 uur in de koelkast, tot de chocolade weer hard is geworden.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: chocolade, chocoladerotsjes, kruidnoten, makkelijk recept, Sinterklaas, zoete snack

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close