Wat stond er op tafel week 28

De eerste officiële week van het Zone dieet zit erop en zoals iedere week laat ik ook nu in Wat stond er op tafel weer mijn avondeten en een deel van mijn lunches zien. Er bestond nogal wat onduidelijkheid over het Zone dieet en ik zal het je kort proberen uit te leggen, al is dat best een uitdaging. Het Zone dieet richt zich op blocks. Per dag mag je een x-aantal blocks eten en ieder voedingsmiddel krijgt per stuk, aantal gram, hoeveelheid 1 block mee. Zo vormen twee tomaten bijvoorbeeld 1 block koolhydraten en 30 gram kipfilet 1 block proteïne. In zoverre heeft het Zone dieet nog wel iets weg van Weight Watchers. Waar het Zone dieet zich echter voornamelijk op focust is de juiste verhouding tussen proteïnen, koolhydraten en vetten. Iedere maaltijd (in totaal eet je vijf maaltijden op een dag) dient te bestaan uit een x aantal blocks proteïne, een x aantal blocks vetten en een x aantal blocks koolhydraten. Klinkt ingewikkeld maar dat is het eigenlijk niet. Mijn situatie is als volgt: ik moet 14 blocks eten op een dag en deze zijn als volgt verdeeld:

 • ontbijt: 3 blocks
 • lunch: 3 blocks
 • snack: 2 blocks
 • avondeten: 4 blocks
 • snack: 2 blocks

Ik heb ervoor gekozen om na het avondeten nog een snack te nemen omdat ik vier – vijf avonden in de week sport. Na het sporten moeten mijn spieren herstellen en daarom eet ik altijd nog iets. Anyways, wanneer we gaan kijken naar de lunch, waar ik 3 blocks mag eten, betekent dit dat ik 3 blokken proteïne, 3 blokken koolhydraten én 3 blokken vet moet eten. En, en, en inderdaad en dus niet alles bij elkaar opgeteld. Het grote voordeel van het Zone dieet is dat je alles mag eten máár: hoe slechter iets is, hoe meer blocks het je kost. Zo kan ik ervoor kiezen om een grote salade met héél veel groenten te maken (groenten vallen onder koolhydraten), maar ik kan er ook voor kiezen op mijn koolhydraten op te maken aan een minibeetje pasta. Die keus is aan mij en doordat ik het moet doen met 14 blocks moet doen op een dag, zijn mijn keuzes automatisch al verantwoord omdat je immers geen hongergevoel wilt hebben op een dag. Het doel van het Zone dieet voor mij? Fitheid en afvallen.

Dat was het in een notendop, mocht je meer vragen hebben dan kun je ze stellen bij de comments uiteraard. Nu over naar het eetdagboek!

Zondag

tortellini

Omdat ik nog boodschappen moest doen voor de eetplanning en de koelkast nagenoeg leeg was besloten we op zondag nog even gewoon te eten, niet Paleo en niet volgens het Zone dieet. We maakten tortellini met champignonsaus en bacon. Lekker en zó vullend! Ik ben dol op tortellini, ik denk echt dat het een van mijn favoriete pastasoorten is.

Maandag

auberginerolletjes

Het avondeten maandagavond was voor het eerst volgens het Zone dieet. Grappig weetje: ik ben zondag zo’n drie uur bezig geweest met het maken van de eetplanning van deze week. Mijn hemel wat een werk! Dit komt trouwens niet alleen door het avondeten hoor, ik plande voor vijf dagen alle vijf de maaltijden. En als foodie ben ik nogal veeleisend en wil ik niet iedere dag hetzelfde eten. Maar in ieder geval, voor maandagavond stonden er Auberginerolletjes in tomatensaus op de planning. Het recept hiervan krijgen jullie nog, maar pas als ik op vakantie ben in september. Sorry!

Dinsdag

zoete_aardappelsalade

Maandagavond had ik mijn lunch voor dinsdagmiddag al voorbereid. Soms is dat zo handig, dan hoef je je op de dag zelf nergens meer druk om te maken. Ik maakte zoete aardappelsalade met gerookte kip en gebruikte in de dressing deze keer uitsluitend yoghurt in plaats van mayonaise. Tim kreeg ook een bakje mee.

falafelburgers

Voor het avondeten moest ik aan de slag voor een campagne en hopelijk volgt het recept aankomende week. Ik maakte falafelburgers met humus, salsa en yoghurt-knoflookdressing. Een lekkere salade erbij en we zaten weer propjevol ;)

Woensdag

courghetti_met_kip

Ik merk dat ik niet iedere dag mijn lunch heb gefotografeerd en ik weet niet waarom. Normaal doe ik dat altijd! Woensdagavond aten we in ieder geval weer een keer courghetti. Ik bakte er kip bij, voegde flink wat knoflook toe en wat verschillende kruiden. Zo lekker! Als je de courgettesliertjes meebakt of van te voren even kookt doet het echt niet onder voor spaghetti. Ik wil het ook eens gebruiken om bami mee te maken, dat moet toch ook kunnen?

