5x tips voor de perfecte decemberborrel

Het is alweer december en dat betekent niet alleen dat de feestdagen voor de deur staan, maar ook worden er overal in het land weer diverse borrels georganiseerd. Eindejaarsborrels, afscheidsborrels, Kerstborrels.. Zelf vind ik het altijd erg gezellig om een borrel te organiseren, ook omdat het weer eens iets anders is dan een diner. In het artikel van vandaag zet ik 5 tips voor je op een rij voor de perfecte decemberborrel. Gezellig!

1. Dag & tijdstip

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je een borrel gaat organiseren is het tijd om een datum en tijdstip vast te leggen. Wellicht het moeilijkste dat er is, want je wilt natuurlijk het liefst dat iedereen kan. Voor mij vallen maandag tot en met donderdag steevast af. Op deze dagen werkt vrijwel iedereen en je kunt niet verwachten dat iedereen een vrije dag opneemt. Ook zondag vind ik geen handige dag, zelf wil ik dan namelijk zo min mogelijk doen en zie ik het niet zitten om me op te doffen en uit te sloven wanneer ik eigenlijk het liefst in kloffie op de bank wil hangen. Blijven de vrijdag en zaterdag over. Op vrijdag zorgt een borrel voor een goede start van het weekend, maar dan moet je het wel op een tijdstip doen waarop iedereen kan. Op zaterdag zijn de meesten overdag toch al in de weer en de kans is groot dat iedereen dan kan omdat het weekend is. Vrijdag en zaterdag zijn dus de beste dagen.

Maar dan het tijdstip. Het ideale tijdstip hangt af van hetgeen je wil bereiken met de borrel. Is het een gezellig bijkletsen borreltje maar wil je er geen latertje van maken dan kun je het beste voor een tijdstip ergens aan het eind van de middag kiezen. Je gasten zullen richting etenstijd al gauw huiswaarts gaan en zo heb jij de avond nog om op te ruimen of bij te komen. Heb je wel zin in een gezellige avond en geeft het niet als het wat later wordt, dan is het ’t makkelijkst om de borrel een paar uur na etenstijd te organiseren. Denk aan een uur of 20.00/20.30 uur. Iedereen is tegen die tijd ook wel toe aan een borrel en aangezien de avond alsnog jong is, kun je de snacks die je hebt voorbereid mooi over de avond verspreiden.

Top: vrijdag of zaterdag rond een uur of 20.00 uur. 

2. De dranken

Wat mij betreft kunnen alcoholische dranken niet ontbreken tijdens een borrel. Wijnen zijn de to go maar wanneer jouw (mannelijke) gasten wat meer into bier zijn, kun je altijd nog kiezen om een aantal speciaalbiertjes klaar te zetten. Dit serveert toch net even iets leuker dan een krat Heineken onder de tafel wegschuiven niet waar?

Vergeet echter de niet-alcoholdrinkers niet! Natuurlijk is het makkelijk om daar een paar flessen frisdrank voor in huis te halen en uiteraard heeft de kraan een eindeloze voorraad water, maar als je je dan toch al uitslooft is het ook leuk om hier wat meer je best voor te doen. Maak bijvoorbeeld zelf limonade of alcoholvrije glühwein of maak alcoholvrije cocktails.

Ook handig: zorg voor koffie en thee! De meeste mensen drinken bij binnenkomst toch echt eerst een kopje koffie of thee alvorens ze over gaan op de echte borrels.

Top: zorg voor een selectie aan alcoholische dranken maar vergeet ook zeker de niet-alcoholdrinkers niet.

Decemberborrel

3. De snacks

En dan mijn favoriete deel: de snacks! Op OhMyFoodness zijn in de categorie Snacks tientallen ideeën te vinden voor hapjes die je perfect zou kunnen serveren bij de borrel, maar dit zijn mijn absolute favorieten:

 • Kaasvlinders – deze maak je al van te voren en krik je tijdens de borrel nog heel even op in de oven.
 • Flammkuchen van Dr. Oetker – onwijs lekker en ideaal voor tijdens de borrel want je maakt ze direct uit de vriezer binnen acht minuten klaar in de oven. De flinterdunne bodem van Flammkuchen wordt belegd met crème fraîche en vervolgens afgemaakt met spekjes en ui of salami en rode ui. Het ultieme fingerfood tijdens de borrel.
 • Mini frikandelbroodjes – doen het bij iedereen goed en zijn ook van te voren al klaar te maken. Warm ze tijdens de borrel even kort op in de oven.
 • Koekjes met Salted Caramel – hebben geen uitleg nodig toch?
 • Limoncello soesjes – geven een lekkere frisse twist tussen alle zoute/hartige hapjes. Zijn ook makkelijk van te voren klaar te maken.

Top: een leuke variatie aan zowel warme als koude snacks die je van te voren al kunt voorbereiden.

4. Aankleding en sfeer

Ik houd ervan om een thema te verzinnen want dit geeft de geplande borrel direct iets leuks. Bovendien weten je gasten op deze manier ook wat ze kunnen verwachten. Kies bijvoorbeeld voor een Japans thema en stem hier je aankleding op af door lampionnen op te hangen, bloesemtakken neer te zetten, eetstokjes in een grote pot klaar te zetten en uiteraard sushi en sashimi te serveren. Of ga voor een Spaans thema waarbij je de hapjes in kleine tapasschaaltjes serveert en je zachte gitaarmuziek op de achtergrond aan zet.

Natuurlijk hoef je niet voor een thema te gaan. Aangezien we in de decembermaand zitten wordt het al vroeg donker en hierdoor wordt het automatisch al gezellig door kaarsjes aan te steken en hier en daar lampjes op te hangen.

Top: bedenk een thema en pas hier de aankleding en sfeer op aan.

5. Denk aan jezelf!

En tot slot de allerlaatste maar misschien wel meest belangrijke tip: maak het jezelf niet te moeilijk. Door goed te plannen en het tijdstip van de borrel op het juiste moment te plaatsen kun je jezelf een hoop werk besparen. Bereid hapjes waar mogelijk al voor en zet dranken op een logische plek klaar zodat de gasten het zelf kunnen pakken. Op deze manier hoef je tijdens de borrel niet continu voor gastvrouw te spelen maar kun ook jij je mengen in de gesprekken.

Top: bereid zoveel mogelijk van te voren voor zodat je tijdens de borrel niets meer hoeft te doen.

Veel plezier!

Wil jij kans maken op een geheel verzorgde borrel of op 1 van de 25 Dr. Oetker Bistro Flammkuchen borrelpaketten? Deel jouw ultieme borreltip dan hier en doe mee.

Dit is een gesponsord artikel.

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 240006844&c=%%CACHEBUSTER%%
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 240006844&c=%%CACHEBUSTER%%

Join the Conversation

 1. Sabrina says:

  Ah wat een leuk artikel!

 2. Margot says:

  Leuk artikel! Ik heb die Flammkuchen pas geproefd, niet verkeerd!

 3. Diana says:

  Goeie tips!

 4. Eline says:

  Ik geef alleen thema borrels als ik de hapjes ook in dat thema kan doen!

 5. Marisse | Liefs, M says:

  Ik krijg helemaal zin in een borrel! Top idee, weer eens iets anders dan een etentje. :)

 6. Jolien says:

  Handige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close