Kaas uien quiche

Het idee voor deze kaas uien quiche ontstond een paar weken geleden spontaan, toen ik de Ovenschotel met tonijn, aardappels en boontjes maakte. Ik verwerkte in dat recept uienringen, die na het bakken in de oven echt nog een frisse uiensmaak hadden. Mijn brein gaat bij het proeven van een smaak direct aan het werk en het idee voor de kaas uien quiche ontstond al snel.

Doordat je de uien voor dit recept niet karamelliseert zoals bij de Hartige uientaart, behouden ze een frisse smaak. En dat is heel lekker in combinatie met de oude kaas en andere ingrediënten. Bovendien is, door de stap van het karamelliseren over te slaan, de taart ook nog eens een stuk sneller klaar. Een simpel, snel en lekker recept voor ieder moment van het jaar.

Eet de quiche als lunch of als avondmaaltijd, tezamen met een frisse salade bijvoorbeeld. Zelf serveerde ik een punt van de quiche als bijgerecht voor het avondeten. We aten er gekruide kipspiesjes, Caprese salade en een frisse salade van ijsbergsla bij.

uientaart-recept
kaas-uien-quiche

Kaas-ui taart

Ik ben gek op van die cheese onion chips, dus deze kaas-ui taart valt bij mij ook automatisch in de smaak.

Voor veel kaas-ui taart recepten moet je eerst de uien karamelliseren. Dat is lekker, de uien krijgen door het karamelliseren namelijk een licht zoete smaak. Maar het is veel werk, kost veel tijd en soms heb ik juist wèl zin in die scherpere, frisse smaak van uien. En dus besloot ik om voor deze kaas uien quiche de uien dus niet te karamelliseren.

Wel bak ik de uien even kort aan in een koekenpan voordat ze op de taartbodem mogen. Ik wil namelijk geen rauwe uien proeven in de quiche, dat gaat me net weer een stapje te ver. Maar het aanbakken hoeft maar kort. Hooguit een minuut of 5 zodat de uien wel zacht worden, maar zeker nog niet helemaal gaar zijn.

In de oven zullen de uien wat verder garen, maar ze behouden hun scherpere/frisse smaak.

Mocht je daar helemaal niet van zijn, dan kun je de uien ook voor dit recept alsnog karamelliseren natuurlijk. Bak ze daarvoor op laag vuur gedurende 25-30 minuten, tot de uien helemaal zacht zijn en bruin zijn gekleurd. Uien slinken tijdens het karamelliseren wel enorm, dus gebruik een dubbele hoeveelheid uien dan staat aangegeven in het recept.

kaas-ui-taart
uientaart

Uientaart recept

De uiensmaak in dit uientaart recept is dus vrij sterk aanwezig. Ondanks het toevoegen van andere smaakmakers, voert de uiensmaak de boventoon dus houd hier rekening mee. Hierdoor is het recept misschien iets minder geschikt voor kinderen. Die van mij wilden in ieder geval niets weten van deze taart.

Juist omdat dit uiensmaak zo intens is, vind ik het wel fijn om er een vrij stevige kaas tegenover te zetten En daarom gebruikte ik deze keer geraspte oude kaas. Die smelt iets minder makkelijk, je kunt op de foto hierboven nog heel goed de snippers kaas zien zitten, maar voor dit recept is dat helemaal niet erg. De oude kaas zorgt namelijk wel voor een lekkere krokante korst op de kaas uien quiche en dat is wat we willen!

Uiteraard kun je iedere andere kaassoort gebruiken als je dat lekkerder vindt.

Verder heb je maar weinig ingrediënten nodig voor de vulling van de uientaart:

  • 4 eieren
  • 1 tl honing
  • 1 tl mosterd
  • 100 ml slagroom

Kluts bovenstaande ingrediënten samen met de oude kaas op en voeg er een snuf zwarte peper aan toe. De oude kaas maakt de mix wat mij betreft al zout genoeg, dus ik voeg geen extra zout toe om het geheel op smaak te brengen.

De honing zorgt voor een lichtzoete twist en een beetje balans in de verder extreem hartige smaken. Zeer lekkere toevoeging vind ik zelf, maar laat het gerust achterwege.

Schenk de vulling op de uien in de taartvorm en bak de taart in 35-40 minuten krokant, goudbruin en gaar in de oven.

Je kunt de kaas uien quiche prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Doe dit luchtdicht, dan is de taart zeker 4-5 dagen houdbaar. Even oppiepen in de oven en klaar is je snelle lunch!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kaas-uientaart
4.50 van 2 stemmen

Kaas uien Quiche

Liefhebbers van de kaas-uiensmaak kunnen hun hart ophalen bij deze kaas uien quiche. Door de uien niet te karamelliseren blijven ze hun frisse, licht scherpe smaak houden en dat is onwijs lekker.
Porties1 taart (24 cm)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Waar te bewaren luchtdicht in de koelkast
Hoelang te bewaren 4-5 dagen

Benodigdheden

  • 1 quichevorm (24cm doorsnede)
  • 1 vel bakpapier

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 300 g halve uienringen
  • 4 eieren
  • 1 tl honing
  • 1 tl mosterd
  • 100 ml slagroom
  • 150 g oude kaas – geraspt
  • snuf zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht. Bekleed de quichevorm met een vel bakpapier en leg hier het bladerdeeg in. Snijd overhangende randen deeg weg.
  • Bak de uienringen een minuut of 5 in een koekenpan aan, tot ze zacht zijn. Schep de uien op het bladerdeeg in de quichevorm.
  • Kluts de eieren met de honing, mosterd en slagroom op. Voeg de oude kaas en een snuf zwarte peper toe.
  • Schenk de kaasvulling in de quichevorm en bak de kaas uien quiche 35-40 minuten in het midden van de oven.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht, lunch
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bladerdeeg, hartige taart, quiche, uientaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close