Vitello Tonnato is zo’n klassiek gerecht dat eigenlijk altijd goed uitkomt tijdens de feestdagen. Het oogt chic, smaakt heerlijk fris en het is verrassend eenvoudig om te maken. Precies wat je wilt als je een uitgebreid kerstdiner op tafel zet, maar jezelf niet onnodig veel stress wilt bezorgen. Voor deze feestelijke variant maakte ik de tonijnsaus iets dikker dan gebruikelijk, zodat je er mooie toefjes van kunt spuiten. Dat kleine detail maakt het gerecht meteen een stuk feestelijker.
Wat Vitello Tonnato extra fijn maakt als kerst voorgerecht, is dat het licht en fris is. Na alle borrelhapjes en misschien een glas prosecco wil je niet direct een zwaar gerecht serveren. Dit gerecht is romig, maar door de citroen en kappertjes blijft het lekker in balans. Bovendien kun je Vitello Tonnato prima voorbereiden, wat tijdens Kerst natuurlijk altijd een groot pluspunt is.
Serveer je dit gerecht als start van een Italiaans georiënteerd kerstmenu, dan zit je helemaal goed. Denk bijvoorbeeld aan deze Vitello Tonnato als voorgerecht, gevolgd door een stoofgerecht zoals mijn Italiaans stoofvlees (Stracotto) en sluit af met een klassiek dessert, zoals een van deze tiramisu recepten. Een menu waar je je gasten gegarandeerd blij mee maakt.

Vitello Tonnato recept
Vitello Tonnato klinkt misschien als een gerecht dat je alleen in een Italiaans restaurant zou bestellen, maar thuis maken is echt ontzettend makkelijk. Het gerecht bestaat uit slechts twee hoofdelementen: dun gesneden kalfsvlees (of een goed alternatief) en een romige tonijnsaus.
Voor deze versie gebruik ik fricandeau, wat het gerecht toegankelijk maakt en ervoor zorgt dat je niet per se langs een speciaalzaak hoeft. Dit vlees wordt namelijk gewoon verkocht in de supermarkt.
De saus maak je in een hakmolentje of blender en staat letterlijk binnen een paar minuten op tafel. Door de saus iets dikker te houden dan normaal, kun je hem in mooie toefjes spuiten met een spuitzak.
Dit recept is perfect als voorgerecht voor vier personen, maar laat zich ook makkelijk opschalen als je met een groter gezelschap aan tafel zit. Ik koos er deze keer voor om het gerecht op te dienen op een grote schaal zodat iedereen daar vanaf kan pakken, maar je kunt het natuurlijk ook prima in een persoons porties uitserveren.


Welk vlees voor Vitello Tonnato?
Traditioneel wordt Vitello Tonnato gemaakt met kalfsvlees, vaak kalfsmuis of fricandeau. Dit vlees is mals, heeft een fijne structuur en combineert perfect met de romige tonijnsaus. In Italië wordt het vlees vaak eerst langzaam gegaard en daarna flinterdun gesneden.
Voor een thuisversie, en zeker tijdens de drukke kerstdagen, is het gebruik van kant-en-klare fricandeau een hele fijne oplossing. In de supermarkt kun je het reeds gesneden vinden tussen het broodbeleg. Scheelt weer gedoe thuis.

Vitello Tonnato saus
De saus is misschien wel het belangrijkste onderdeel van Vitello Tonnato. Deze romige tonijnsaus zorgt voor die kenmerkende smaak waar het gerecht zo geliefd om is. In deze variant combineer ik tonijn uit blik met mayonaise, kappertjes en citroensap. Simpel, maar zó lekker.
Door alles fijn te malen in een hakmolentje ontstaat er een gladde, stevige pasta. Die stevigheid is precies wat je wilt als je de saus in toefjes wilt spuiten. Het resultaat oogt luxe en verzorgd, zonder dat het extra werk kost. Heb je geen spuitzak? Geen probleem: een ziplockzakje met een klein puntje afgeknipt werkt net zo goed.
De kappertjes geven de saus een lichte ziltigheid, terwijl het citroensap zorgt voor frisheid. Proef altijd even en voeg eventueel nog een snufje peper toe. Zout is vaak niet nodig, omdat de tonijn en kappertjes al behoorlijk zout van zichzelf zijn.
Maak de Vitello Tonnato af met extra kappertjes, tuinkers en een paar partjes citroen. Dat zorgt niet alleen voor extra smaak, maar ook voor wat extra kleur op het bord en dat ziet er weer feestelijk uit.
Nog een voordeel: je kunt dit gerecht perfect een paar uur van tevoren voorbereiden. Bewaar het afgedekt in de koelkast en haal het ongeveer 15 minuten voor het serveren eruit, zodat de smaken iets beter tot hun recht komen. Ideaal voor Kerst dus, wanneer timing alles is.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Vitello Tonnato
Benodigdheden
- hakmolentje of foodprocessor
- spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten
- 200 g Fricandeau – in plakjes
- 150 g tonijn uit blik (op olie)
- 4 el mayonaise
- 1 el kappertjes
- sap van 1/2 citroen
- snufje peper
Toppings
- kappertjes
- tuinkers
- partjes citroen
Instructies
- Verdeel de plakjes Fricandeau over een grote schaal.
- Doe de tonijn, mayonaise, kappertjes, citroensap en een snuf peper in een hakmolentje en maal het geheel fijn tot pasta.
- Schep de tonijnpasta in de spuitzak en spuit toefjes van de tonijnpasta over de Fricandeau.
- Garneer de Vitello Tonnato met extra kappertjes, tuinkers en partjes citroen.