Donderdag

caprese_salade

Na een ochtendje shoppen had ik flinke trek en dus maakte ik tussen de middag een salade voor mezelf. Caprese met Serranoham en meergranen croutons. Alles netjes afgewogen en passend binnen het Zone dieet. Zo fijn dat ik nu wel gewoon mozzarella kan eten, met Paleo mag dat niet.

verse_springrolls

Voor het avondeten was ik extreem inspiratieloos. Er stond een couscoussalade op de planning met pittige rosbief maar daar hadden we beiden uiteindelijk toch geen zin in. Tim besloot dat ‘ie wel zin had in gebakken aardappeltjes met een stukje vlees,  ik besloot het stuk vlees op te snijden en met heel wat groenten te wikkelen in rijstvellen. Dit supertoffe groene bord kreeg ik, samen met nog veel meer mooie spulletjes, van Bitossi. Check de webshop echt even, het servies is fantastisch.

Vrijdag

noedels_met_kip

Die 14 blocks zijn me echt teveel op een dag dus daar moet ik iets aan gaan doen. Voor de vrijdaglunch besloot ik iets meer blokken aan koolhydraten te gebruiken zodat ik mijn snack van ’s avonds kon overslaan. In verband met CrossFit werd dat een beetje lastig. Ik maakte daarom een kommetje noedels met taugé, komkommer en kip. Lekker makkelijk en gewoon ook heel smaakvol.

citroenkip

Nadat we een Crossfit WOD hebben gedaan op vrijdagavond hebben we nooit zo heel veel zin om te eten en dus plan ik altijd iets makkelijks in. Toen we rond 20.00 uur thuis kwamen mikte ik gauw wat kippenpootje in de oven met wat willekeurige ingrediënten. Ik geloof dat ik knoflookpoeder, cayennepeper, tijm, rozemarijn, peterselie en citroen gebruikt heb voor deze kip. Heerlijk! Ik sneed er heel snel een ananas bij op. Prima after workout maaltje!

Zaterdag

snackdiner

Op zaterdag is het cheatday maar we hebben hem besloten om ‘em iets anders vorm te geven. In plaats van direct om 09.00 uur ’s ochtends al te beginnen met cheaten doen we het nu met slechts één maaltijd. Of met de lunch, of met het avondeten of we moeten nog even besluiten dat we pas vanaf een uur of 16.00 gaan cheaten. Dat voelt toch iets beter dan de hele dag door slecht eten. Gisteravond besloten we sinds lange tijd weer eens een snackdinertje te doen waar we de hele avond van hebben kunnen snoepen. Van bittergarnituur (uit de oven) tot Flammkuchen, minipizzaatjes, Pretzel bites en stokbrood tot een heerlijk glaasje wijn. Jum!

Aankomende week kan ik weer heerlijk de hele week zelf koken, fijn is dat! Ook werk ik vrijwel iedere dag vanuit huis en kan ik hierdoor ook aandacht besteden aan onze lunches. Dat vind ik altijd zo fijn! Hopelijk volgende week dus weer een lekker gevarieerde Wat stond er op tafel.

Fijne zondag en voor degenen met vakantie: fijne vakantie!!

Join the Conversation

 1. Tamara says:

  Ik had er nog nooit van gehoord! Wel lekkere gerechten zo te lezen!

 2. Margot says:

  Zo het lijkt me inderdaad even een puzzel om zo’n eetplanning te maken! Maar je hebt een hoop lekkere dingen gegeten zo te zien!

 3. Nathalie says:

  Fijne inspiratie! Zo’n eetplanning lijkt me inderdaad lastig, ik ben benieuwd of deze nieuwe manier van eten je gaat bevallen!!

 4. Marijke I easydailyfood says:

  Oee klinkt heel ingewikkeld met die blokken. Veel succes in ieder geval! Eten ziet er weer lekker uit!

 5. Rebecca says:

  Ik schrik een beetje van jullie cheatmaaltijd eerlijk gezegd. Was dat echt voor 2 personen? Ik begrijp dat je zo nu en dan smokkelt, maar met zo’n formaat snackdiner doe je toch een beetje het effect teniet van die goede dagen eerder in de week?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close