3 maanden na de diagnose Crohn: hoe gaat het nu?

Inmiddels is het alweer drie maanden geleden dat de diagnose Crohn bij mij werd gesteld en jeetje wat heb ik bi-zar veel berichten ontvangen na dit nieuws zeg. Echt niet normaal! Talloze tips, ervaringsverhalen, succeswensingen, zo lief allemaal! Omdat ik merkte dat veel van jullie het fijn vonden om over mijn struggles met PDS te lezen vond ik het wel weer tijd worden voor een update. Want wat is er de afgelopen drie maanden allemaal gebeurd en veranderd?

Weight Watchers

Per 1 januari van dit jaar ben ik begonnen met Weight Watchers zoals jullie weten en ik hou dit nog steeds bijzonder goed vol. Inmiddels ben ik ruim 10 kg afgevallen en ik merk dat dit al ontzettend veel effect heeft op mijn buik. Sowieso is mijn hele lijf (en geest trouwens ook) een stuk gelukkiger met 10 kilo minder, maar dat mijn darmen er zoveel beter op zouden gaan had ik niet verwacht. Veel mensen vallen automatisch al onwijs af met Crohn, zelf heb ik dit niet. Hoe dit precies komt weet ik niet. Misschien omdat er bij mij geen sprake is van een heel deel dat chronisch is ontstoken maar hier en daar wat plekjes? Misschien omdat ik het nu beter onder controle heb dan voorheen en ik dus ook een stuk minder op de wc zit? Joost zal het weten maar dat Weight Watchers mij niet alleen helpt met kilo’s kwijtraken maar er ook voor zorgt dat mijn lijf zich een stuk beter ‘gedraagt’ is echt een zegen.

Eten vs medicijnen

In overleg met de arts heb ik besloten om niet direct naar medicijnen te grijpen maar vooral eerst te kijken naar een gezond eetpatroon dat past bij mij. En da’s best lastig! Crohn uit zich bij iedere patiënt op een andere manier en waar de een wellicht overgevoelig is voor gluten hoeft dit bij een ander totaal niet het geval te zijn. Het is dus heel erg zoeken naar wat voor mij werkt en wat niet. Nu was ik de laatste maanden van 2017 al onwijs bezig met mijn voedingspatroon veranderen en inmiddels weet ik welke dingen ik beter kan laten staan en welke niet.

Ik ben dus, godzijdank, niet zo iemand die overgevoelig is voor gluten maar waar ik wel heel slecht tegen kan is rood vlees. Wellicht dat het je al is opgevallen in de eetoverzichten maar er staat hier nauwelijks meer rood vlees op tafel, ook geen gehakt. We eten heel veel kip en ik eet véél meer vis dan voorheen. Zeker een paar keer per week vs. voorheen een paar keer per maand. Ook kook ik een stuk vaker vegetarisch.

Andere voedingsmiddelen waar mijn darmen niet zo blij van worden zijn paddenstoelen, rauwe ui, diverse koolsoorten, chocolade en lactoserijke producten als melk, crème fraîche en Griekse yoghurt. Vooral die laatste twee lijken vergif te zijn voor mijn lijf.

Waar ik ook enorm verschil in merk is dat mijn darmen heel heftig reageren op cheatdays of cheatmeals. Een avondje fastfood of teveel snoepen op een dag wordt direct afgestraft, ik moet daar de volgende dag de héle dag voor boeten. Het is niet dat ik dan de hele dag op het toilet zit vanwege de buikpijn maar mijn darmen zijn wel zó opgeblazen dat iedere stap die ik zet pijn doet. Dit wetende zorgt ervoor dat ik veel minder snoep en minder zin heb in cheatmeals. Handig, want dit draagt natuurlijk ook automatisch weer bij aan het afvallen.

Rust en beweging

Luisteren naar mijn lijf is iets dat ik mezelf heel erg probeer te leren. Ik ben daar niet zo goed in, nooit geweest ook. Mijn geest kan namelijk altijd veel meer aan dan mijn lijf en door mijn doorzettingsvermogen en volharding push(te) ik mezelf vaak te ver waardoor ik regelmatig heb moeten boeten. Ik probeer dat nu een stuk minder te doen. Hoe? Door vaker rustmomenten in te plannen: niet meer zo gefocust te zijn op het moeten sporten maar ook tevreden zijn met een avond op de bank hangen of een uur in bad liggen bijvoorbeeld. Dit betekent echter niet dat ik beweging niet meer belangrijk vind. Sterker nog, als ik zo’n dag heb met een opgeblazen buik kan ik juist beter gaan lopen met Senna of gaan fietsen met Vic want negen van de tien keer ebt het gevoel dan weg.

Het gaat dus heel erg om balans: weten wanneer ik te ver ga, bewust die rust pakken zonder me direct schuldig te voelen omdat ik niet ben wezen sporten maar niet direct alle beweging schrappen.

Kortom

Het gaat een stuk beter dan een paar maanden geleden. Ik heb het gevoel dat ik momenteel in een hele fijne fase zit waarin ik een goede balans heb kunnen vinden wanneer het aankomt op eten en beweging. Ik weet welke dingen goed voor me zijn en welke dingen totaal niet en omdat mijn lijf zo merkbaar reageert op bepaalde keuzes, zijn keuzes een stuk makkelijker om te maken.

Nog steeds is het af en toe vallen en opstaan, nog steeds is het zoeken en proberen maar voor nu kan ik zeggen dat het eigenlijk heel goed gaat met die darmen van mij en dat heb ik heel lang niet kunnen zeggen. Dus hurray!

Join the Conversation

  1. Karlijn says:

    Echt super herkenbaar dit hele verhaal en wat fijn dat je eindelijk wat beter weet hoe je je darmen rustig kunt houden! Ik heb zelf PDS en eet low FODMAP. Bij mij werkt dit heel goed, maar ik merkte ook dat ik door fases ga waarin het echt niet goed gaat. Bij mij komt dat ook vooral door te veel cheatmeals. Hele suikerrijke dingen en gerechten met veel koolhydraten geven bij mij snel klachten. Ik ben een enorme snoeperd en ik heb net als jij ook een foodblog waardoor ik heel vaak lekkere dingen aan het maken ben voor mijn blog. Dat maakt het voor mij soms een enorme uitdaging om dingen te laten staan. Ik zit ook nog volop in dat proces om mezelf aan te leren om naar mijn lichaam te luisteren. Ik zit zoveel beter in mijn vel als ik rustige darmen heb. Daar kan zo’n kort genietmomentje in de vorm van een cheatmeal vaak echt niet tegenop. Maar het blijft zo lastig om van dingen af te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close