Jullie hebben er even op moeten wachten want toen ik een aantal weken geleden via Instagram een foto deelde van deze aardappelsalade met mosterd en groene kruiden, vroegen jullie al massaal om het recept. En ik snap het helemaal, dit is echt mijn nieuwe favoriete aardappelsalade geworden.
Ik ben er alleen nog niet helemaal over uit of ik dit gerecht het lekkerst vind om koud of warm te serveren. Als je het warm serveert hebben de aardappeltjes namelijk echt nog van die méga crunchy stukjes en dat is heel lekker. Maar koud is het weer heel lekker voor bij de barbecue…
Ik denk dat je het zelf maar moet ondervinden, want dat deze aardappelsalade met mosterd een topper is staat vast. Maken dus!
Mijn lievelings aardappelsalade recept
Mijn lievelings aardappelsalade recept kan ik vandaag dus eindelijk met je delen. En wat deze salade nou zo lekker maakt is dat de aardappels super krokant zijn, de mosterddressing ietwat scherp, maar de doperwtjes en groene kruiden zorgen weer voor een frisse tegenhanger. Tel daar zoutige gebakken spekjes bij op en het plaatje is helemaal compleet.
Ik ben dol op aardappelsalades waarvoor je alle ingrediënten door elkaar schept hoor. Huzarensalade vind ik bijvoorbeeld héérlijk of de Russische salade met tonijn die ik een aantal weken geleden met je deelde, ook zo’n topper.
Maar een aardappelsalade met mosterd als deze, waarbij je de ingrediënten als het ware stapelt waardoor ze allemaal afzonderlijk zichtbaar zijn, vind ik misschien wel nóg lekkerder. Het is zo’n feestje op de tafel en dankzij het kleurgebruik ziet het er allemaal instant vrolijk uit, vind je niet?
Aardappelsalade van smashed potatoes
In plaats van de aardappels te koken of te roosteren in de oven, maakte ik de aardappelsalade van smashed potatoes. Smashed potatoes zijn natuurlijk een mega hype de laatste tijd, ook al maakte ik ze zelf járen geleden al voor het eerst.
Het is ook niet de eerste keer dat ik smashed potatoes gebruikte als basis voor een aardappelsalade. Ik maakte eerder als eens een Krokante smashed potato salade waarbij ik de ingrediënten ook op elkaar stapelde, zoals ik bij dit aardappelsalade recept met mosterd ook heb gedaan. En toch zijn beide salades weer compleet anders.
Voor de beste smashed potatoes dien je wel even wat tijd uit te trekken. De aardappels moeten namelijk eerst voorgekookt worden en daarna mogen ze nog bijna een half uur de oven in. Maar geloof mij: het is het allemaal waard. Smashed potatoes zijn namelijk heerlijk fluffy en hebben tal van krokante randjes aan de buitenkant. Echt heel erg lekker!
Ik gebruikte voor deze aardappelsalade met mosterd vastkokende aardappelen. Kruimige aardappelen vind ik namelijk te zacht worden en ik wil wel dat de aardappels in de salade nog een lichte bite hebben.
Het is overigens het makkelijkst om de voorgekookte aardappels te pletten met een vork of aardappelstamper. Doe dit wel met beleid, zodat de aardappels niet volledig uit elkaar vallen. Sprenkel er vervolgens olijfolie overheen en roosterde de aardappels nog eens 25 minuten in de oven, tot ze lekker krokant zijn.
Maak de salade direct op en serveer de aardappelsalade met mosterd lauwwarm of bewaar hem goed afgedekt in de koelkast, tot je aan tafel gaat.
Simpele mosterddressing maken
Voor de aardappelsalade met mosterd koos ik voor een hele simpele mosterddressing, op basis van olie, mosterd en mosterdazijn. De mosterdazijn die ik heb kocht ik bij Magazijn Houtman & Menkveld in Rotterdam, een waanzinnige delicatessenwinkel met de meest mooie azijnen, oliën en nog veel meer lekkers. Ik probeer er altijd langs te gaan als ik in Rotterdam ben en kom ook nooit met lege handen thuis. De mosterdazijn is een soort witte balsamico met mosterdzaadjes erin. Mega lekker en ik gebruik het ook geregeld los als dressing over een salade.
Mocht je geen mosterdazijn hebben of kunnen vinden, dan kun je het voor deze salade ook vervangen door witte wijnazijn. Voeg dan eventueel nog een beetje extra grove mosterd aan de dressing toe, zodat je de mosterdsmaak wel echt goed proeft.
Kies ervoor om de azijn te mengen met een lekkere extra vergine olijfolie en meer heeft deze aardappelsalade niet nodig.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Aardappelsalade met mosterd & groene kruiden
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- aardappelstamper
Ingrediënten
- 300 g vastkokende aardappelen
- olijfolie
- 50 g doperwtjes – diepvries
- 100 g spekblokjes
- 5 g verse peterselie
- 5 g verse bieslook
- 5 g verse dille
Mosterddressing
- 1 el olijfolie
- 1 tl gladde mosterd
- 1 el mosterdazijn of witte wijnazijn
- peper en zout
Instructies
- Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de aardappels 25 minuten voor. Giet af en laat droog stomen.
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Verdeel de aardappels over de bakplaat en stamp ze plat met de aardappelstamper.
- Besprenkel de geplette aardappels met olijfolie en bak ze nog eens 25 minuten in het midden van de oven tot ze lekker krokant zijn.
- Kook ondertussen de doperwten gaar en bak de spekblokjes krokant in een droge koekenpan.
- Verdeel de krokante aardappels over een bord en schep hier de doperwten en spekblokjes overheen.
- Roer de ingrediënten voor de mosterddressing door elkaar en sprenkel de dressing over de aardappels.
- Top af met groene kruiden en eventueel extra peper en zout.