Zoetzure komkommersalade

Een lekker recept voor zoetzure komkommersalade mag wat mij betreft niet in je repertoire ontbreken. Zeker nu we al wat heerlijke zomerse dagen achter de rug hebben gehad, is een fris saladerecept wel op zijn plek.

Sowieso zijn de komkommers hier in huis niet aan te slepen, iedereen is er dol op. Ik serveer vaak plakjes komkommer bij het avondeten, geef het vrijwel dagelijks aan Vic mee naar school en snaai het zelf vaak als snack, al dan niet in combinatie met kaas.

Dit recept heeft ietwat Aziatische vibes en is dus ideaal om op tafel zetten als bijgerecht bij bijvoorbeeld Okonomiyaki of een van mijn noedel recepten.

zoetzure komkommersalade maken

Zoetzure komkommer maken

Zoetzure komkommer maken is iets dat ik regelmatig doe. Hoewel ik komkommer an sich al lekker vind, vind ik een zoetzure dressing erbij het geheel nog net even iets opkrikken.

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen.

Om te beginnen kun je komkommer inmaken. Dit betekent dat je komkommerschijfjes in een mixje van azijn, suiker en zout zet en vervolgens in de koelkast bewaart. Zo heb je altijd zoetzure komkommer bij de hand. Lekker als topping op een gerecht, bijgerecht of als deel van een salade. Ingemaakte komkommer blijft, mits je de pot goed hebt gesteriliseerd, wéken goed en je kunt er tal van smaakmakers aan toevoegen.

Ik vind het echter wel lekker als de komkommer wat meer zijn frisheid bewaart en daarom maak ik vaak zoetzure komkommer met alleen een lekkere dressing. Die voeg ik vlak voor het eten pas toe.

Mocht je het willen dan kun je de zoetzure komkommer uit het recept hieronder ook prima bewaren hoor. Doe het in een potje en zet het weg in de koelkast. Heb je morgen of later deze week ook weer lekkere komkommer!

komkommersalade maken

Zoetzure komkommersalade maken

Een zoetzure komkommersalade maken is dus net even iets meer mijn ding. En dat kun je natuurlijk op verschillende manieren doen.

De bekendste komkommersalade is misschien wel de Frisse komkommersalade met yoghurt. Die vind ik vooral heerlijk om op tafel te zetten tijdens de barbecue in de zomer of om op brood te eten. Je kunt dit type komkommersalade helaas niet zolang bewaren.

Een alternatief is deze Tzatziki salade waarin komkommer echt de basis van de hele salade vormt. Die is weer heel fijn om te serveren als bijgerecht bij een Grieks recept.

Zoals ik al zei heeft de komkommersalade in dit recept wat meer Aziatische trekjes. Leuk eigenlijk hoeveel je kunt variëren met deze groente hè?

zoetzure komkommer

Komkommersalade azijn

Azijn is een onmisbaar product voor het maken van komkommersalade. Azijn heb je natuurlijk in talloze soorten en persoonlijk vind ik ze allemaal geschikt als basis voor de dressing.

Als ik ga voor hele snelle zoetzure komkommersalade of ingemaakte komkommer dan kies ik eigenlijk altijd voor natuurazijn. Dat type azijn heeft geen kleur of smaak maar brengt wel het zure mee waar je naar op zoek bent.

Mijn moeder maakte vroeger de zoetzure komkommersalade alleen maar met een scheutje natuurazijn. Ok, van dat zoete is dan weinig sprake maar ik vond de frisse smaak van de komkommer in combinatie van de zure azijn altijd erg lekker.

Voor deze komkommersalade gebruikte ik zwarte azijn. Zwarte azijn doet me ergens altijd denken aan een mixje van sojasaus en azijn, maar dan zonder al te zout te zijn. Het heeft een wat wrange smaak en wordt gemaakt met gefermenteerde kleefrijst.

In de toko vind je ongetwijfeld vele soorten en voor mij is het een onmisbaar product. Ik gebruik het ook vaak in dipsauzen namelijk.

Heb jij geen verdere plannen met zwarte azijn, dan mag je in onderstaand recept ook prima witte wijnazijn of natuurazijn gebruiken.

Ik combineerde de zwarte azijn met andere favoriete Aziatische smaakmakers. In dit geval mirin, dit zorgt samen met de honing voor de zoete tegenhanger, sojasaus en sesamolie. Ook gingen er over mijn salade wat geroosterde sesamzaadjes. Daar ben ik namelijk dol op en ik strooi ze over vrijwel ieder Aziatisch recept. Zoetzure komkommer maken is eenvoudiger dan je denkt en zorgt voor een heerlijk contrast in je gerechten

Leuke tip: ik zag Amije ooit een komkommer op een bepaalde manier snijden dat er een lange sliert ontstaat. Super leuk als je eters krijgt. Hier zie je hoe ze dat doet.

Heb je zin in nog meer lekkere bijgerechten, op deze pagina vind je ze allemaal!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zoetzure komkommer salade
2.78 van 9 stemmen

Zoetzure komkommersalade

Deze Asian style zoetzure komkommersalade komt altijd van pas. Of je nu een lekker Aziatisch diner op tafel zet of op zoek bent naar een fris bijgerecht voor tijdens de barbecue, hiermee zit je altijd goed.
Porties4 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Hoelang te bewaren Zo snel mogelijk serveren

Benodigdheden

  • mandoline, scherp mes of kaasschaaf

Ingrediënten

  • 1 komkommer

Dressing

  • 1 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • 1 el zwarte azijn
  • 1 el honing
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 tl geroosterde sesamzaadjes

Instructies

  • Was de komkommer en schaaf hem vervolgens met schil en al in dunne plakken.
  • Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schenk de dressing bij de plakjes komkommer.
  • Schep het geheel goed om en serveer zo snel mogelijk.
Gang: bijgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: aziatische komkommer, komkommer, komkommersalade, zoetzure komkommer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close